Kui meie tarvitame pähkleid peamiselt küpsetistes, magustoitudes ja maiustustes, siis laias maailmas kuuluvad need igasuguse toidu koostisse. Valik suviseid retsepte sellest raamatust.

Külm kurgisupp maapähklitega

800 g värsket kurki
1½ l hapupiima või keefirit
2/3 kl jämedalt purustatud maapähkleid ehk arahhist
3–5 küüslauguküünt
soola
tilli
koriandrilehti

Lõigake kurk koos koorega väikesteks kuubikuteks, segage hulka pressitud küüslauk ja purustatud pähklid. Tõstke maitsestatud segu taldrikutesse, peale valage hapupiim. Soovi korral lisage hakitud maitserohelist.

Õllesupp piima ja pekaanipähklitega

2 kl õlut
3 kl piima
3 muna
4 sl suhkrut
100 g purustatud röstitud pähkleid
röstitud saiakuubikuid

Vahustage munad suhkruga, segage õllega ja kallake keeva piima sisse. Kuumutage keemiseni, kuid ärge keetke. Tõstke supp röstitud saiakuubikutele, puistake peale pähklid. Sööge külmalt.

Pähklisalat sibulapealsetega

100 g sarapuupähkleid
100 g sibulapealseid või murulauku
1–2 sl taimeõli
1 sl sidruni- või laimi- või ebaküdooniamahla
veidi soola
soovi korral suhkrut

Purustage pähklid jämedalt, hakkige sibul või murulauk, segage läbi ja laske pool tundi külmikus seista. Kui salati kõrvale süüa röstsaia ning juua hapupiima või jogurtit, peaks kõhu tervislikult täis saama.

Pähklisalat saialilleõitega

100 g purustatud pähkleid
peotäis saialilleõite kroonlehti
1 sl oliiviõli
2 sl valget veini või mahla
soola
mett

Lahustage mesi veinis, segage komponendid kokku ning tõstke veidikeseks ajaks külmikusse. Salat sobib praetud kartulite, kartulivormi ja ühepajatoitude kõrvale.

Kreeka pähkli salat mungalillega

mungalille noori lehti, võrseid, õisi, seemneid (kokku u 200 g)
100 g kreeka pähkleid
2 sl oliiviõli
soola
suhkrut

Lõigake mungalillelehed peenikesteks ribadeks, õied rebige näppude vahel väiksemaks, seemned tükeldage. Segage juurde jämedalt purustatud pähklid ja õli ning maitsestage. Tõstke veidikeseks ajaks külmikusse.

Pähkli-tomatisalat

400 g lihakamaid tomateid
100 g kreeka pähkli tuumi
3–5 küüslauguküünt
2 sl oliiviõli
soola
suhkrut
jahvatatud musta pipart

Lõigake tomatid pikuti pooleks, eemaldage vedelam seemneosa ja tükeldage, segage jämedalt purustatud pähklitega. Pressitud küüslauk segage õli, suhkru ja soolaga läbi ning lisage väikeste kogustena salatisse. Tõstke salat piskuks ajaks külmikusse.

Bojaari salat

½ kg keedetud peeti
250–300 g hapukoort
200 g kreeka pähkleid
100 g rosinaid
100 g kivideta aprikoose
50 g konjakit
100 g kivideta musti ploome
2 sl suhkrut (kuhjaga)
1 sidrun

Ajage peet ja pähklid läbi hakkmasina. Kuivatatud puuviljad leotage ning keetke kergelt läbi, nõrutage ja hakkige väiksemaks. Segage kõik kokku, lisage suhkur, konjak, sidrunimahl, hapukoor. Laske salatil pool tundi seista, siis serveerige.

Kanasalat apelsini ja india pähklitega

450 g keedetud või küpsetatud kana
100–150 g india pähkleid
2 kl vett
1 kl riisi
½ kl õli
3 sl valge veini äädikat
jahvatatud musta pipart
soola
3 sl peenestatud murulauku

Keetke riis sõmeraks, jahutage. Hakkige kanaliha, segage juurde riis ning jämedalt purustatud pähklid. Õlist ja äädikast valmistage kaste, lisage murulauk ning segage salatisse. Tõstke pooleks tunniks külmikusse.

Fenkolisalat seedriseemnetega

3–4 fenkolimugulat (mugultilli)
4–6 sl seedriseemneid
4 sl sidruni- või laimimahla
4 sl külmpressitud oliiviõli
soola
jahvatatud valget pipart
80–100 g murendatud Parma juustu

Eemaldage fenkoli puitunumad välised lehed ja varretüükad, lõigake mugul õhukesteks viiludeks. Asetage need kihiti üksteise peale, vahele puistake peenestatud fenkolilehti ja seedriseemneid. Valmistage kloppides mahla-õlikaste ning valage fenkoliviiludele, peale riputage ülejäänud seemned ja lõpuks murendatud juust.

Vürtsikas kookose-kartulisalat

1 kookospähkel või 100–150 g kookoselaaste
6 koorega keedetud kartulit
2 lihakamat tomatit
1 värske tšillipipar
1 sl külmpressitud oliiviõli
1 sl peenelt riivitud värsket ingverit
1 tl sinepiseemneid
peenestatud peterselli- või koriandrilehti
2 kl maitsestamata jogurtit
soola

Lõigake tomatid pooleks, eemaldage seemned ja hakkige väikesteks tükkideks. Kooritud kartulid lõigake kuubikuteks, segage juurde jämedalt riivitud kookospähkel ning jogurt. Valage pannile veidi õli, lisage sinepiseemned ja kuumutage kaane all, kuni nad hakkavad praksuma, siis lisage ingver ning hakitud tšilli. Kuumutage veel mõni minut. Laske jahtuda, lisage salatile, samuti peenestatud petersell. Maitsestage soolaga. Korralikult läbisegatud salat asetage pooleks tunniks külmikusse.

Pähklikaste liharoogadele

200 g hapukoort
200 g keefirit
1 sl hakitud tilli
1 tl mädarõigast
100 g peeneks tambitud pähklituumi

Segage kõik loetletud ained. Värske tilli asemel võite kasutada ka soolatilli. Kaste sobib praetud kalaroogade ja külma praeliha kõrvale, samuti keedetud värskete kartulitega.

Pähklikaste aedubadele

100 g kreeka pähkleid
1 suur sibul
50 g peterselli
¼ kl lahjendatud äädikat
küüslauku
soola
pipart

Tampige pähklituumad koos küüslauguga peeneks, lisage hakitud sibul ja petersell, maitsestage ning valage peale äädikas. Keetke aedoad ja nõrutage, valage üle kastmega, peale puistake peterselli.

Valge pähklikaste

600 g hapukoort
200 g koorevõid
200 g sibulat
200 g sarapuu- või teisi pähkleid
100 g nisujahu
100 g juurpeterselli või pastinaaki
50 g juursellerit
soola

Hakkige sibul ning hautage pooles või koguses, kuni sibul muutub klaasjaks. Segage vähehaaval juurde jahu, hautage pidevalt segades, kuni sibul on kuldne. Riivige jämeda riiviga seller ja petersell, hautage ülejäänud võis kergelt läbi ning segage juurde jämedalt purustatud pähklid. Tõstke mõlemad hautised kokku, lisage hapukoor, maitsestage ja kuumutage pidevalt segades, kuni kaste pakseneb (u 5 min). Kastet võib serveerida nii soojalt kui külmalt praetud kartulite, kuumade ja külmade liha- ning kalaroogade kõrvale.
Skorodoli kaste

100 g kuiva koorikuta saia
½ kl jämedalt purustatud kreeka pähkleid
½ kl päevalilleõli
½ sidruni mahl
4–5 küüslauguküünt

Segage purustatud pähklid pressitud küüslaugu ja vees leotatud saiaga, lisage väikeste kogustena õli. Laske veidi paisuda ning segage juurde sidrunimahl. Kaste peab jääma parajalt paks ja lusikal püsiv, vajadusel murendage hulka saiapuru. Kastet serveerige keedetud liha või hautatud aedviljade juurde.

Juustupesto mandlitega

200 g kodujuustu
100 g värsket kurki
100 g purustatud mandleid või mandlilaaste
50 g Parma tüüpi kuiva juustu
50 g värsket basiilikut
1 küüslauguküüs
soola

Hoidke mandleid vähe aega keevas vees, et oleks kergem koorida, seejärel röstige. Basiilik ja värske kurk hakkige peeneks ning segage kodujuustuga, pressige küüslauk hulka. Lisage riivitud juust ja jahvatatud mandlid, maitsestage soolaga. Juurde sobib röstitud sai või hommikukukkel seesamiseemnetega.

Maalehe raamat “Kasulikud pähklid” annab ülevaate kaupluses, aias ja metsas leiduvatest pähklitest ning nendega sarnastest viljadest, tutvustab nende toiteväärtust ja kasutamist toidus.