Loe raha ja vali giid

Esimene päev kulub kuurordis sisseelamisele, tark on tutvuda pakutavate ekskursioonide valiku, laevasõidu- ja veespordivõimalustega. Seda saab teha nii tänaval kui ka mõnda reisibüroosse sisse astudes.

Igal suuremal Lääne-Euroopa reisikorraldajal on hotellides oma esindajad, kes kindlal ajal kohal viibivad. Nendelt võib alati nõu küsida ja nad aitavad meelsasti. Nende pakutavate ekskursioonide kvaliteedis pole vaja kahelda. Giidid on oma ala meistrid ja võimelised ekskursioone tegema kahes-kolmes keeles korraga sõltuvalt sellest, millise keele kõnelejaid on grupis.

Hispaanias ja Türgis tasub tänavabüroodes tingida – see ei ole enda alandamine, vaid kuulub lõunapoolsetes riikides hea tava juurde. Hinnas saab kindlasti alla.

Eesti reisikorraldajad pakuvad ekskursioone eesti ja vene keeles. Paaril korral olen saanud nende teeneid kasutades negatiivse kogemuse. Nüüd uurin hoolega, kes on giid, s.t kas tema pakutav teave on usaldusväärne.

Inglise, Saksa ja Vene turismifirmad pakuvad Kreekas, Türgis ja Hispaanias piisaval arvul kuurortidest lähtuvaid ekskursioone, nii ühe- kui kahepäevaseid. Nendele võivad panustada puhkajad, kellele pole oluline oma seltskonnaga liikumine. Noored valdavad tänapäeval piisavalt hästi inglise keelt ja enamik ekskursioone just selles keeles ongi.

Tegu on kohalike atesteeritud giididega, kes tunnevad oma maa ja rahva kombeid ning räägivad ajaloost huvitavaid fakte. Lisaks on nad altid kõnelema kohalike elust-olust. Kohalike büroode pakutavatel ekskursioonidel kuulub reeglina hinna sisse lõunasöök koos joogiga. Mõnikord saab bussis ka tasuta jooke. Hinnalt on need ekskursioonid tubli kolmandiku odavamad kui Eesti reisisesindajate pakutavad.

Iseseisvalt rendiautoga

Kui on soov ise ringi liikuda, otsige kohalik rendiautofirma ja pange sõiduk aegsasti kinni. Te ei ole kuurordis üksi, sõita soovijaid on palju. Kindlasti tasub uurida, kas tegu on full insurance’iga (täielik kindlustuskate) või tuleb ise mingi risk võtta. Panustada tasub täielikule kattele, sest sel juhul pääseb rahakoti kergendamisest, kui kirglikku sõidustiili harrastav kohalik autol näiteks peegli puruks sõidab või tekib mõni mõlk.

Kui rendiauto kasutamine peaks langema augustikuus 15. kuupäevale ehk Neitsi Maarja päevale, on tark tegu juba kodus rendiauto broneerida. Kohapeal võib asi osutuda tulutuks. Katoliiklikus maailmas on sel päeval paljud rendifirmad suletud ja väljasõit on lootusetu. Broneeritud auto tuuakse hotelli igal juhul.

Ringisõitmiseks sobib väiksemat sorti auto, sest seda saab hõlpsasti parkida. Huviväärsuste juures on ruumiga kitsas. Väiksem sõiduk passib ka kitsastele mägiteedele paremini kui maastur.

Rendiauto puhul tuleks kohe kontrollida, kas paak on täis või poolik, hiljem võib tagastamisel probleeme tekkida. Tähelepanematus kasutatakse ära ja hiljem nõutakse asemele full tank ehk täis paak.

Kes armastab reisida bussiga, peaks teadma, et kaasas on reisisaatjad, mitte giidid. Euroopa suurlinnades nagu Berliin ja Pariis või Lõuna-Euroopa turismikeskustes tohib ekskursiooni teha vaid kohalik giid, kellel on selleks pildiga luba ja litsents. Grupiga kaasas olev reisisaatja võib tõlkida vaid tema juttu. Mingil juhul ei tohi võtta 30–40 inimest sappa ja hakata suvalisel väljakul või tänavanurgal jutustama. Turismipolitseile vahelejäämisel tuleb patustamisel arvestada 3000eurose trahviga.

Riigid ja linnad kaitsevad kiivalt oma turgu. Parem on maksta kohapeal ekskursiooni eest lisatasu, kui et hiljem sekeldusi klaarida.

Kohalikud giidid on harjunud töötama konveiermeetodil, üldjuhul nad ei oota, millal keegi grupist pildistamise lõpetab. Mõistlik on giidiga enne kokku leppida, millal bussi juures uuesti kohtutakse.

Ühelegi reisile ei soovita minna kehtiva reisikindlustuseta. Säästes tühised paarkümmend eurot, võib hiljem tõsisema häda korral ja poliisi puudumisel asi väga kalliks minna.