Kes soovib aga kiirelt hakkama saada, sellele sobivad küpsetamata datlikook, õlles küpsetatud vorstid ja iga soolase toiduga klappiv maitsevõi, mida võib ka ainult soojale röstleivale määrida. Tujuküllast aastavahetust koduselt kaetud laua ääres!

Oakäkid

- 300 g leotatud põldube

- 200 g rasvast suitsuliha

- 1 sibul

- 1 sl õli

- 2–3 muna

- ½ kl riivsaia

- 1 tl jahvatatud ingverit

- soola

- rasvainet praadimiseks

Keetke oad pehmeks, nõrutage ja ajage koos suitsulihaga läbi hakkmasina. Sibul hakkige peeneks, hautage õlis klaasjaks, jahutage veidi ja segage oamassiga. Maitsestage ingveriga. Soola kasutage ettevaatlikult vastavalt sellele, kui soolane on suitsuliha. Lisage lahtiklopitud munad, segage ühtlaseks tainaks ja jätke üheks tunniks külmikusse seisma.

Vormige tainast väikesed ümmargused käkid, veeretage riivsaias ning praadige. Käkke võib ka aedubadest teha.

Õlles küpsetatud vorstid

- viinereid, sardelle või grillvorste

- õhukesi peekoniviile

- jahvatatud musta pipart

- 1 kl heledat õlut

Keerake vorsti ümber peekoniviil, peale riputage pisut jahvatatud pipart. Laduge vorstid pannile ja küpsetage kuumas ahjus umbes 10 minutit, siis valage peale õlu ja hoidke veel 5 minutit ahjus.

Röstitud peedilõigud

- 2 kollast peeti

- 2 punast peeti

- 2 viirulist peeti

- 2–3 küüslauguküünt

- 4–5 sl õli

- ½ tl soola

- ¼ tl jahvatatud valget pipart

- parmesani

Viilutage keskmise suurusega kooritud peedid umbes ½ cm paksuselt. Segage õli hulka purustatud küüslauk, sool, pipar. Et värvused ei seguneks, kastke esmalt õlisse kollased lõigud, siis heledaviirulised ja viimaks punased lõigud. Laduge need värvi järgi grupiti küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage 225° juures 10–15 minutit. Valvake, et lõigud ei hakkaks kõrbema ega muutuks liiga pehmeks. Tõstke lõigud vaagnale. Peale kraapige juurviljakoorimise noaga juustulaaste.

Punapeediga koos võite röstida ka muid juurvilju. Need on samuti maitsvad.

Kirju maitsevõi

- 80–100 g toasooja võid

- ½ tšillipipart

- 1 küüslauguküüs

- 1–1 ½ sl hakitud petersellilehti

- 2 sl sidrunimahla

Hõõruge pehme või hulka hästi väikesteks tükkideks lõigatud tšilli, hakitud küüslauk ja segage peterselliga. Maitsestage sidrunimahlaga, tõstke küpsetuspaberile ja keerake rulli. Enne tarvitamist hoidke 6–8 tundi külmas.

Porgandi-porru toorsalat

- 2 peeneks riivitud porgandit

- ½ porrut

- ½ tl soola

- ½ kl hapukoore-majoneesisegu

Lisage mahlasele riivporgandile hästi õhukesed viilud pikuti poolitatud porrust. Segage korralikult läbi, maitsestage soolaga ning valage peale hapukooresegu. Enne serveerimist hoidke kaanetatud karbiga 5–6 tundi külmas.

Keedupeedisalat juustuga

- 500 g keedetud peeti

- 150 g riivitud parmesani

- 1 pressitud küüslauguküüs

- 1 tl ürdisoola

- ¼ tl jahvatatud valget pipart

- 150–200 g lahjat majoneesi

- kaunistuseks rohelist peterselli

Peedi riivimiseks kasutage keskmise jämedusega riivi, tahket juustu riivige hästi peene riiviga. Lisage majoneesile pressitud küüslaugumahla, ürdisoola ja valget pipart. Segage kõik ained korralikult läbi, tõstke karpi kaane alla ja hoidke enne serveerimist 2–3 tundi külmas.

Jõhvika-sellerisalat

- 4 sellerivart

- 2 õuna

- 1 väiksem porru

- ¾ kl jõhvikaid

- paar sellerilehte

Kaste

- 3 sl õli

- 1 sl õunaäädikat

- 1 sl sidrunimahla

- 1 sl mett

- ürdisoola

Lõigake hoolikalt pestud ja tahendatud sellerivarred pikuti pooleks, seejärel viilutage õhukesteks libledeks. Samamoodi peenestage porru. Puhastatud õunad lõigake väikesteks kuubikuteks. Segage kausis seller, porru ja õunad. Valmistage loetletud ainetest kaste, valage salatile. Hoidke veidi aega külmikus. Enne serveerimist lisage jõhvikad ja kaunistage kahvaturohelise sellerilehega.

Sellerisalat tomatiga

- 4–5 sellerivart

- 4 tomatit

- 2 keedetud porgandit

- 2 marineeritud kurki

- ½ pikka värsket kurki

Kaste

- ¼ kl veini- või õunaäädikat

- ½ kl õli

- soola

- 1 sl riivitud ingverit

- 1 tl sinepit

- maitse järgi suhkrut

- 2 sl peenestatud sibulapealseid

Kõigepealt valmistage salatikaste ja segage hulka peenestatud sibul, pange külmikusse.

Lõigake kõik salatiained pisikesteks kuubikuteks, aga seller õhukesteks viiludeks. Segage kausis. Enne serveerimist kallake kastmega üle.

Kanasalat selleriga

- 300–350 g keedetud broilerifileed

- 300 g riivitud juursellerit

- 3 riivitud õuna

- ½ l kivideta ploomikompotti

- soola

- 3–4 tükeldatud mandariini

- 60 g purustatud Kreeka pähklit

Lõigake broilerifilee väikesteks ribadeks, peenestage kooritud seller ja õunad jämeda riiviga. Segage need kokku ja maitsestage vähese soolaga, peale valage kompotivedelik. Tükeldage ploomid väiksemaks, koorige mandariinid, lammutage sektoriteks ja poolitage. Lisage puuvili ja pähklid salatisse. Kaunistuseks lõigake üks mandariin ristipidi ratasteks.

Külm avokaadokaste

- 1 avokaado

- 4 väiksemat keedetud kartulit

- 1 sibul

- 1 sl õunaäädikat

- 6 sl hapukoort

- soola

- hakitud tilli

Koorige soojad keedetud kartulid, vajutage kahvliga puruks. Lisage murendatud avokaado viljaliha. Segage hapukoorest, äädikast, peenestatud tillist ja hästi peeneks hakitud sibulast kaste, valage salatile. Hästi sobib keedetud või aurutatud aedviljaga.

Õuna-porgandipuding

- 1 ¼ klaasi (250 ml) riivitud porgandit

- 1 ¼ kl riivitud õuna

- 1 kl nisujahu

- 2 tl küpsetuspulbrit

- 1 tl soola

- ½ tl jahvatatud nelki

- ½ tl riivitud muskaati

- ½ tl kaneeli

- 3–4 sl võid

- 1 kl pruuni suhkrut

- ¾ kl seemneteta rosinaid

- ¼ kl greibimahla

- 1 tl söögisoodat

Puhastage õunad ja porgandid, riivige need jämedalt eraldi kaussidesse. Võtke 1 sl jahu rosinate puuderdamiseks. Ülejäänud jahu sisse segage küpsetuspulber, sool, nelk, muskaat ja kaneel. Vahustage toasoe või. Lisage lusikahaaval suhkrut, siis greibimahla – kogu aeg vahustamist jätkates. Siis segage tainasse mõõdetud kogus riivitud porgandit ja riivitud õuntest pool ning jahused rosinad. Tõstke tainas võiga määritud spetsiaalsesse pudinguvormi või kuumakindlasse metall- või keraamilisse kaussi (maht umbes 2 l). Ülejäänud õunamassi segage söögisooda ja asetage pudingule pealmiseks kihiks. 1/3 kausist peab jääma vabaks. Tasandage ja katke kauss tihedalt fooliumiga, siduge kinni ning asetage kuuma veega täidetud nõusse restile. Õige pudinguvorm on kaanega. Ka veenõu aurutamiseks peab olema kaanega suletav. Pudingu valmimine aurutades võtab aega 4–5 tundi. Vahepeal kontrollige, kas on vaja tulist vett lisada. Vesi peab ulatuma kogu aeg poole vormi kõrguseni. Olge seejuures ettevaatlik, et kuum aur ei põletaks.

Valminud puding asetage pärast aurutist võtmist mõneks sekundiks külma vette. Siis võtke kaas ära ja libistage laia noaga puding vormiseinast lahti. Kui puding tundub liiga mahlane, hoidke seda mõni minut ilma kaaneta, enne kui selle vormist välja kummutate.

Serveerige soojalt koos külma vürtsika marjakastme või jäätisega.

Pudingu võite ka varem valmis teha, maha jahutada ja õhukindlas vormis külmutada. Enne serveerimist tuleb seda siis aurutis 1–3 tundi kuumutada.

Porterikook

- 2 ½ kl jahu

- 1 kl suhkrut

- 1 kl seemneteta rosinaid

- ½ kl apelsinimahla

- ½ kl õli

- ¾ kl õlut

- 2 muna

- ½–¾ sl küpsetuspulbrit

- 1 ½ tl kaneeli

- 1 tl jahvatatud ingverit

- ½ tl soola

- riivitud apelsinikoort

Segage jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool. Valage kokku õlu ja mahl. Kloppige suuremas kausis munad ja õli, lisage riivitud apelsinikoor ja muud maitseained. Segage vaheldumisi juurde vedelik ja kuivained. Lõpuks lisage rosinad, segage kõik korralikult läbi. Valage tainas võiga määritud koogivormi ning küpsetage 200° juures umbes 50 minutit.

Soomepärane datlikook

Põhi

- 150 g kuivatatud datleid

- ¾ kl pestud rosinaid

- ¾ kl riivitud õuna

- 1 kl neljavilja- või kaerahelbeid

- 3 tl jahvatatud kaneeli

- veidi vett

Kate

- 3 banaani

- 1/3 kl kookoshelbeid

- 2 sl seesami- või päevalilleseemneid

- ½ tl õli

Leotage pestud datlid pehmeks, nõrutage kuivaks ja tükeldage. Segage datlitest, rosinatest, riivitud õunast ja helvestest tainas. Maitsestage kaneeliga. Vett lisage ettevaatlikult nii palju, et helbed segus puuviljaga kokku kleepuksid. Mahlase õuna puhul kulub vett õige pisut. Katke vaagen nägusalt (täpselt vaagna mõõtu lõigatud) küpsetuspaberiga, pintseldage kergelt õliga üle. Tõstke kämbuks surutud tainas tükkidena vaagnale ja patsutage koogilabidaga ühtlaseks kihiks.

Banaan, kookoshelbed ja seemned segage mikseris pehmeks seguks ning laotage pirukapõhjale. Hoidke serveerimiseni külmas.