See eriline võib olla nii supp, praad, magustoit kui ka kook. Alati ei teagi, mida tahaks. Ettekujutus millestki heast võib hoopis petlik olla. Mõtteis mängime paljude retsepidega, aga kui kööki läheme, valmistame ikka ammu harjumuspäraseks saanud sööki. Eriline on hea toit, mida harva saab.

Hamburgipärane
angerjasupp

- 2 l vett

- ca 1 kg värsket angerjat

- mõni suitsukont

- 1 ½–2 kl porgandilõike

- 2 kl värskeid poetisherneid

- 200 g kuivatatud musti ploome

- soola

- suhkrut

- äädikat

Pange suitsukondid (ribilihalt eemaldatud kondid) tasasele tulele keema ja ploomid vette ligunema. Keetke, kuni liha on kerge kondilt eemaldada. Võtke kondid leemest välja, väikesed lihatükid pange tagasi. Lisage leemele porgandid, natukese aja pärast herned. Keetke veel 10 minutit. Tükeldage leotatud ploomid ja angerjad, pange need supi sisse ning keetke kõik pehmeks. Maitsestage soola, suhkru ja äädikaga.

Juustusupp

- 1 ½ l puljongit

- 2–2 ½ sl võid

- 2 sl jahu

- ½ kl kuiva valget lauaveini

- 150 g riivitud Hollandi juustu

- 100 g Hollandi juustu kuubikuid

- 3–4 munakollast

- ½ kl kohvikoort

- 1–2 küüslauguküünt

- riivitud muskaati

- hakitud maitserohelist

Kuumutage keedunõu põhjas või ja jahu, peale valage puljong, maitsestage. Lisage vein, ajage keema. Siis lisage riivitud juust, segage ja võtke keedunõu tulelt. Hõõruge munakollased kohvikoorega, lisage tulikuumale supile. Lõpetage keetmine. Juustukuubikud jagage taldrikutesse, peale tõstke kuum supp ja kaunistage peterselli- või koriandrilehtedega.

Munavalgeid kasutage suflee valmistamiseks.

Safranikana

- 1 broiler (1–1 ½ kg)

- 1 tl jahvatatud ingverit

- ½ tl safranit

- sidrunimahla

- 1 sl kookoshelbeid

- sulatatud võid

- soola

Määrige broiler sidrunimahlaga, lõigake sisse mõned lõhed ning hõõruge ta seest ja väljast üle sidrunimahlaga niisutatud maitseainetega. Selliselt ettevalmistatud kana hoidke jahedas umbes 6 tundi. 1 tund enne grillimist võtke külmikust välja ja hoidke toasoojas. Grillimise ajal määrige kananahka aeg-ajalt võiga.

Kanafilee paprika ja maisiga

- 3 kanarinnakut

- soola

- jahvatatud musta pipart

- 2–3 tl peenestatud värsket basiilikut

- ½ tl riivitud muskaati

- oliiviõli

- 2 sl jahu

- 1/3 kl piima

- 200 g hapukoort

- sibulapealseid

- petersellilehti

- 1 purk konserveeritud maisi

- 3 punast ahjus röstitud paprikat

Lõigake kanarinnakutelt fileed, hõõruge maitseainete segu ja õliga, pruunistage haudepoti põhjal õlis. Siis lisage pruunistatud fileedele hakitud sibulapealseid ja väheke vett. Hautage kaane all umbes 30 minutit.

Röstitud paprikad lõigake ribadeks. Keetke pannil piima, koore ja jahu segu kastmeks, maitsestage, lisage vedelikust nõrutatud mais ja paprikaribad. Kuumutage kõik läbi. Serveerimisel tõstke kaste taldrikutele, peale pange hautatud fileetükid. Kaunistage petersellilehtedega. Juurde andke aurutatud spargelkapsast või muud aedvilja.

Keedetud loomaliha
Hiina moodi

- 500 g pehmet loomaliha

- 2 porgandit

- 1 petersellijuur

- 2 sibulat

- 2 küüslauguküünt

- soola

- 2 sl suhkrut

- 2 sl sojakastet

- 2 sl punast lauaveini

- 2 sl õli

- 1 tl jahvatatud köömneid

- 1 sl maisitärklist

Valage keedunõusse nii palju vett, et lihatükk oleks üleni kaetud. Pärast keematõusmist eemaldage vaht. Lisage petersellijuur, porgandid ja 1 sibul. Keetke liha pehmeks, jahutage pisut ja lõigake ribadeks. Järelejäänud sibul koorige, lõigake peeneks ning praadige õlis kuldkollaseks. Valage sibulale vein, kurnatud keeduleem ja lisage maitseained. Hautage tasasel tulel vähemalt viis minutit, tõstke liharibad kastmesse. Kuumutage keemiseni. Kastme tihendamiseks segage tärklis vähese külma veega ja nõristage segades leemesse. Maisitärklise võite asendada kartulijahuga või nisu- ja kartulijahu seguga.

Juurde andke keedetud riisi või nuudleid ja lehtsalatit või mõnda muud toorsalatit.

Kartulivorm sinepikastmes

- ½ kg keedetud kartulit

- 5–6 tomatit

- 4–5 keskmist sibulat

- 4 küüslauguküünt

- 300 ml vahukoort

- 100 g riivitud juustu

- 2 muna

- 1 sl võid

- õli

- soola

- jahvatatud musta pipart

Kaste

- 1 sl võid

- 1 sl jahu

- 1 kl puljongit

- ½ sl sinepit

- 100 ml vahukoort

- soola

- jahvatatud valget pipart

Viilutage sibul ja küüslauk ning hautage võis klaasjaks. Lõigake kartul ja tomat ratasteks. Määrige ahjuvorm võiga ning laduge kiht kartulit, teine tomatit ja tõstke sibulasegu peale, maitsestage soola ja pipraga, lisage juustu. Kihiti laotud lõikudele valage vahukoorega hõõrutud munad. Küpsetage keskmise kuumusega praeahjus umbes 30 minutit. Veidi enne roa lõplikku valmimist puistake küpsevale pinnale ülejäänud juust.

Kuumutage jahu võis kollakaks, valage peale puljong ja keetke 10 minutit. Lisage koorega segatud sinep ja liigutades kuumutage keemiseni.

Enne serveerimist lõigake vormiroog tükkideks. Tükile taldrikul kallake kastet. Juurde andke lehtsalatit.

Jäätisega mahlakokteil

- 200 g koorejäätist

- ½ l mineraalvett

- 1 kl marja- või puuviljamahla

Kõiki jäätisega valmistatud jooke soovitatakse segada mikseris, siis tuleb meeldivalt vahutav sametine rüübe.

Jäätisega maasikakokteil

- 200 g jäätist

- ½ l mineraalvett

- 1 kl maasika-toorhoidist
või 2 kl marju

Jäätisega mustikakokteil

- 200 g mahla- või koorejäätist

- ½ kl mustikaid

- ½ kl põldmarju või pampleid

- 1 kl mahlajooki

- ½ kl rõõska koort

“Sinine unenägu”

- 200 g jäätist

- ½ l mineraalvett

- 1 kl värskeid mustikaid

- ½ kl mustasõstralikööri

Muhe magustoit ehk piimakissell vaarikatega

- 1 l piima

- ½ kl suhkrut

- 2 sl maisitärklist või kartulijahu

- 4–5 tilka mandliessentsi
või 4–5 ploomikivi

- 1 tl vanillsuhkrut

- 1 tl võid

- ½ tl soola

- ¾–1 l vaarikaid

- tuhksuhkrut või marjasiirupit

Valage keedunõusse 3 klaasi piima, kuumutage keemiseni, siis lisage suhkur. Segage tärklis 1 klaasi külma piimaga, kallake peene joana keeva piima hulka ja pidevalt segades hoidke keedunõu 5 minutit nõrgas kuumuses pliidiserval. Maitsestage ja lisage tükike võid. Essentsi võite asendada ploomi- või aprikoosikivist eraldatud purustatud tuumaga. Seda tehke juhul, kui need viljad on koos kividega keedetud moosiks või kompotiks. Pärast keemist pole neil tervistkahjustavat toimet. Soovi korral võite maitsestada ka väikese tüki kaneelikoorega või lisada riivitud sidrunikoort.

Kuum piimakissell valage nii mitmesse tassi, kui on sööjaid ja jahutage. Enne serveerimist kummutage külmikust võetud kissell tassist magustoidutaldrikule ja lisage tuhksuhkrus paar tundi seisnud värsked vaarikad. Kisselli juurde sobivad ka muud värsked marjad, kompott või marjasiirup.

Piimakisselli võib serveerida ka magustoidukausikestes, eriti juhul, kui see pole küllalt paks.

Kirsisuflee

- 1 tahke lauasai (ca 400 g)

- ½ kl suhkrut

- 2 sl kakaopulbrit

- 1 kl kivideta kirsse

- kirsikompotivedlikku või -mahla

- 4 munavalget

- 1 tl võid vormi määrimiseks

- mannat või riivsaia

Määrige koogivorm võiga, puistake mannaga üle. Immutage tahked saiatükid mahlas, kompotivedelikus või moosivees pehmeks. Segage kirsid, suhkur ja kakaopulber pehmete saiatükkidega. Võite kasutada ka kirsimoosi – siis lisage suhkrut veidi vähem. Lööge munavalged tugevaks vahuks ja segage viimasena ettevaatlikult hulka. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus pealt kuldkollaseks. Serveerige kuumalt, kaunistuseks sobivad mõned terved kirsid. Juurde sobib anda jäätist.

Sõstrakorvikesed

- ca 800 g valmis liivatainast

- 1–2 muna

- 1 l valmis kakaokreemi

- 1–1 ½ l valgeid, punaseid
ja musti sõstraid

Rullige tainas 4–5 mm paksuseks kihiks. Laialirullitud tainas keerake nüüd rulli ümber ja tõstke selle abil üksteise kõrvale asetatud vormide peale. Lükake rulliga üle taina, et vormiservad taina läbi lõikaksid. Suruge tainas sõrmedega ühtlaselt vormi. Tõstke vormid plaadile, torgake kahvliga tainasse augukesed, küpsetage kollakaspruuniks.

Kui teil sobivaid koogivorme pole, tehke nii: rullige tainas laiali, lõigake sobivas suuruses õhukese klaasi abil kettad, tõstke need plaadile. Määrige kettaservi lahtiklopitud munaga, voolige järelejäänud tainast 1 ½ cm jämedused rullid ja keerake munaga määritud servale. Suruge need kergelt kinni, torgake põhja augukesed ja küpsetage kollakaspruuniks.

Korvid võite mitu päeva varem valmis küpsetada. Enne serveerimist täitke täiesti jahtunud korvikesed kreemi ja marjadega. Liiga vara ärge korvikesi täitke, sest paari tunni jooksul imbub kreem sisse ja korvid muutuvad pudedaks. Kolmevärvilised koogid on nägusad, kuid maitse ei kannata ja ainult punaseid või musti sõstraid kasutades saab ka head koogid. Täitmiseks sobib ka mõni muu valmis kreem ja teistsugused marjad või puuviljatükikesed. Kaunistuseks võib lisada neile rohelisi melissi- või mündilehekesi.