Väidetavalt maailma vanim (u 7000 aastat) sadamalinn Byblos (algne ja praegune nimi Jbeil tähendab keraamikat) sai nime kreeklastelt. See tähendas papüürust, mida siitkaudu Niiluse deltast maale toodi. Umbes XI sajandil eKr arendati siin välja foiniikia tähestik, mis on kõigi kaasaegsete tähestike alus, hiljem andsid ajalookirjeldustega papüürusrullid nime ka piiblile.

Bybloses saab näha Rooma varemeile rajatud hästisäilinud ristisõdijate kindlust XII sajandist, põnevat varemetevälja, kus on isegi 4700 aasta vanuse templi jäänused ja hubast vanalinna.

Edasi põhja poole liikudes tasub tutvuda iidse Batrouni (Botrys) vanalinnaga ja põigata ka valdavalt islamistlikku Tripolisse, kus on suurejooneline ristirüütlite tsitadell ja idamaadele tüüpilised turukvartalid souk’id.

Seejärel aga tuleks võtta kurss itta, Zgharta kaudu üle kõrgmägede Bekaa orgu. Tõusul avanevad lummavad vaated merele, Tripolile ning sügava Kadisha oru nõlvadele. Mägikülad on suhteliselt rikkad ja korrastatud, majad on suured ja kaunid, punaste kivikatustega. Ilusaim on Bcharre linnake, kus asub rahvuspoeet Gibran Khalili muuseum ja tema haud Sarkise kloostris.

Parima mäesuusakuurordi Cedarsi poole tõustes avaneb eriti maaliline vaade tagasi oruveerul paiknevale Bcharrele. 2000 m kõrgusel asuv suusa­meka on nime saanud siin veel säilinud rahvuspuude liibanoni seedrite järgi, mis katsid antiik­ajal kõiki mäenõlvu ja millest tollase maailma ülikud ehitasid laevu, templeid ja paleesid. Umbes poolteisetuhande aasta vanuseks elavad puud olid üks Foiniikia rikkuse allikaid.

Tõus jätkub majesteetlikul lagedal nõlval 2590 m kõrgusele pilvedesse mähkunud kurule, kus on külm ja tuuline ning siis alla päikeselisse Bekaa orgu, mis oli Rooma impeeriumi peamine viljaait.

Foiniikia tähtsaima, ilma- ja viljakusejumala Baali auks nimetatud iidsesse Baalbeki linna (kr Heliopolis) ehitati I–III sajandil üks Lähis-Ida uhkemaid templikomplekse, mis vaatamata VI sajandi maavärinale ja korduvatele rüüstetele on päris hästi säilinud. Linna suurim mošee paikneb uhkes Rooma viljaaidas, mida toestavad kümned kaunid Korinthose graniitsambad.

Oru lõunaserva nõlvadel laiub romantiline ja euroopalik, punaste katuste ja uhkete hoonetega Bekaa pealinn Zahle, selle lähistel on kuulsad Ksara viinamarjaväljad ja veinikeldrid. Parim vaade orule ja linnale avaneb Jumalaema kuju tornist. Siit veidi idas, Anti-Liibanoni mäestiku serval Damaskuse maantee lähedal asub Anjar, ainus säilinud Omajaadide (VII–VIII saj) aegse linna vare.

Järgneb

Loe ka 31. märtsi Maalehest