Arstiabi pole siiski päris tasuta

Euroopa ravikindlustuskaart peaks tagama, et patsient välisriigis osutatud raviteenuse eest ise maksma ei pea ja tasu maksmise võtab üle haigekassa.

Meeles tuleb pidada, et vajaminev arstiabi ei ole siiski päris tasuta – inimesel tuleb maksta omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaa tariifide järgi.

Ka ei kata kaart riikidevahelise transpordi kulusid – kui patsient tuleb terviseseisundi tõttu tuua näiteks kiirabiautoga või helikopteriga sihtkohamaast Eestisse. Seepärast on soovitatav teha ka reisikindlustus, mis katab need kulud.

Euroopa ravikindlustuskaart kehtib ainult ravikindlustusega inimestele. Kui kaart on küll olemas, aga ravi­kindlustus enam ei kehti, ei saa kasutada ka kaarti.

Kui tervisehäda on lihtsam ning vajab vaid arstiga konsulteerimist, on ka välismaal olles võimalik 24 tundi ööpäevas helistada Eesti üleriigilisele perearsti nõuandetelefonile (Eestis number 1220), välismaalt helistades peab valima +372 630 4107.

Helistamise järel saabub ehk ka selgus, kas peab juba välismaal külastama arsti või on võimalik saada abi nt käsimüügiravimitest.

Kontrollimine välistab halvad üllatused

Ravikindlustuskaardi kehtivusaeg on kolm aastat, seejärel tuleb tellida uus.

Kaarti võib tellida ka pereliikmetele. Seda saab teha riigiportaali eesti.ee kaudu (tuua taotlus haigekassa klienditeenindusbüroosse või täita seal kohapeal; saata taotlus haigekassasse postiga või digitaalselt allkirjastatuna e-postiga).

Taotluse vorm on saadaval haigekassa koduleheküljel ja klienditeenindusbüroodes, samuti postkontorites üle Eesti. Kaart on kõigile tasuta.

Reisile või komandeeringusse minnes tuleb aegsasti kontrollida, ega kaart pole aegunud või kohe aegumas. Nii ei tule ebameeldivaid üllatusi.