300g leivajuuretist
2 l vett
1,8 kg rukki täisterajahu
300g musti ploome
300ml sooja vett
400g päevalilleseemneid
150g kõrvitsaseemneid
100g linajahu
100g kanepiseemneid
80g linaseemneid
40g soola
80g (fariin) suhkurt
12 g jahvatatud koriandrit
näpuotsatäis jahvatatud kardemoni

Esiteks segage 300 g juuretist 2 l käesooja veega, lisage 700g rukki täisterajahu. Segage kõik koostisosad vispliga keefiripaksuseks massiks. Katke nõu rätiga ning jätke 8 tunniks sooja kohta käärima.

Seejärel lisage vahutavale juuretisele 500 g rukki täisterajahu, segage hoolega. Võtke järgmiseks leivateoks 300 g juuretist. Seejärel lisage ülejäänud juuretisele kõik maitseained, seemned, eelnevalt leotatud ja saumikseriga purustatud mustad ploomid, segage taigen hoolega läbi. Nüüd lisage ülejäänud jahu. Sõtkuge taigen korralikult läbi. Määrige vormid võiga ja tõstke tainas vormi kerkima. Siluge leibu märja käega, tehke mõned augud, puistake peale seemneid. Katke vormid rätiga ja jätke sooja kohta kerkima nii 2-3 tunniks. Küpsetage eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 1 tund. 

Ahjusoojad leivad asetage puidust lõikelauale jahtuma, katke rätiga. Kui soovite pehmet koorikut, siis katke leivad märja rätiga. Jätke leivad paariks tunniks järelvalmima. Söö hea tujuga ja tunnetage, kuidas see teie kõhtu paitab!