Kabatšoki-õunasalat

- 1 kg kabatšokki

- 1 kg hapumaid õunu

- 2–3 tl soola

- kaneelikoort

- nelki

- vürtsi

- 2–3 loorberilehte

- suhkrut

Koorige vanemad kõva koorega ülekasvanud kabatšokid, eemaldage pehme sisuosa ja riivige. Riivimise asemel võite lõigata puhastatud kabatšoki ka peenemateks ribadeks. Siis segage hulka sool ja jätke seisma, kuni mahl eraldub. Valige tihkema viljalihaga hapud õunad, mis keetmisel ei lagune, puhastage ja lõigake ribadeks.

Pange kabatšokiribad omas mahlas tasasele tulele keema. Lisage maitseained kohvikannu paberfiltris ja hautage kabatšokk pehmeks. Lisage õunaribad ja oma maitse järgi suhkrut. Kuumutage segades korralikult läbi, eemaldage maitseained ja tõstke kuumadesse purkidesse. Sulgege õhukindlalt.

Tomati-maitseköögiviljasalat

- ½ l tomatimehu

- 200 g sibulaid

- 200 g mugulsellerit või peterselli ja pastinaaki

- 100 g porrut

- 1 ½ sl soola

- 1 sl suhkrut

- 1 sl tilliseemneid või 2 sl peenestatud tillilehti

- 100 ml õli

- 1 tl jahvatatud vürtse

Puhastage ja peske supijuured, lõigake nuudlitaolisteks ribadeks või riivige jämedalt. Kuumutage keedunõus õliga. Segage aeg-ajalt. Kui õli on peenestatud supijuurtesse imbunud, valage peale tomatimehu, lisage sool ja suhkur. Kuumutage tasasel tulel kõik parajalt pehmeks, aga mitte pudruks. Maitsestage endale meelepäraste vürtsidega ja tõstke kuumalt väikestesse purkidesse. Sulgege õhukindlalt. Tomati-köögiviljasalat on hea lisand mitmesugustele kalatoitudele.

Vürtsikas puuviljapüree

- 1 kg kividest puhastatud ploome või kreeke

- 1 kg puhastatud õunalõike

- 1 kg pirne

- 1 kl vett

- 100–200 g suhkrut

- 3–6 sl peenestatud värsket majoraani

- 1 tl soola

Pange ploomid madalasse keedunõusse, lisage õunalõigud ja vesi ning kuumutage tasasel tulel. Pirnid koorige ja lõigake peeneks. Lisage pirnilõigud keedunõusse ja kuumutage segades, kuni mass on püreestatav. Püreele lisage suhkur ja hästi peenestatud majoraan, keetke tasasel tulel pidevalt segades umbes pool tundi. Tõstke kuum püree pooleliitristesse purkidesse ja kuumutage veevannis 85° juures 15 minutit. Sulgege õhukindlalt.

Mõrkjas aedviljapüree

- 500 g sibulat

- 250 g rohelist paprikat

- 250 g punast paprikat

- 500 g kabatšokki

- 500 g rohelist tomatit

- 1 keskmine baklažaan

- 2–3 peenestatud küüslauguküünt

- 1 sl soola

- ½ tl tšillit

- 1 sl paprikapulbrit

- 1 ½ suhkrut

- 1 ½ kl veini- või õunaäädikat

Koorige sibulad ja kabatšokid, paprikatelt eemaldage seemned. Lõigake aedviljad umbes 1 cm suurusteks tükkideks ja pange paksupõhjalisse keedunõusse. Kui hakkab mahla eralduma, lisage maitseained ja küüslauk. Keetke tasasel tulel aeg-ajalt segades umbes tund aega. Siis lisage äädikas ja suhkur ning keetke veel 20–30 minutit.