Esmaspäevani valitseb kõikjal Eestis lõõskav päike, homseks lubab ilmateenistus juba 30-kraadist kuuma. Sellise palavusega tuleb tervist hoolikamalt hoida, sest kuumarabandus on kerge tekkima. Kuumarabandus tekibki peamiselt kuumast ilmast ja vedelikupuudusest, eriti ohustab see lapsi ja vanureid.

Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas rääkis, et üleeile oli Tallinnas ja selle lähiümbruses kuumarabanduse juhtumeid viis. Tänavu on Adlase sõnul olnud juhtumeid kokku 31, sest peale selle nädala kuumade päevade oli ka maikuu paarinädalane palavus mõnele inimesele liiast. Kuidas palava ilmaga käituda? Adlas ütles, et eelkõige tuleb lasta kehal jahtuda. See tähendab seda, et korraga ei tohi viibida kuuma käes ja teha rasket füüsilist tööd. Tallinna kiirabi peaarsti sõnul tuleb ka kanda selliseid riideid, mis lasevad kehal vabalt hingata ja võimaldavad higistada. Kuldne reegel on see, et tuleb juua palju vett ning panna päikese kätte minnes pähe peakate. Adlas rõhutas, et sellised temperatuurid pole tegelikult eluohtlikud.

Kui ilmnevad kuumarabanduse nähud, võib olla tegemist eluohtliku olukorraga ja see nõuab viivitamatut meditsiinilist sekkumist. Kutsu kohe kiirabi, kuid kuni abi saabumiseni aita ohvrit järgmiselt.

Toimeta kuumarabanduse ohver jahedasse varjulisse paika. Jahuta kannatanu kiiresti, kasutades ükskõik milliseid käepäraseid vahendeid. Näiteks paiguta inimene jaheda duši alla, pritsi aiavoolikust jahedat vett või niisutada teda jahedasse vette kastetud käsnaga, märgade jahedate rättide või paberiga. Mõõda aeg-ajalt rabandusohvri kehatemperatuuri ja jätka tema jahutamist, kuni kehatemperatuur langeb alla 39 kraadi.

Kuumarabanduse levinuimad sümptomid

Kõrge kehatemperatuur (üle 39 °C)

Punane, kuum ja kuiv nahk, inimene ei higista enam

Pulsisageduse kiirenemine

Tuikav peavalu

Peapööritus

Iiveldus

Meeltesegadus

Teadvusetus