“Samblapalli tegemisega tuleb toime igaüks,” kinnitab lilleseadja Õnne Kroon, kellel Maakodu palus meisterdada jõuludeks midagi toredat ukseesise kaunistamiseks.
Sambliku kinnitamine aluskäsnapallile. Algul mässige ümber sambliku harilik niit, pärast kerige sära andmiseks veel peenikest sädelevat traati peale.

Õnne võttis ümmarguse aluskäsna ehk oasise, kattis selle halli põdrasamblikuga, kinnitas traadist riputuskonksu ja seejärel asus kaunistama. Palli peale kinnitas klambritega paarimeetrised metsviinapuu väädid, mis jäid vahvalt pikkade sabadena alla rippuma. Sabade vahele keerutas väikese sära andmiseks jämedamat kuldset traati. 

Riputuskonksu tegemiseks võtke u 10 cm pikkune traadijupp, keerake sellest “kahvel”, katke otsad liimiga ja suruge aluskäsna sisse. Kõige mugavam on kasutada püstolliimi. Siis on konks kindlalt fikseeritud ega tule välja.

Väätide külge kinnitas autor peenikese traadiga kaunistused: helkivaid kuulikesi, kunstõunu, lehekesi ja muid vidinaid. Pall sai ehteks säravvalged kuukingaõied, jõulupunast lisavad õunad (kõik kunstlikud).

Klambrid väätide kinnitamiseks väänake tugevamast traadist ise. Suruge klamber tugevalt aluskäsna sisse − hoiab kinni väga hästi.

Ja siis tegi Õnne ühe väiksema samblapalli ka, et saaks mängida kordusefektiga. Kaks on mõjusam kui üks. “Aga võib teha kas või viis palli ja panna nad eri kõrgustele”, annab lilleseadja hea idee.

Nagu näete, võib hakkama saada üksnes kodu panipaikadest, aiast ja metsast leitud kraamiga. Vaid palli sisu – aluskäsnast või vahtplastist kera, millele kaunistused kinnitada – tuleb osta, ehk ka peenemat ja jämedamat sädelevat traati. Kui kerakujulist aluskäsna ei leia, võib selle välja lõigata suuremast plokist. Eelis on see, et saab lõigata just nii suure, nagu ise soovite.

Õie kinnitamiseks tehke enne tikuga aluskäsna sisse auk.

Niiske ilmaga on palli kattev samblik mõnusalt kohev. Samblapallide pikad sabad pakuvad lõputult võimalusi ehtimiseks, sest nende külge võib kinnitada mida tahes: kuulikesi, kellukesi, kibuvitsa- jm marju, käbisid jne. Kui naudite aga minimalismi, riputage samblapallile ja oksakarkassile lihtsalt kuusetuled.

“Metsviinapuu väätide asemel võib kasutada ka peenikesi laasunud männioksi,” ütleb Õnne. “Need on muidugi raskemad kui viinapuu väädid ja tuleb eriti korralikult kinnitada.”

Rippuv ukseehe sobib eriti hästi juhul, kui trepipealsel on ruumi vähe. Ent kui uksel on varikatus ja sellel kenad toed, pole mingit muret, kuidas talvine õueehe rippuma panna. Nüüd kuluvad marjaks ära ka konksud, mille otsas suvel rippusid lilleamplid.