Toite vastlapäevaks


Toite vastlapäevaks
Foto: Ilmar Saabas

Vastlapäeva puhul kuluks ära mõni huvitav retsept, et saaks üllatada nii koduseid kui sõpru või ka juhukülalisi.

Teistmoodi rullbiskviit

Põhi
4 muna
1½ dl suhkrut
1½ dl odratärklist
2 sl kakaopulbrit
2 tl küpsetuspulbrit

Täidis
1 dl vahukoort
200 g kohupiima
¾ dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut

Vahustage munad suhkruga, lisage küpsetuspulbri ja kakaoga segatud odratärklis ning segage kergelt, kuid ühtlaselt läbi. Kallake tainas küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpsetage umbes 7 minutit 225° juures. Libistage valmis koogipõhi suhkruga kaetud küpsetuspaberile. Kloppige vahukoor ja kohupiim, millesse lisatud mõlemad suhkrud, vahule. Määrige see jahtunud biskviidile ning keerake rulli.

Just odratärklisest sõltub koogi kohevus, tavalise jahuga küpsetades sellist tulemust ei saa. Odratärklis sobib hästi paksendajaks nii kastmele kui kissellile.

Juhul, kui odratärklist pole, võite selle retseptis antud koguse asendada, võttes võrdsetes kogustes odrajahu ja kartulitärklist.

Rullbiskviidist küpsised

Põhi
3 muna
3 sl suhkrut
2 sl jahu
1 sl kartulijahu

Täidis
¾ kl hapukat keedist (jõhvika-, ploomi-, karusmarja- jt)

Vahustage munavalged, lisage järk-järgult suhkur ja vahustage veel mõned minutid. Segage jahu tärklisega ning tõstke munavalgevahule juurde munakollased vaheldumisi jahuga. Segage lusikaga ühtlaselt läbi ja küpsetage määritud või paberiga kaetud plaadil.

Seotud lood:

Libistage valmis biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, siis eemaldage ahjus olnud paber, määrige koogipõhjale keedis ning keerake umbes 4 cm läbimõõduga rulliks. Jahtunud rullbiskviit lõigake 7-8 mm paksusteks viiludeks. Kastke nende lõikepinna mõlemad pooled suhkrusse ja asetage paberiga kaetud plaadile. Kuivatage leiges ahjus.

Marjatäidisega kartulikook

150 g võid
1¼ dl suhkrut
2 muna
300 g keedetud kartuleid
1 dl nisujahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl margariini
50 g sarapuupähkleid või mandleid

Täidis
3-4 dl pohla- või jõhvikapüreed
2 dl vahukoort

Kate
vanillsuhkrut
terveid marju

Suruge soojad keedetud kartulid puruks, võite kasutada ka maitsestamata kartulipüreed. Hõõruge või suhkruga vahule, lisage segades purustatud kartulid ja ükshaaval munad, küpsetuspulbriga segatud jahud. Kloppige tainas ühtlaselt läbi. Purustage puhastatud pähklituumad ja puistake võiga määritud koogivorm nendega üle, kummutage tainas sellesse ning küpsetage u 40 minutit.

Ahjust võetud koogil laske veidi vormis jahtuda, siis lööge ta välja ja lõigake kolmeks kettaks. Määrige soojale põhjale marjapüreed ning tõstke kaetud kihid ülestikku. Laske koogil paar tundi külmas seista. Enne laualeandmist katke küpsetis vahukoorega, kaunistage tervete marjadega.

Plaadikook kartulitest

4-5 keedetud muredat kartulit (u 300 g)
200 g margariini või võid
1½ dl suhkrut
2 muna
1 dl siirupit
3½ dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl jahvatatud kardemoni
¼ tl soola
võid ja mannat plaadile puistamiseks

Kate
50 g võid
4 dl tuhksuhkrut
2 sl piima
mandlilaaste või värvilisi suhkrukepikesi (strösselid)

Koorige keedetud kartulid ja riivige peeneks. Hõõruge toasoe margariin suhkruga vahule, lisage hõõrudes munad ühekaupa juurde. Siis lisage omavahel segatud kuivained ning tõstke puulusikaga kõik tasakesi läbi (ärge kloppige), et tainas saaks ühtlane. Määrige küpsetusplaat (20 x 30 cm) võiga ja puistake üle manna või riivsaiaga, siluge tainas plaadil tasaseks ning küpsetage u 25 minutit.

Katteks sulatage või, segage see tuhksuhkruga ja lisage segades piim.

Kui ahjust võetud kook on jahtunud, määrige peale vaap. Aga saate ka lihtsamalt, kui kaunistate ainult tuhksuhkruga. Vaabale lisage mandlilaaste või suhkrukepikesi.

Vastlakuklid

Tainas
2½ dl piima
30-50 g pärmi
100 g suhkrut
2 muna
100 g võid
½ tl jahvatatud kardemoni
½ tl soola
½ kg jahu

Kate
2½ dl vahukoort
1 tl tuhksuhkrut
vanillsuhkrut

Hõõruge pärm suhkruga vedelaks, lisage leige piim, segage sellesse umbes pool ettenähtud jahukogusest ning jätke rätikuga kaetult kerkima. Kui taina maht on kasvanud poolteisekordseks, lisage eelkergitusele sool, suhkruga vahustatud muna ja üks munakollane (1 munavalge jätke määrimiseks) ning maitseained. Sõtkuge sisse ülejäänud jahu ja pehme või. Sõtkuge, kuni tainas tuleb kausi küljest lahti ning muutub siledaks ja läikivaks, siis laske tainal veel kord kerkida.

Seejärel veeretage väikesed kuklid. Asetage need plaadile ja laske hästi õhuliseks kerkida. Enne ahju panekut määrige kukleid munavalgega. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus 12-15 minutit. Kuumad kuklid lükake plaadilt lauale ja katke rätikuga, millele piserdage vett. See teeb koorukese õrnaks.

Loe veel

Jahtunud kuklitelt lõigake pealt tükike ära, pressige igaühele läbi torbiku pähe vahukoorest mütsike ning katke lõigatud tükiga. Pärast sõeluge tuhksuhkur peale.

Kasulik on koor enne vahustamist läbi keeta, külmaks jahutada ja siis tuhksuhkruga vahtu lüüa. Nii saate tihedamad kooretupsukesed, mis püsivad paremini vormis ega muutu kohe varsti vesiseks.

Põhjamaine pannkook

1 muna
1 sl vett
2 sl rukkijahu
1 sl kartulijahu (pigem vähem kui rohkem)
noaotsatäis küpsetuspulbrit
rasvainet praadimiseks

Kloppige muna kergelt vahtu, lisage vesi ja küpsetuspulbriga segatud jahud. Kuumal pannil sulatage 1 tl rasvainet, kallake tainas pannile ja küpsetage mõlemalt poolt parajalt krõbedaks.

Väikesed pannkoogid

3 muna
1½ dl suhkrut
1 dl rukkijahu
½ dl kartulijahu
¼ tl küpsetuspulbrit
praadimiseks rasvainet

Vahustage munad suhkruga, lisage küpsetuspulbriga segatud jahud. Kuumutage pann, sulatage sellel rasvaine ja praadige väikesed koogid 2 supilusikatäiest tainast. Pannkoogipannil võtke ühe koogi jaoks 1 supilusikatäis. Hoidke pann keskmises kuumuses, et küpsemine kulgeks aeglaselt. Juurde pakkuge kohupiimaga segatud maitsestamata jogurtit ja külmutatud marju.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare