Pärast patendiaja lõppu (tavaliselt 6–20 aasta pärast) võivad ka teised firmad hakata tootma sama toimeainega ravimit. Neid nimetatakse geneerilisteks ehk analoogravimiteks.

Geneeriliste ravimite tootja peab tõestama, et ravim sisaldab originaalravimiga võrreldes sama toimeainet, mis tekitab sama suure toimeaine kontsentratsiooni organismis. Selle tõestamiseks peab geneerik läbima usaldusväärsed uuringud ja sama range kvaliteedikontrolli kui originaalravim.

Geneeriline ravim võib originaalravimist erineda abiainetelt ja tootmisprotsessilt. Siiski peab märkima, et üsna sageli on geneerilistes ja originaalravimites kasutatavad abiained samad.

Kuidas tekib ravimile hind?

Patendi kehtivuse ajal on originaalravimi tootjal võimalik tagasi teenida ravimi väljatöötamiseks kulunud investeeringud. Pärast patendi lõppemist kujundab konkreetse toimeainega ravimi hinna tootjatevaheline konkurents.

Geneerilised ravimid on odavamad, sest nende hind ei sisalda ravimite väljatöötamise ja uuringute kulusid. Tihti ei ole originaalravimitootjad valmis hinda langetama ka lihtsalt seetõttu, et nende ravimi nimetus on patsientidele juba hästi teada. Neil põhjustel jäävad sageli (kuid mitte alati!) originaalravimid oma hinnalt kõrgemaks ja seega patsiendi jaoks kallimaks kui geneerilised ravimid. Küsige nõu apteekrilt, kes teab ravimite hindu!

Toimeainepõhine retsept

Ravimit määrates kirjutab arst retseptile üldjuhul ravimi toimeaine. Kui Eestis on müügil mitu sama toimeainet sisaldavat ravimit, peaks apteeker ostjat teavitama, milline on taskukohaseima hinnaga valik. Seda eriti juhtudel, kui ravimit tarvitatakse pidevalt ja rohtude hinnavahe on märkimisväärne. Lõplik ravimivalik jääb apteegis siiski alati ostjale.

Vahel võib arst pidada vajalikuks kirjutada retseptile konkreetse preparaadi nimetuse, sel juhul väljastab apteeker retseptile märgitud ravimi.

Ei saa välistada, et sama toimeainega ravimi vahetamisel uue nimega ravim kas ei sobi või tekib häiriv kõrvaltoime. Seda võib juhtuda nii originaal- kui ka geneerilise ravimiga. Sellistel juhtudel pidage nõu oma arsti ja apteekriga, kindlasti on võimalik leida sobivaim lahendus.

Näiteks võib mõne tableti koostises olla laktoos, mis ei pruugi laktoositalumatusega inimesele sobida, teisele ei tee see aga midagi. Oma igapäevatöös aga näen, et selliseid juhtumeid esineb harva – enamikul juhtudel ei taju patsiendid sama toimeainega ravimite vahetamisel erinevust.

Apteekrid teavad hästi, et samade, kuid eri nimetustega ravimite hinnaerinevus võib tihti olla mitmekordne. Mida enam kirjutavad arstid välja toimeainepõhiseid retsepte ja apteekrid annavad patsiendile teavet soodsamate hindadega ravimite kohta, seda sagedamini on patsiendil võimalik apteegis langetada rahakotisõbralikumaid
valikuid.

Taskukohasemate ravimite kasutamine seal kus võimalik on igati mõistlik tegevus. Soovitan kõigil ravimite tarvitajatel oma apteekrilt küsida, kas on soodsamate hindadega ravimeid!



PATSIENDI KOGEMUS

Sama toimeainega ravimitel võib olla mitmekordne hinnavahe

Juba üle kümne aasta on minu igapäevases “menüüs” ka mõned ravimid. Praegu võtan ravimeid kõrge vererõhu vastu ja paar aastat ka kolesterooli langetajat ning arstimit, mis pidavat
südamele jõudu juurde andma. Seega iga päev kolme ravimit. Perearst kirjutas rohtusid preparaadipõhisena ja need olid väga kallid.

Käin iga paari kuu tagant apteegis. Hiljaaegu tahtsin ravimeid osta, kuid apteegis ei saanud hetkel kaardiga maksta ja sularaha oli kaasas ainult 30 eurot. Tegin nalja, et andke mulle kõige odavamad ravimid, mis selle raha eest saab. Apteeker andis ravimid, mis maksid kokku umbes 15 eurot. Tavaliselt olen maksnud ikka üle 70 euro, nii et sain rohud koguni neli-viis korda odavamalt kätte. Ilmselt polnud arst retseptil täitnud lahtrit, et ravimit ei tohi asendada. Ma ei osanud varem küsida, kas sama toimeainega odavamat ravimit ei ole ja ostsin aastaid rohtu hulga kallimalt. Mingeid kõrvaltoimeid või tervisehädasid ravimite vahetamisega seoses tekkinud ei ole. Kõik rohud on sobinud.

Rein

66aastane pensionär Tallinnast


Reinu kolme ravimi hindade erinevused

- Toimeaine atorvastatiin, 20 mg. Rein kasutas mitu aastat originaalpreparaati. 90% soodustuse korral maksis kahe kuu kogus originaalravimit 27 eurot. Rein hakkas ostma sama toimeainega geneerilist preparaati. 90% soodustuse korral maksab sama hulk ravimit 2.22 eurot. Sääst ligi 25 eurot.

- Toimeaine trimetasidiin, 35 mg. Rein kasutas pikka aega originaalpreparaati. Tema igapäevane ravimikogus oli kaks tabletti ehk kahe kuu ravimivajadus oli kaks pakki. 50% soodustuse korral maksis kaks pakki originaalravimit 22 eurot. Rein hakkas kasutama sama toimega geneerilist ravimit. 50% soodustuse korral maksab selle kaks pakki 11 eurot. Sääst ligi 11 eurot.

- Toimeaine amlodipiin, 10 mg. Originaalpreparaadi kahe kuu kogus maksis umbes 25 eurot. 90% soodustusega maksis sama hulk geneerilist ravimit ainult 1.88. Sääst üle 23 euro.

Artikkel ilmus Haigekassa toetusel.