Maximilaniele on väiksest peale meeldinud joonistada ja paberist meisterdada. Peale selle on ta suur koguja ning vanade asjade austaja. Nii kasutabki noor kunstnik kogutud varusid oma loomingus. Ta on seda meelt, et ei ole mõtet esemeid koguda tolmukorra alla seisma. Esialgu kinkis ta oma kätetöösid sõpradele ja siis hakkasid juba tuttavate tuttavad neid temalt tellima. Imestate, kuidas ta sellise kunstnikunime peale tuli? See pärineb tema vanavanaemalt, kes oli väga peen daam.

Paber ja veel kord paber

"Mina teen asju paberist. Põhiliselt on minu valikus taaskasutatud ja keskkonnasõbralikust materjalist fotoalbumid, mitmesugused märkmikud, külalisraamatud, postkaardid, õnnitluskaardid, kinkeümbrikud, eksliibrised, järjehoidjad, pulmakutsed ja peokaunistused, samuti pildiraamid, seinapildid, purgilaternad, disainriiulid ning kinkekaartide, visiitkaartide ja logode kujundus," räägib Maximilanie. Talle on südamelähedased reisi- ja jalgrattateemad. 

Maximilanie töödest vaimustavad inimesed, kes tahavad kas endale või kingituseks midagi isikupärast. Need on inimesed, kes hoolivad loodusest ja hindavad kodumaist disaini. Paljud ostavad kunstniku töid oma hobide tarvis - märkmikke kasutatakse retseptide kogumiseks ja reisipäevikuks. Maximilanie on teinud ka näiteks herbaariumi- ja purgisilte. Mõned tellivad oma igapäevase töö jaoks - proffidele teeb ta portfoolioalbumeid, loomeinimestele tunnusgraafikat ja kinkekaarte.

Kuna ta kasutab palju vanapaberit, pöörduvadki tema poole inimesed, kes hindavad asjade ringlust ja taaskasutust. Koormamata liigselt keskkonda, saab juba varem (ära) kasutatud asjadele või materjalidele leidlikult uue elu sisse puhuda. 

Aegumatud postkaardid

Maximilaniet inspireerib materjal ning ta armastab paberi faktuuri ja lõhna: "Kui näen mõnda kasutult vedelevat asja, vaatan talle otsa ja mõtlen, mis tast saada võiks. Niimoodi sündisid näiteks minu kuulsad püramiidriiulid, mis on tehtud tühjadest paberipoolidest."
Ajastutest inspireerivad kunstnikku 1920.-1950. aastad: "Ma ei kasuta keerulisi tehnoloogiaid, mu argipäev on lõikamine, voltimine ja kleepimine. Dekupaaž ja kollaaž on küll minu portfellis olemas." 

Kunstnik on tähele pannud, et kõigi lemmik on vanapaberist postkaartide meisterdamine. Möödunud aastal venis Hiiumaal ühel pärastlõunal tunni aja pikkuseks plaanitud postkaarditöötuba vabas õhus kuni päikeseloojanguni, sest osalejad sattusid nii hoogu. "Lõpuks pidime otsad kokku tõmbama seetõttu, et kaste tuli maha ja paberid hakkasid niiskeks minema," räägib ta oma ettevõtmistest. 

Samas on postkaartide saatmine tore traditsioon, mis väärib kindlasti elushoidmist. Samuti teeb isetehtud postkaart saajale eriti palju rõõmu.

Lisaks teeb Maximilanie templitrüki ja paberist peokaunistuste töötube, kus võivad osaleda nii suured kui väikesed.

Huvilised saavad Maximilanie Sterni loominguga tutvuda Sidruniga Tee ateljees ja Slothropsi võõrkeelsete raamatute poes Tallinnas. Internetis tasub jälgida lehekülge facebook.com/mxsify.

Pea meeles

Maximilanie Stern soovitab:
- Vanu ümbrikke saab kasutada taskutena paberite sorteerimiseks ja hoidmiseks.
- Ilusatest pakenditest (müsli-, tee- ja küpsisepakid, šokolaadipaberid) ning vanadest reklaammaterjalidest saab välja lõigata ootamatult kenasid dekoratiivseid kaunistusi, näiteks linde, loomi, jõulukuuski või pühademune.
- Neid omakorda võib kasutada nimesiltidena peolaual või kingitustel, riputada lambivarju külge või nööri otsa.
- Kinga- ja saapakarpe saab samuti dekoreerida, muutes need seeläbi kauniteks hoiukarpideks. Miks visata korralik karp ära ja siis osta sisustuspoest uus, kui võid teha täpselt oma maitse järgi ja kordumatu eseme juba olemasolevast.