Lehtkapsas on hilissügisene ja talvine köögivili. Kuna lehtkapsas on veelgi külmakindlam kui rooskapsas, võib ta peenrale talvituma jääda. Siiski tuleks ta meil enne sügavama lumikatte teket üles võtta ja varjualusesse viia, sest paksu lume alt on teda raske koristada. Pealegi võib ta seal kapsast nautivaid metsloomi ligi meelitada. Madalal temperatuuril muutub tärklis lehtedes suhkruks, mis parandab maitset. Sellepärast võib teda enne tarvitamist ka sügavkülmas hoida. Samuti paraneb lehtkapsa söödavus pärast kuuma auruga töötlemist, see kaotab kibeda maitse.

Kuigi lehtkapsas on kõige suurema toiteväärtusega kapsateisend, suhtutakse temasse Eestis pigem kui ilutaime või nimetatakse põlglikult söödakapsaks. Küllap põhjustab seda kultuuri vähene tuntus. Peamiselt on ta hinnatud üksikute harrastusaednike ja taimetoitlaste poolt. Täiskasvanud lehtedest kahjuks enam head toorsalatit ei saa, seepärast jääbki ta paljudele kõrvale heidetuna söögikõlbmatuks. Noored käharad lehed sobivad aga külmlaua ehteks. Iseenesest väga tuimana tunduv kapsas nõuab maitsva toidu saamiseks rohket rasva, mida enamik tavaliselt vältida püüab.

Lehtkapsasupp

- 1 ½ l lihapuljongit

- 400–500 g lehtkapsast

- 1 sibul

- 3–4 sl rasva

- 1 sl jahu

- soola

- riivitud muskaati

- peenestatud maitserohelist

Lehed peske hoolikalt voolava vee all (eemaldage rootsud) ja lõigake peeneks ning pange puljongisse keema. Peenestage sibul ja hautage pannil rohkes rasvas klaasjaks, lisage jahu ja kuumutage segades 2–3 minutit. Kui kapsas on peaaegu pehmeks keenud, lisage supile sibulad. Maitsestage soola ja muskaadiga. Kui kasutatav rasv on juba soolane, pole supile enam soola vaja lisada. Suppi serveerides andke juurde puljongi keetmisest järele jäänud lihatükikesi või praetud singikuubikuid.

Hanesupp lehtkapsaga

- 2 l vett

- hanelõikmeid

- 600 g lehtkapsast

- 2 sibulat

- 2 sl hanerasva

- 100 g sellerijuurt

- 1 kl porgandimahla

- 200 g kuivatatud ploome

- soola

- purustatud musta pipart

- riivitud muskaati

- hapukoort

- petersellilehti

Keetke lõikmed koos riivitud selleriga vees pehmeks. Kui liha on juba kontide küljest lahti, võtke leemest välja. Kontidelt saadud lihapalad pange supi sisse.

Teises keedunõus hautage rasvas pehmeks peenestatud kapsas ja sibul, vajadusel lisage natuke vett. Tõstke
hautatud kapsas lihaleemesse, valage juurde porgandimahl ja lisage kuivatatud ploomid.

Maitsestage soola, pipra ja muskaadiga. Keetke veel tasasel tulel umbes 10 minutit. Serveerige hapukoore ja peenestatud maitserohelisega.

Lehtkapsas õuntega

- 500 g lehtkapsast

- 3 suurt magushaput õuna

- 3–4 sl sea- või hanerasva

- 1 sibul

- 1 sl jahu

n- soola

- suhkrut

- purustatud valget pipart

- riivitud muskaati

Puhastage kapsalehed rootsudest, keetke 5 minutit, nõrutage, lõigake peeneks. Riivige õunad jämedalt ja hautage 2 sl rasvas koos kapsaga. Hautamisel lisage veidi kapsakeeduvett. Ülejäänud rasvast, jahust, kapsakeeduveest ja maitseainetest valmistage helepruun kaste, segage hautatud kapsaga ja kuumutage veel
5 minutit. Serveerige ahjupraega.

Õuntega hautatud kana

- 4 suurt broilerikoiba või väiksem tükeldatud kana

- 6 sl võid

- 1 sl oliiviõli

- 1–2 sl jahu

- ½ kl kanapuljongit

- ½ kl siidrit

- 2 sl brändit

- 4 suurt vürtsikat lauaõuna

- soola

- jahvatatud musta pipart

- ½ kl paksu hapukoort

- väike kimp ürte (punet, aed-liivateed, peterselli)

Kuumutage laial pannil 2 sl võid ja õli, pruunistage selles kanatükke 5 minutit. Hästi pruunistatud kanatükid kastke jahusse. Valage paksuseinalisse haudepotti puljong, siider ja brändi, lisage ürdikimp, maitsestage jahused kanatükid soola ja pipraga ning asetage puljongisse. Riivige kolm puhastatud õuna, puistake haudepotti kanale ja kuumutage keemiseni. Siis katke haudepott kaanega ja pange 45 minutiks keskmise kuumusega ahju.

Umbes 10 minutit enne hautamise lõppu pange pannile ülejäänud või, puhastage õun, lõigake neljaks ja küpsetage võis kuldpruuniks.

Pehmeks haudunud kanatükid tõstke vahukulbiga sügavale vaagnale, lisage küpsetatud õunasektorid. Siis õngitsege ürdikimp haudevedelikust välja ja kurnake vedelik pannile, millel küpsetasite õunasektoreid. Kontrollige maitset, vajadusel lisage pisut soola, kuumutage keemiseni ning segage juurde hapukoor. Valage kaste vaagnale asetatud toidule. Juurde andke keedetud riisi või aedvilju.

Lambaliha mündi ja õuntega

- 600–700 g kondita väherasvast lambaliha

- 2 sl rasvainet

- 1 suur sibul

- 200–250 g vürtsikaid lauaõunu

- 2 tl maisitärklist

- 1 ½ kl kanapuljongit

- 2 sl õunasiidrit

- 1 sl pruuni suhkrut

- 1–2 tl peenestatud münti või ½ tl kuivatatud münti

- soola

- purustatud musta pipart

- värskeid mündilehti kaunistuseks

Sulatage rasvaine suurel paksupõhjalisel pannil, lõigake liha 1–1 ½ cm paksusteks ribadeks ja praadige kõrgel kuumusel aeg-ajalt segades 10–15 minutit. Korralikult pruunistatud liharibad maitsestage soola ja pipraga, tõske vahukulbiga pannilt kuumakindlasse kaussi, katke kaanega ja hoidke soojas. Koorige sibul, hakkige hästi peeneks ja kuumutage segades pannil 6–7 minutit, pehmeks haudunud kuldpruun sibul tõstke liharibadele. Koorige õunad, lõigake õhemateks sektoriteks ja praadige pannile jäänud rasvaines mõlemalt poolt kuldseks. Tõstke vahukulbiga kaussi liha ja sibulate peale. Segage maisitärklis külma puljongiga, lahustage suhkur siidris ja valage mõlemad pannile, kuumutage keemiseni. Lisage peenestatud münt, keetke umbes 5 minutit. Seejärel kummutage soojas olnud kausist praetud lõigud pannile ja segage kastmega. Korralikult läbi kuumutatud toit kaunistage mündilehtedega.

Ühepajatoit õuntega

- 500 g õunu

- 400 g peete

- 400 g kapsast

- 300–400 g kartuleid

- 2 sl rasva

- 300 g soolapeekonit

- 3 kl vett

- soola

- jahvatatud musta pipart

- haput õunamahla või õunaäädikat

- sibulapealseid

- petersellilehti

Lõigake peekon kuubikuteks, sulatage haudepotis 1 sl rasva ja praadige selles lihakuubikud kergelt pruuniks. Siis lisage ribastatud kapsas ja kuubikuteks lõigatud porgand. Kuumutage segades korralikult läbi, valage peale vesi ning lisage kartulikuubikud. Et peet punast värvust säilitaks, hautage peedikuubikud eraldi 1 sl rasvas. Hautage kaane all, kuni kõik on poolpehme. Maitsestage soola, pipra ja õunamahlaga. Siis lisage koorimata tükeldatud õunad ja eraldi hautatud peet. Hautage üheskoos veel 10 minutit. Enne serveerimist puistake toidule peenestatud sibulat ja peterselli.