Makaronipitsa

-4-5 dl keedetud sarvekesi 
- 100 g riivitud juustu 
- 4-5 dl vorsti-, singi- või praelihakillukesi
- 4 muna
- 1-1½ kl piima
- 1-2 tl aroomisoola
- 2 tl pitsamaitseainet
- 4-6 tomatit
- maitserohelist

Asetage võiga määritud küpsetuspaber ahjupannile, katke see keedetud sarvekestega. Peale puistake pool juustukogusest ja hakitud vorst või liha, valage peale lahtiklopitud muna ning maitsestatud piim. Sarvekesed võivad olla pooleldi pehmeks keenud, aga mitte lagunenud ega klimpis. Küpsetage 200° juures 15-20 min. Siis katke ahjust võetud toit tomativiiludega, riputage peale ülejäänud juust ja küpsetage veel 15 min.


Ahjupelmeenid

- 400 g külmutatud pelmeene
- 1 dl piima
- majoneesi
- sinepit
- õli

Niristage pannile veidi õli, laduge pelmeenid laiali, määrige neid sinepiga, tilgutage natuke majoneesi peale ja küpsetage piimaga praeahjus. Kui 20 min pärast on pelmeenidel kuldne koorik, on roog valmis.

Soojad võileivad  supilihaga

- 200 g leiba 
- 200 g keedetud supiliha 
- 1 hapukurk
- 1 muna
- 2 sl majoneesi või hapukoort
- 2 sl riivitud juustu
- punet
- aed-liivateed

Lõigake liha ja hapukurk väikesteks kuubikuteks, segage toore muna ja hapukoore või majoneesiga. Tõstke segu paksu kuhilana leivaviiludele, riputage peale riivitud juustu, soovi korral ka maitsetaimi ning küpsetage kuumas ahjus, kuni muna on hüübinud.


Supp külmutatud aedviljast

- 1 pakk külmutatud aedvilju
- 2-3 kartulit
- 1 sibul
- 1 l vett
- 1 kanapuljongi kuubik
- musta terapipart
- muskaati

Ajage vesi keema, lisage purustatud puljongikuubik, külmutatud aedvili ning kartulikuubikud ja sibul. Keetke 15 min. Kui vaja, lisage veidi soola ja riivitud muskaatpähklit. Valmis suppi võite süüa hakitud maitserohelisega, kuid võite selle ka enne püreeks teha. Püreesupile on hea lisada sulatatud juustu.


Sibulasupp leivaga

- 200 g tahket leiba
- 1 l vett
- 2 keskmist sibulat
- 2 sl võid
- hakitud maitserohelist

Hakkige sibulad ja praadige võis kuldkollaseks, lisage kuubikuteks lõigatud leib ning praadige aeg-ajalt segades koos sibulatega veel natuke aega. Siis kallake leib pannilt potti, valage kuum vesi peale ja keetke 10-15 min. Lauale andke kohe.


Anne praekartulid

- kartuleid
- kartulimaitseainet
- rasvainet
- soola
- hakitud murulauku
- hakitud tilli

Lõigake kooritud kartulid ratasteks ja laduge kuuma rasvaine sisse pannile, maitsestage ning praadige madalas kuumuses kaane all.

Seejärel pöörake korraga kokkuküpsenud kartulitele teine pool, kui see servast kergitades paistab kergelt krõbe ja pruunikas. Siis vähendage kuumust ja praadige lõpuni.

Külm piimasupp muna ja saiaga

- 200 g saia
- 1 l piima
- 4 muna
- soola
- suhkrut

Vahustage munad suhkruga ja valage vähehaaval kuum piim peale. Saiakuubikutele puistake suhkrut ning röstige ahjus kuldkollaseks. Siis valage peale muna-piimasegu ja kuumutage veel natuke aega 60-70° juures. Lauale andke jahtunult.


Leivasupp rabarbriga

- 300 g tahket leiba
- 1-1½ l vett
- 3 sl suhkrut
- 1 kl rabarbrikeedist
- kaneeli
- sidrunikoort

Pruunistage leivaviile ahjus, siis pange külma veega keema. Keetke, kuni leib on muutunud pudruks. Hõõruge see läbi sõela, lisage suhkur, kaneel, riivitud sidrunikoor ja rabarbrikeedis ning kuumutage kõik koos läbi. Lauale andke külmalt piimaga.


Rabarbrivorm

- 300 g tahket leiba või saia
- 2 sl võid
- 600-700 g rabarbrivarsi
- 2-3 kl piima
- 1 kl suhkrut
- jahvatatud kaneeli

Poetage leib või sai pannile, praadige võis. Pestud rabarbrivarred lõigake õhukesteks viiludeks, segage suhkru ja kaneeliga. Pange leib ning rabarber kihiti vormi. Valage üle piimaga, nii et kõik on kaetud. Küpsetage keskmises kuumuses umbes 45 min.


Rabarbrikook

- 1 muna
- 1 dl suhkrut
- 1 dl piima
- ½ dl õli või vedelat margariini
- 2½ dl nisujahu
- ½ dl kiirkaerahelbeid
- 1½ tl küpsetuspulbrit
- 5 dl rabarbrilõike
- 4-5 sl suhkrut

Määrige koogivormi (ca 25 cm) põhi ja servad võiga. Vahustage muna suhkruga, lisage piim ja õli. Siis puistake hulka jahu, küpsetuspulbri ja kaerahelveste segu ning liigutage kõik puulusikaga ühtlaselt läbi. Kallake tainas koogivormi, riputage peale rabarbritükid ja suhkur. Küpsetage 200° juures u 25 min. Kook on valmis, kui pealispind on ilus helepruun.


Rabarbrikeedis

- 1-2 rabarbrivart (umbes 3 dl tükke)
- 1 dl suhkrut
- ½ sidrunit
- 2 sl vett

Segage rabarbrilõigud suhkru ja veega, lisage kooritud-tükeldatud sidrun ning kuumutage keemiseni. Keetke aeg-ajalt segades ja keedunõud raputades tasasel tulel 10 minutit. Laske jahtuda ning hoidke külmas.


Rosinapannkoogid

- 2½ dl nisujahu
- ½ dl suhkrut
- ½ dl kaerahelbeid
- 2 tl küpsetuspulbrit
- ½ dl rosinaid
- 1 muna
- 2½ dl hapupiima või maitsestamata jogurtit
- õli või margariini praadimiseks

Segage kuivained rosinatega, lisage hapupiim ja muna ning segage kõik kiiresti ühtlaseks tainaks. Laske 10 min jahul ja helvestel paisuda. Praadimisel tõstke 1 sl tainast pannile ning siluge pealt tasaseks. Kui koogi pind on hüübinud, keerake see ümber ja praadige ka teiselt poolt. Suvel võite rosinad asendada marjadega. Kevadel pakkuge kooke rabarbrikeedisega.


Rabarbrijook

- 2 kg rabarbrivarsi
- 1-2 l vett
- 4 tera vürtsi
- 2 cm värsket ingverijuurt
- 500 g suhkrut

Lõigake pestud, kuid koorimata rabarbrivarred õhukesteks tükkideks ja pange veega potti keema. Lisage maitseained, kui vesi keeb, lisage suhkur. Jook näeb parem välja, kui kasutate pruuni suhkrut (fariinsuhkrut). Edasi keetke tasasel tulel 30 min, kuni rabarbritükid on lagunenud. Jahtunult kurnake ja villige pudelisse. Külmkapis säilib selline hägune mahl (mehu) paar nädalat.

Janukustutuseks ja lastele lahjendage mahl, võttes 3 osa vett ja 1 mahla.

Peolauale sobib mahl veega pooleks. Enne klaaside täitmist puistake neisse jäätükke.

Mahlaga kõlbab segada ka külma poolkuiva vahuveini.