Nüüd üks vanaema tütardest (tädi 2) teatas, et tema ei ole sellega nõus, et osalustasu tuleb jagada 5 ks, ehk siis lisaks ka minu ja minu õe vahel, kuna vanaema on meid kõige enam oma aktiivse eluaja jooksul hoidnud. Samas on sellel samal tädil (tädi 2) endal 2 last, keda samamoodi on vanaema hoidnud ja sama tädi on oma emalt ja isalt (minu jaoks vanaema ja vanaisa), saanud kõige enam rahalist toetust nende aktiivsel eluperioodil.

Tädi 3 on teinud ettepaneku, et osalustasu tulekski jagada just 3 tütre vahel ja kui need tütred saavad oma laste abiga seda kohustust kergendada, siis on väga hästi. Keskmine tädi hetkel veel mingeid vastuväiteid esitanud ei ole, kuid mingil hetkel oli temagi väitnud, et tema lapsed hooldekodu osalustasusse ei puutu, kuna vanaema ei ole neid nii palju hoidnud, kui mina ja minu õde jne.

Samas keskmise tädi juures elas vanaema päris pikki aastaid ja oli alati kodus, kui tädi ise tööl pikad päevad oli.

See fakt, kui palju vanaema kellegi tütre lapsi hoidnud on või ei ole hoidnud ei ole antud olukorras määrav.

Kuidas juriidiliselt õige on ja millise seisukoha ma pean võtma?

Lepinguliselt hetkel olen vastutuse võtnud mina ja jaganud tasumisele kuuluva summa kolmeks ja selle kohta saatnud arve ka tädidele. Millisele perekonna seaduse punktile ma saan ja peaksin viitama, et kõik õige oleks?

Ideaalis koostaks kaaskirja, mille saadaks tädidele järgi, kus on viidatud just vajalikele seaduse punktidele.

Vastab jurist Hanna Kivirand, Õigusbüroo Puurits & Partnerid

Teie vanaema ülalpidamiskohustus lasub eeskätt tema lastel ehk siis antud juhul kolmel tütrel. Vanaema kolm tütart täidavad vanaema suhtes ülalpidamiskohustust PkS § 105 lõike 3 kohaselt osavõlgnikena ja iga osavõlgniku osa suurus määratakse kindlaks võrdeliselt tema sissetuleku ja varalise seisundiga, arvestades ka tema ning ülalpidamist saama õigustatud isiku vahelisi suhteid.

Seega tuleks hooldekodu arved jagada vanaema kolme tütre vahel. Põhjendatud võib olla hooldekodu arve jagamine ebavõrdsetes osades, kuid ülalpidamiskohustuse täitmisest vabastamiseks ilmselt ühelgi Teie vanaema tütrel alust ei ole.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.