Väikepakendis (20–40 g) on lisaks mainitutele müügil ka rukolat, sinepit, spargelkapsast, punast peakapsast, lina, sojauba, lambaläätse, päevalille, porrulauku.

Idude kasvatamine

Kuna seemnesse talletuvad väga hästi ka taimekaitsevahendid, siis parimad on mõistagi mürgivabalt kasvatatud seemned. Ökopoodidest leiab ka mahedat Eesti talukaupa: nisu, hernest, lina, valget sinepit.
Idude kasvatamine


Loomulikult tasub idandamiseks koguda seemneid oma aia kõrvitsatelt, päevalilledelt, põld-lambaläätselt, põld- ja aedhernelt, aedoalt, rebasheinalt, hanemaltsalt, salatitelt, basiilikult, rõikalt jne. Idandada võib peaaegu kõike, mis köögiviljaaias kasvab, välja arvatud tomat, mille idandid on mürgised. Peterselli ja tilli puhul ei tasu see aga ära, sest need idanevad väga aeglaselt.
Mitte mingil juhul ärge idandage külvamiseks mõeldud seemneid, sest need on kemikaalidega töödeldud.

Alustage mungubadega

Munguba pistab nina välja juba teisel päeval. Suurte terade vahel on palju õhku, mistõttu hallitusoht on minimaalne. Algajal on hea nendega alustada. Valmis idandid on maheda maitsega ja mõnusalt krõmpsud, meega segatult saab maitsva ampsu.

Idude kasvatamine

Järgmisena võite proovida rohelisi läätsi ja nisu, mis on samuti väga lihtsalt idandatavad. Magusad nisuidandid meeldivad väga lastele. See on suurepärane: idanemisel kasvab asendamatu aminohappe lüsiini hulk, mis on eriti oluline kooliealistele.


Keerulisem on lugu lina ja salatkressiga, nende idanemisel tekib lima. Tegelikult on see täisväärtuslik lahustuv kiudaine, mis tasub kindlasti ära süüa. Rohke kiudaine sisalduse tõttu on idandid nagu organismi kojamehed, mis puhastavad meid jääkainetest.


Ubade-läätsede puhul arvestage, et toorelt võib tarbida vaid idandatud mungube ja rohelisi läätsi. Ülejäänud läätsesid ning soja-, aed- ja põlduba tuleb enne söömist kergelt (u 5 minutit) keeta, et neis sisalduvad mürgised ained laguneksid. Ka oad muutuvad pärast idanemist kergelt seeditavaks.


Idandid on emotsioonirikas toit, nendega kaasneb palju meeldivat. Köögis õrnalt rohetavat idanditorni on kena vaadata. Paljud avastavad üllatusega, et idandamine pole üldse raske, mullaga ei peagi mässama. Üks pere rääkis, kuidas nad käivad igal hommikul esimese asjana vaatamas, kuidas nende “lapsukesed” öö jooksul on kasvanud.

Kuidas idandada purgis:

* Sobiv kogus purgi kohta: 1 supilusikatäis peeneid seemneid või üks kuhjaga sl suuremaid.
* Katke seemned veega, leotage üle öö.
* Valage leotusvesi ära ja loputage iga päev kaks korda, kuni idandid on valmis.
* Kui idandid jäävad üle ühe päeva niisutamata, seemned kuivavad ja protsess katkeb.
* Idanemisele mõjuvad halvasti järsud temperatuurimuutused.

Idude kasvatamine

Kuidas idandada tornis:

* Laotage lavale kaks supilusikatäit kuivi seemneid. Korraga võib kasutada nii ühte, kahte kui ka kolme lava.
* Valage ülemisele lavale pool liitrit puhast joogivett.
* Veereservuaari kogunenud vesi valage lilledele.
* Loputage idandeid kaks korda päevas kuni nende valmimiseni.
* Kokkukuhjunud seemned ajage lusikaga laiali.

Kasutage õigeid termineid:

Idu on seemne osa, millest areneb taim. Idu koosneb tulevase taime organite algetest (idujuur, iduvars, idulehed, idupung). Lisaks idule on seemnes tavaliselt ka sisetoitekude.
Idand on arenema hakanud idu, mis toitub seemne varudest.
Idulehed on õistaimedel esimesed üks või kaks lehte, mis seemne idanedes arenevad ja valguse käes roheliseks muutuvad. Neid nimetatakse tõusmeteks, enamasti aga suupärasemalt võrseteks.
Idandeid võib kasvatada pimedas, tõusmed vajavad kasvamiseks kindlasti valgust.