Pitsiline kauss on tehtud ümmargusest heegeldatud linikust ning tärgeldamiseks kasutatud PVA-liimi, nii saab kauss tugev ja veekindel. Ideaalselt sobib kausi tegemiseks ümmargune lina, isegi siis, kui see pole ehk kõige paremini õnnestunud.

Samas võib ette võtta ka meelepärase mustri ning heegeldada liniku ise. Kaussi on parem vormida sellisest linikust, mis ei ole päris ümmargune, pigem on kasuks, kui linik pisut kisub. 

Sellises tehnikas võib teha ümmargusi, ovaalseid või piklikke anumaid, kuid ka pliiatsitopse või kausikesi õmblustarvete hoidmiseks. Hästi sobivad pitsilised kausid ehete hoidmiseks - käevõrud ning keed kausi sisse, kõrvarõngad saab kausi külgedele riputada, nii leiab vajamineva kiiresti üles. Ja kausikesi võib öökapile pilku püüdma teha mitu. 

Suurematest ja jämedamast materjalist heegeldatud linikutest võib meisterdada korve, kus saab sees hoida lõngakerasid või kangareste. 

Kaunil suvehommikul on pikk hommikusöök õues parim viis aja veetmiseks. Seni kui kõik vajalik ei ole veel lauale kantud, võib heegeldatud kausi asetada tagurpidi toidu peale, et putukad ligi ei pääseks. 

Jõulude ajal võib valgesse pitsilisse kaussi sättida punapõskseid õunu või piparkooke. Sellisel juhul on kaval õmmelda kangast salvrätt kausi põhja, nii ei jää lauale piparkoogipuru. 

Natuke fantaasiat, ja saabki teha just sellise anuma, millest majapidamisest kõige enam puudus on. 

Kui kodus käepärast linikut ei ole või on kõik nii kaunid, et ei raatsi kausiks teha, tasub kiigata teise ringi poodidesse. Kui tutvusringkonnas leidub käsitöösõpru, võiks küsida ka nende käest. Kindlasti leiavad nad oma valikust midagi. Teadagi, et jagatud rõõm on topeltrõõm ja nii on liniku kinkija rahul, et tema asjad leiavad kasutust ning rõõm on ka meisterdajapoolne. 

Ka võib kausi teha nii, et põhjaks on värviline või hoopis linane kangas, mille külge on õmmeldud poepits ning seejärel tärgeldatud.


Vaja läheb

- Linik, esimesteks katsetusteks sobib kõige paremini ümmargune.
- PVA-liim.
- Papp.
- Toidukile.
- Kauss, mille peale linik kuivama asetada.
- Kauss, milles segada liimisegu.
- Nööpnõelad.
- Kummikindad, juhul kui ei soovi liimisegule paljaste kätega läheneda.