Soovitusi köögivilja keetmiseks
- Lillkapsast keetes jätke õisikutele külge ka mõni roheline leht, siis säilivad lõhnaained paremini ning toit saab isuäratavam.
- Lillkapsas jääb ilus valge ja omandab pikantse maitse, kui keetmisel lisada paar kooritud sidruniviilu.
- Lillkapsast keetke mineraalvees, siis jäävad õisikud eriti õrnad ja maitsvad.
- Lillkapsas säilitab keetmisel ilusa valge värvuse, kui lisate 2 liitri vee kohta ½ klaasi piima või puistate keema hakkamisel sisse lusikatäie suhkrut.
- Köögivilja keetmiseks võtke võimalikult vähe vett või kasutage aurupotti.
- Rohelised herned jäävad keetmisel sama värvi, kui lisate vette väheke suhkrut.
- Toiduvalmistamisel tükeldage köögivilju võimalikult vähe.
- Kui puhastatud köögivilja ei ole võimalik kohe keeta, pange see märja rätiku alla, ärge jätke vette ligunema.
- Kõige soodsam kartuli ja köögivilja keetmise temperatuur on 75–100°.
Tähtsamate köögiviljade kuumtöötlemise aeg minutites
Köögivili | Aeg 100° juures | Madalamal t°-l | Kokku |
Aedoakaunad | 15 | 15 | 30 |
Hiina kapsas | 15 | 15 | 30 |
Kähar peakapsas | 10 | 10 | 20 |
Lehtkapsas | 30 | 10 | 40 |
Lillkapsas | 10 | 10 | 20 |
Nuikapsas | 15 | 15 | 30 |
Punane peakapsas | 10 | 10 | 20 |
Rooskapsas | 10 | 10 | 20 |
Valge peakapsas | 10 | 10 | 20 |
Kartul | 10 | 15 | 25 |
Lehtpeet | 5 | 5 | 10 |
Mustjuur | 10 | 10 | 20 |
Pastinaak | 5 | 5 | 10 |
Porgand | 10 | 10 | 20 |
Porrulauk | 10 | 5 | 15 |
Seller | 5 | 5 | 10 |
Spargel | 5 | 5 | 10 |
Spinat | 5 | 5 | 10 |
Söögipeet | 30 | 20 | 50 |
Kaalikas | keemiseni | 10 | 10 |
Kõrvits | keemiseni | 10 | 10 |