3 liitrine klaaspurk
6-7 mustsõstralehte
jupp (2 cm) mädarõigast
kahe tilli varred (mitte liiga noored)
1/2 kuni 1 küüslauk

Nüüd kõige tähtsam: Soolvesi umbes sellises vahekorras, et 1l vett ja 40-80 g soola. Alustada võib lahjemaga ja maitse järgi hilisematel kordadel soola hulka suurendada. Mida soolasem soolvesi, seda hapumad kurgid tulevad. Sool on ühtlasi säilitaja rollis.

Maitseained purgi põhja, siis kurgid ja peale veel mustsõstra lehtedest kork. Siis soolvesi peale, et oleks kõik kaetud ning mingi raskus (mul on veega täidetud viinapudel) ka peale ja hämarasse ja suhteliselt jahedasse kohta seisma nii umbes nädalaks. Kui on soe läheb oluliselt kiiremini.

Kui kurgid on valmis, tuleks pealmised mustsõstra lehed ära võtta ja võib kohe kaane peale keerata. Kui asi tundub kahtlane, siis võib soolvee läbi kupatada (ilma kurkideta) ja kui eriti kahtlane, siis võib uue (ja lahjema) soolvee kuumalt peale kallata. Kaane all seisavad keldris rahulikult jõuludeni.

3 liitrise purgi eelis on ka see, et kui mõni purk lähebki untsu, siis on kaod väikesed. Pealegi on selline kogus ka hea harjutamiseks.

Ah jaa, unustasin veel mainida, et sorts viina enne kaanetamist aitab ka säilitada ja peatab hapnemise aga see ei ole kohustuslik.