Millisest toidust saab talvel lisaenergiat?

 (1)
Foto: Sven Arbet

Hiina meditsiini seisukohtade kohaselt sobivad talvel kõige paremini toitvad ja soojaandvad, hoolega ja kaua mõõdukal kuumusel keedetud söögid-joogid. Toortoite ja külmi jooke tuleks vältida.

Et talv seostub neerudega – sügavaima osaga kehast – siis sümboolselt sobivad talviseks toiduks mitmesugused juurviljad, kõik, mis on kasvanud maa sees ja on talveks keldrisse hoiule toodud, lisaks oad, mis on neerukujulised.

Kreeka pähklid ja seesamiseemned tugevdavad neerude energiat, mistõttu sobivad hästi röstitult toidusse lisamiseks. Riisipuder kreeka pähklitega on tuntud jõuandja.

Talvel sobib süüa rohkem soolast ja mõru, kuid piirata tuleks haput. Liigset soola tuleks siiski vältida, sest see muudab luud hapraks ja lihased spastiliseks.

Mõru maitse tugevdab südant – talvel vajab süda lisaenergiat. Seepärast on talvises menüüs oma kohal mereannid, täisteraviljad, nagu oder, rukis, kaer, hirss ja naeris, seller ning teised juurviljad.

Külmale vastu seismiseks lisatakse menüüsse soojaandvaid toiduaineid (nagu lambaliha ja linnuliha) ning kasutatakse soojendavaid vürtse: ingverit, kaneeli, pipart, paprikat. Kasuks on kontidest keedetud supid. Luud, luuüdi ja aju on hiina meditsiini seisukohalt produtseeritud neerude poolt ning omalt poolt tugevdavad neid.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare