Kusjuures see pole alati niimoodi olnud. Talupoja jaoks tähendasid looduslikud toidutaimed ühest küljest ravimtaimi, teisalt aga looduselt saadud abi, kui toidulaud kippus kasinaks jääma. Sobivate taimede valiku määras kas intuitsioon või põlvest põlve edasi antud kogemused ja tarkused.

Viimaste sajandite jooksul on selles valdkonnas välja antud kaks raamatut: E. W. Drümpelmanni „Flora Livonica“ 1809. a Riias ja R. Kalle ning R. Sõukandi „Eesti looduslikud toidutaimed“ 2013. a Tallinnas. Vahepeal umbrohtude söömisest vähemalt kõva häälega ja kirjasõnas ei räägita. Ei sünni! Talupojal, kellest sai sammhaaval peremees ja kes siis selle privileegi ootamatult kaotas, ei sobinud ometi nii madalale laskuda. Veel nüüdki ütlevad vanemad inimesed, et kas tõesti pole muud enam süüa, et peab naadipirukat küpsetama.

Lapates vanu eestikeelseid kokaraamatuid, kohtab üksnes nõgesesuppi, mõne sõnaga soovitatakse supis kasutada ka hapuoblikat. Edasi tuleb juba spinat ja muu „kultuursem“ kraam.

Milles seisneb nõgesesupi fenomen, sellest loe Eesti Rahva Muuseumi blogist.


RETSEPT

Roheline supp nõgestega vene moodi

- noori nõgeseid
- head rammusat puljongit
- küpsetatud vorstikesi või keedetud veiseliha
- keedetud mune
- värsket hapukoort

Valage noored nõgesed üle algul keeva, seejärel külma veega, hakkige peenemaks. Laske puljong keema, lisage nõgesed ja keetke umbes minut. Liiga kaua keetes läheb umbrohi mõruks.

Praadige vorstikesed või lõigake eelnevalt keedetud liha sobiva suurusega tükkideks. Keetke munad kas tavaliselt koos koorega või kooreta.

Serveerimiseks tõstke taldrikusse nõgestega leent, sättige supisse vorstitükke ja munasektoreid või taldriku keskele kooreta keedetud muna. Hapukoort võite segada supi hulka või lasta igaühel oma äranägemise järgi lisada.