Telliskivi perearstikeskuse perearst

Inimene saab D-vitamiini toidust ja organism sünteesib seda nahas päikesest saadava UV-kiirguse toimel. Kuna Eestis on päikest vähe, eriti talvel, tuleks meie laiuskraadidel suurendada toidust saadava D-vitamiini kogust (võib võtta ka toidulisandina).

Eriti oluline on D-vitamiini süüa kuni kaheaastastel lastel, samuti puberteedieas, kui kasv on kiire. Kõige tuntum D-vitamiini vaegusest tekkiv haigus on rahhiit, mida arenenud maades esineb tänapäeval tänu lastele regulaarselt antavale D-vitamiinile väga vähe. Täiskasvanute puhul on leitud seos D-vitamiini vaeguse ning südame- ja veresoonkonna haigustesse suremuse vahel.

Vanematel naistel soovitatakse kasutada D-vitamiini koos kaltsiumiga, et luud püsiksid tugevamad. Veel soovitatakse D-vitamiini suhkruhaigetele, sest siis on nende veresuhkru määr ravimite foonil parema kontrolli all.

D-vitamiinil on organismis veel palju teisigi rolle ja seetõttu tasub hoolitseda, et see vitamiin toidus või vajaduse korral toidulisandina ikka käepärast oleks.

Oma tervisealane küsimus saada vilve.torn@epl.ee