Levinud haigus kogu maailmas

1,7 miljonit naist kogu Euroopas elab kroonilise liigesepõletikuga. See haigus avaldab nimetatud naiste ja ka nende perede elule väga tugevat mõju nii füüsiliselt, finantsiliselt kui emotsionaalselt.

Kogu Euroopas elab üle 100 miljoni inimese, kes põevad reumatoidartriiti või mõnda muud luu- ja liigesehaigust. Reumatoidartriit ning teised luu- ja lihaskonna haigused moodustavad 40% kõikidest kroonilistest haigustest. 54% juhtudest põhjustab reumatoidartriit pikaajalise puude.

Reumatoidartriidi ravikulud ning sellest haigusest tingitud töövõime kadumise või vähenemise põhjustatud kulud on kokku üle 200 miljardi euro aastas.

- Reumatoidartriiti haigestumus on 0,5-1% ELi ja USA populatsioonist.

- Naised haigestuvad meestest kolm korda sagedamini.

- Suurim haigestumine on ca 60ndatel eluaastatel.

- Reumatoidartriit vähendab eluiga 3-18 aasta võrra.

- Reumatoidartriit on sageli invaliidistumise põhjus, haiguse pikaajaline prognoos on halb:

- 10 aastaga väheneb töövõime 50%;

- 20 aastaga saabub invaliidistumine 90%.

Patsient, perearst ja reumatoloog koostöös

Patsiendi ülesanne on pöörduda õigel ajal perearsti poole, soostuda raviga.

Perearst peaks patsiendi põletikulise liigesehaiguse kahtlusel kohe reumatoloogi juurde suunama ning olema valmis reumatoloogidega koostööks.


Mis on reumatoidartriit?

Krooniline liigesepõletik ehk reumatoidartriit on krooniline põletikuline haigus, mis paneb immuunsüsteemi liigeseid ründama. Kui seda õigesti ei ravita, võib haigus valu ja liigeste hävinemise tõttu liikumisvõimet suuresti vähendada.

Lisaks on see haigus süsteemne, mis tähendab, et võib kahjustada kogu kehas ka paljusid kudesid väljaspool liigeseid, sealhulgas nahka, veresooni, südant, kopse ja lihaseid.