Lisaks näonahale, mis enim kannatada saab, vajab kosutamist ka paksude riiete all olev keha ning sedagi tuleks sagedamini niisutada kehakreemi või –õliga.

Omatehtud mask

Kord paari nädala tagant võiks end ka õrnalt koorida ning seejärel mõnusa maskiga turgutada – käepärane ning soodne on kodusel teel valmistada niisutav nahamajonees. Selleks tuleb segada kokku võrdsetes osades vett, munakollast ja oliivõli, kanda nahale ning jätta peale umbes 10 minutiks. Seejärel loputage jaheda veega maha. Samamoodi toimib ka värske majonees.

Samuti vajavad talvel topelthoolt käed, neid võiks kreemitada rikkalikult nii hommikul kui õhtul. Kätekreemide valik on lai ja nad on taskukohased, eriti hästi sobivad kõik aaloed ja kummelit sisaldavad kätekreemid.

Haprad huuled

Huulte kestendamine ja pragunemine on küllap tuttav igaühele, sest huuled on eriti külmaõrnad. Üht-teist annab olukorra leevendamiseks ära teha. Kõigepealt tuleks lõpetada harjumus keelega huuli limpsida. Huulte niiskussisalduse taastamiseks on palju huulemäärdeid ja – salve. Kuid hästi mõjub ka vana ja äraproovitud saialillesalv. Salvi tegemiseks segage peotäis saialilleõisi 200 g searasvas, keetke mõni minut ja jätke mõneks tunniks seisma. Uuesti kuumaks ajades pressige salv läbi marli. Hoidke salvi väikestes purkides jahedas.

Saialillesalv on asendamatu ka karedate käte ning pragunema kippuva naha turgutamisel.

Kaitse juukseid

Pakane ei anna armu ka juustele, mis muutuvad äärmiselt pretensioonikaks – kuivaks ja raskesti hooldatavaks. Kuigi tundub, et mütsi all hauduvad juuksed tavapärasest kiiremini rasuseks ning vanuvad liialt, on müts talvel siiski parim juuste ning peanaha kaitsja.

Niipea, kui kraadiklaas näitab alla 5 pügala, on mütsi kandmine lausa kohustuslik – vastasel korral riskite lisaks kõrva- ja ajukelmepõletikule võimalusega rikkuda igaveseks oma näonahk ning ilusad juuksed. Et juuksed mütsi all liialt ei vanuks, võiks müts olla kerge ning õhku läbilaskev.

Kui pakane on näpistanud

Kõige kergemini saavad külmakahjustusi näo esiletungivad osad – lõug, põsesarnad, nina ja käed. Külma saanud nahapinda tuleks ettevaatlikult soojendada.

Väiksemate kahjustuste korral masseerige nahapinda kergelt näpistades. Kui aga nahapinnale on ilmunud valged külmalaigud, tuleks kõigepealt hõõruda nahka pehme puhta salvrätikuga kuni vereringe taastumiseni, seejärel tuleks ülessoojenenud nahale rasvast kreemi või taimeõli kanda.
Külmunud nahka ei tohi hõõruda lumega, jääkristallid võivad šokis kudesid veelgi rohkem vigastada. Kui aga on tekkinud juba villid ning sügavamad kahjustused, tuleb kiiresti minna arsti juurde.
Talvine aeg ei ole üldjoontes kehavaenulik, kui jälgite lihtsaid soovitusi.