Grillitud sea-sisefilee

- 600 g sea-sisefileed

- Santa Maria kolme pipra segu

- soola

- Santa Maria suitsumaitselist BBQ-kastet

Soovi korral eemaldage fileelt kelmed ja liigne rasv ning hõõruge pipraseguga. Võimalusel laske lihal veidi maitsestuda ja grillige seejärel 15–20 minutit. Mõni minut enne liha valmimist pintseldage või määrige seda BBQ-kastmega ja küpsetage lõpuni. Serveerimiseks tõstke filee grillilt, laske veidi jahtuda ning viilutage 2–3 cm paksusteks viiludeks. Serveerige kohe.

Grillitud avokaado vutimunaga

- 2 avokaadot

- 4 vutimuna

- oliiviõli

- Santa Maria suitsust grillmaitseainet

Poolitage avokaadod, eemaldage kivid, tekkinud õnarusse pange vutimuna sisu, piserdage oliiviõliga ja maitsestage. Grillige seejärel avokaadosid, koor allpool, 3–5 minutit, kuni muna on pealt küps, kuid seest veel vedel. Serveerige kohe.

Plangu grill-lõhe

- 800 g nahaga lõhefileed

- ½ pakki Santa Maria kuivmarinaadi-
segu ürtidega

- 4 seedri või lehtpuu töötlemata planku

Enne grillimist leotage planke vähemalt 30 minutit vees. Eemaldage lõhefileelt luud, lõigake neljaks, maitsestage kuivmarinaadiseguga ning tõstke tükid plangule. Grillimiseks tõstke kalaga plangud otse süte kohale ja grillige (kaane all) 8–10 minutit, kuni kala on küps. Serveerige koos planguga. Planke võib kasutada korduvalt kuni läbi põlemiseni.

Suitsused kanakintsud tšilliglasuuriga

- 6–8 kana-kintsufileed

- ½ pakki Santa Maria universaalset kuivmarinaadisegu

- Santa Maria glasuurkastet tšilliga

Maitsestage kanakintsud kuivmarinaadiseguga ning laske veidi maitsestuda. Grillige otseses kuumuses 3–4 minutit mõlemalt küljelt, jälgides, et kana ei kõrbeks. Mõni minut enne valmimist pintseldage kanakintsud tšilliglasuurkastmega üle.

Värske kartulikomm

- 1 kg värskeid kartuleid

- fooliumi

Kreem

- 200 g toorjuustu

- 3–4 sl majoneesi või hapukoort

- Santa Maria maitseainesegu metsaseente ja ürtidega

- soola (veskis)

- värsket peterselli

Peske kartulid ja tõstke 4–5 kaupa fooliumile, keerake rulli ning sulgege fooliumi otsad. Grillige aeg-ajalt keerates 20–30 minutit. Täidise valmistamiseks segage toorjuust hapukoore või majoneesiga ning maitsestage. Kreem peaks olema üle keskmise soolasusega. Serveerimiseks lõigake kartulikomm keskelt pooleks, täitke täidisega ning kaunistage värske peterselliga.

Grillitud paprika kodujuustutäidisega

- 2 paprikat poolitatuna

- 1 sl toiduõli

- Santa Maria Tellicherry pipart

- soola

Täidis

- 200 g kodujuustu

- 100 g 20% hapukoort

- 1 pakk Santa Maria küüslaugu-ürdi dipikastmesegu

- värsket peterselli

Määrige puhastatud paprikat kergelt toiduõliga, maitsestage ja grillige keskmisel kuumusel, kuni see on pruunistunud. Segage täidise komponendid omavahel ja laske 5–10 minutit maitsestuda. Täitke paprikad kodujuustuga, raputage peale värsket peterselli ning serveerige kohe.

Veiseliharull

- 1 kg veisefileed

- viie pipra segu

- soola

Täidis

- toiduõli

- 1 pikkadeks ribadeks lõigatud
porgand

- 1 pikkadeks ribadeks lõigatud paprika

- ½ pikkadeks ribadeks lõigatud suvikõrvitsat

- 5 ribadeks lõigatud sibulapealse vart

- 2 küüslauguküünt

- Santa Maria grillõli

Lõigake veisefilee u 10 õhukeseks viiluks ja tampige liha kergelt haamriga. Maitsestage ja laske 10–15 minutit maitsestuda. Kuumutage õli pannil, pruunistage köögiviljad kergelt, maitsestage ja tõstke kõrvale. Asetage köögiviljad veiselihalõikudele, rullige need kokku ja suruge vardasse. Enne küpsetamist pintseldage rulle grillõliga ning seejärel grillige mõlemalt poolt 2–3 minutit. Serveerige kohe koos värske salatiga.

Salat Pico de Gallo

- 1 tomat

- 1 roheline paprika

- ½ sibulat

- 1 küüslauguküüs

- 2 sl oliiviõli

- soola

- pipart

- laimimahla

Hakkige kõik Pico de Gallo koostisosad kuubikuteks, segage omavahel ning maitsestage soola, pipra ja värske laimi mahlaga.

Karamelligreibid

- 2 keskmist verigreipi
(sobib ka pomelo või apelsin)

- 4 sl suhkrut

- 4 tl vanillsuhkrut

- Santa Maria Tellicherry pipart

- värsket münti

Lõigake greibid pooleks ja tõstke grillile. Küpsetage 2–3 minutit, kuni need on kuumad. Seejärel tõstke greibid grillilt, raputage lõikepoolele suhkrut ja karamelliseerige spetsiaalse leeklambiga. Soovi korral jahvatage peale värsket musta pipart ja värskeid mündilehti ning serveerige kohe.



HÜVA NÕU

Enne grillima asumist

- Kasutage grillbriketi asemel grill-sütt. See süttib lihtsamalt ning söe põlemistemperatuur on kõrgem kui briketil.

- Grillbrikett sobib pikemat küpsetusaega nõudva liha ja kala küpsetamiseks.

- Ärge kasutage süütamisel petrooleumipõhiseid süütevedelikke, need jätavad toidule tugeva kõrvalmaitse.

- Puidust šašlõkivardaid leotage enne grillimist u 15 minutit vees.

- Pintseldage alati enne grillima hakkamist grillrest kergelt õliga üle.

- Et küps liha tuleks varraste küljest hästi lahti, määrige vardaid enne grillimist grillõliga.

- Laske lihal enne restile panemist tunnike toasoojas siesta. See tagab lihale grillimiseks sobiva temperatuuri.

- Kui soovite liha ise marineerida, siis selle tegemiseks kasutatakse enamasti kolme põhikomponenti: maitseainesegu, õli ja hapukas vedelik, nt vein, mahl, õlu või äädikas.

- Õrnem liha, nt linnuliha ja sisefilee, vajab pehmemat ja kergemat marinaadi. Rasvasema liha valmistamisel kasutage veini, mahla, õlut, jogurtit sisaldavat marinaadi.

- Kasutage kuivmarinaade, mida võib kohe lihale hõõruda või segada õli või happelise vedelikuga (näiteks õunamahlaga).

Grillimise meelespea

- Asetage liha grillile, kui rest on kuum.

- Grillimise ajal pintseldage toitu glasuurkastme või grillõliga, et vältida kõrbemist.

- Grillõli ei lase lihal grillresti külge kinni kõrbeda ning annab lihale või kalale ilusa pinna ja hõrgu maitse.

- Kui lihalõigu pealispinnale tekivad niisked piisad, on liha alumine külg pruunistunud ja pööramiseks valmis.

- Kui juba ühelt poolt grillitud lihalõigu pealispinnale tekib lihamahla loiguke, on ka teine külg pruunistunud.

- Liha pööramiseks kasutage mugavaid grilltange, mitte kahvlit, sest nii võib mahl lihast välja nõrguda. Marinaadis lihalõikude ja toorete grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange. Lihalõiku tohib keerata vaid üks kord!

- Grillige toitu alati kaane all, sest nii küpseb liha kiiremini ja ühtlasemalt ega lähe kergesti kõrbema.

- Kergitage kaant nii vähe kui võimalik – sellega on tagatud ühtlane kuumus kaane all.

- Küpsenud lihatükid tõstke kuumale alusele järelküpsema (kaane alla).

- Kasutage maitsestamiseks ürte ja kirsi-, vaarika- ning kadakaoksi. Ka rosmariin, tüümian ja basiilik annavad roale huvitava maitsenüansi.

Mida ja kuidas grillida?

- Grillimiseks sobivad eelkõige väikesetükiline liha ja grillvorstid. Samuti kala ning puu- ja köögiviljad. Enne grillimist laske lihal või kalal toasoojas umbes tund aega seista, et grillile pannes ei toimuks kiiret temperatuuri muutust.

- Suurte lihatükkide puhul on soovitatav asetada sütele fooliumist veevann, mis annaks piisavalt niiskust, et liha jääks mahlasem.

- Proovige vahelduseks grillida köögi- ja puuvilju. Grillige tükkideks lõigatud paprikat ja ananassi. Tervena võib grillile asetada näiteks fooliumisse mähitud õunu, aprikoose, mangot, apelsini, aga ka küüslauku, tomatit ja porgandit.

- Kaladest grillitakse enam forelli ja lõhet, kuid kindlasti tasub julgelt katsetada ka kõikvõimalike muude kodumaiste liikidega nagu lest, ahven, räim ja haug. Samuti sobivad grillile panemiseks muud mereannid.

- Lõhefileed võib küpsetada ka puuplangu peal (leotage puuplanku enne 15–30 min vees). Küpsetage kala keskmisel või pigem madalamal kuumusel rohke suitsuga
u 20 minutit, raputades sütele ka niisutatud laaste.