RESTART ehk taaskäivitus

Restarti tähendab maakeeli taaskäivitust. Kindlasti on taaskäivitust kogenud need arvutikasutajad, kes kordki arvutisse uut tarkvara või tarkvara uuendust paigaldanud. Paljud tarkvarad nõuavad peale paigaldust arvuti taaskäivitust ehk restarti.

FOTO: Elion

Ka internetiteenuste pakkujate abitelefonidele vastajad soovitavad klientidel teha oma ruuterile või digiboksile restarti. Ruuter ei ole lihtsalt väike must või valge karbikene, vaid multifunktsionaalne seade, mis hoiab üleval interneti ühendust, jagab kodust kohtvõrku koduste seadmete vahel ning võimaldab juhtmevaba ligipääsu nii internetile kui ka koduvõrgule. Ja tema töötamiseks on vaja tarkvara. Aga tarkvaral, olgu see nii hästi kui võimalik kirjutatud ja testitud, on vahel komme kokku joosta (tarkvara ei rikne, aga vahel võivad tekkida kasutaja tegevusest tingitud anomaaliad). Ja sellisel juhul on kõige õigem teha seadmele restart. Otsest füüsilist nuppu ruuteril ega digiboksil taaskäivitamiseks ei ole.

Restardi teostamiseks on tegelikult kaks lihtsat võimalust:

1. kasutada ruuteri korpusel olevat ON/OFF nuppu (ruuteri puhul)
2. eemaldada paarikümneks sekundiks voolujuhe seinakontaktist (ruuteri ja digiboksi puhul), loe mõttes kümneni ja ühenda juhe tagasi.

Mõni lugeja võib siinkohal küsida, miks ei tohi eemaldada ruuteri või digiboksi poolset juhet ja ilmtingimata on vaja see eemaldada seinakontakti poolt. Vastus on lihtne ja loogiline – voolupistiku kõrval ruuteri tagapaneelil asub tavaliselt ON/OFF lüliti. Ja väga tihti juhtub, et ühendades küll tagasi voolujuhet, lülitab kasutaja enese teadmata ruuteri hoopis nupust välja. Ja internetiühendus ikka ei taastu.

FOTO: Elion
RESET ehk uuesti seadistamine
FOTO: Elion

Eesti keeles saab seda tegevust tõlkida kui uuesti seadistamist. Ehk siis valides näiteks nutitelefoni menüüst käskluse RESET, tehakse seadmele tehase algsete seadete taastamine ning kõik eelnevalt seatud kasutajakontod, alla laetud rakendused ning kasutajavalikud nullitakse.
Reseti nimelise lüliti leiame ka kõikide ruuterite ja teiste võrguseadmete korpustel. Tavaliselt on see nupukene aga peidetud seadme sisemusse, nii et lülitit ulatub puudutama vaid pastapliiatsi otsiku või kirjaklambri abil. Selline lüliti peitmine on tehtud meelega, et tavakasutaja ei kustutaks kogemata seadmesse tema interneti pakkuja poolt laetud riist- ja tarkvara. Juhul, kui kasutaja kogemata suutis ikkagi Reseti nuppu vajutada, katkeb olemasolev interneti ühendus ning olenevalt operaatorist võib kuluda paarkümmend minutit, kui võrguseadmesse laetakse õige tarkvara. Halvimal juhul peab kasutaja helistama oma operaatori abitelefonile ja lootma, et see kaugelt suudab taastada õiged seaded.

Seega enne RESET nupu vajutamist tasub hoolega mõelda ja siis alles vajutada.
FOTO: Elion
REFRESH ehk värskendamine
FOTO: Elion

Refresh teostab tegelikult värskendamise ehk uuendamise. Näiteks veebis mingi lehe lugemisel või kommentaariumi sirvimisel ei ole alati vaja liikuda hiire või klaviatuuri noolte abil lehe algusesse, vaid seda teeb lihtne klahvivajutus F5. Lisaks uuendab selline vajutus kogu sirvitava veebilehe, tuues lugeja ette just ilmunud uued kommentaarid või uudised.

Mõnikord juhtub, et digitaalne saatekava jääb teleris reaalajast maha või puudub ekraanil hoopiski. Sellisel olukorral tuleb appi digiboksi puldil olevat REFRESH nuppu. Vajutades sellele nupule, laeb digiboks uuesti hetkel kuvatava telekanali ja info ning sellisel juhul puudub vajadus ruuterit taaskäivitada.

FOTO: Elion

Seega võib nentida, et vaatamata esmasele välisele sarnasusele (RE – sõnade alguses), on need kolm tegevust sisult hoopis erinevad. Ja ka tulemus peale tegevuse kasutamist on hoopis teine.