Tšatnidega sügisesse

 (2)
Tšatnidega sügisesse
Tomatitšatni.Foto: Repro

Sõna tšatni (chutney) pärineb sanskritikeelsest sõnast caţnī, mis tähendab limpsima.

Ilmselt olid esimesed India tšatnid kleepjad puuviljahoidised. Suhkrut kasutati sel ajal vähe ning mesi oli peamiseks toitude magustajaks.

Lõuna-Indias on siiani tšatni tavalised koostisosad sibul, tomatid, küüslauk, kookos, ingver ja ürdid või pähklid koos vürtside ja õliga. Tšatnisid ei keedeta ja õlile lisatakse veel sinepiseemneid ja karrilehti.

Enimkasutatavad koostisosad tšatnides peale mangode on laimid, õunad, virsikud, ploomid, aprikoosid, tomatid, sidrunid ja isegi kookospähklid.

Lisaainetena kasutatakse nelki, küüslauku, koriandrit, sinepit, kaneeli, ingverit, erinevaid pipraid, tamarindi ja münti.

Tšatnit võib teha nii, et kasutatakse üksnes mõnda koostisosa või siis paljusid erinevaid eelnevatest loeteludest. Tšatnid võivad olla kas tükilised või ühtlaseks peenestatud konsistentsiga.

Indias serveeritakse vürtsikamaid tšatnisid tavaliselt karriroogade ja juurviljadega. Inglise keelt kõnelevates maades, eriti Kariibidel ja Ameerika lõunaosas, on tšatni siiani igapäevane lisand singi, sealiha ja kala juurde.

Magusad tšatnid on heaks lisandiks küpsiste, lihavaagna ja juustude juures.

Peamine erinevus Lõuna-Aasia ja läänemaailma tšatnide vahel on see, et läänes me tavatseme tšatnisid keeta ja tarvitame koostisosi värskelt.

Seotud lood:

Õunatšatni karriga

- 500 g õunu

- 250 g porgandeid

- 250 g tomateid

- 250 kg rohelist sibulat

- 1–2 sl karripulbrit

- 2 dl heledat siirupit

- 1 dl 12% äädikat

- 6 dl vett

Tükeldage kõik aedviljad väikesteks tükkideks ja segage ülejäänud ainetega kokku. Keetke pidevalt segades 45 minutit, et ei jääks kõvu tükke. Pange hoidis purki, kaanetage ja säilitage jahedas.

Tomatitšatni

- 250 g rohelisi tomateid

- 1 punane sibul

- 1 väike punane tšillikaun

- 1/2 dl fariinsuhkrut

- 1/4 dl äädikat

- 1 apelsin

- õli

Poolitage tomatid, koorige ja tükeldage sibul ning lõigake tšilli väga väikesteks tükikesteks. Riivige poolelt apelsinilt koor ja pigistage välja terve apelsini mahl. Praadige sibul, tšilli ja apelsinikoor väheses õlis. Lisage juurde tomatipoolikud, fariinsuhkur, äädikas ning laske keeda 20 minutit. Säilitage jahedas, soovitavalt külmkapis.

Kirsine suvetšatni

- 500 g kirsse

- 500 g tomateid

- 2 sibulat

- 3–4 küüslauguküünt

- 1/2 punast tšillikauna

- 1 1/4 dl palsamiäädikat

- 1 tl soola

- 1 tl musta pipart

- 1 pakk (300 g) marmelaadisuhkrut

Eemaldage kirssidest kivid, tükeldage tomatid, sibulad ja küüslauk. Eemaldage tšillist seemned ja hakkige kaun väikesteks tükkideks. Pange kõik koostisosad potti (v.a marmelaadisuhkur) ning keetke segades 15 minutit. Pange juurde suhkur ja keetke veel 5 minutit. Pange hoidis purki, kaanetage ja säilitage jahedas.

Pirnitšatni

- 2 tomatit

- 1 sibul

- 1/2 dl rosinaid

- 1/2 apelsini koor

- 100 g tumedat muscovado-suhkrut

- 1 sl värsket riivitud ingverit

- 1 1/2 dl valge veini äädikat

- 1 näpuotsatäis jahvatatud kaneeli

- 1 näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit

- 2 pirni

Tükeldage tomatid ja sibul. Pange kõik ained peale pirnide potti ja laske segu keema. Koorige ja tükeldage pirnid, lisage ülejäänud segule ning keetke, kuni need on pehmed. Säilitage külmkapis ja tarvitage võimalikult ruttu.

Ploomitšatni

- 1 kg ploome

- 1 punane tšillikaun

- 1 riivitud küüslauk

- 5 dl heledat siirupit

- 1/2 dl valge veini äädikat

- 1 sl värsket riivitud ingverit

- 1 kaneelikang

- 1 sl sinepiseemneid

- 1 sl paprikapulbrit

- soola

Eemaldage ploomidest kivid ja tükeldage. Tükeldage tšillikaun ja riivige küüslauk. Pange kõik ained potti ja kuumutage keemiseni. Keetke umbes 45 minutit, kuni konsistents pakseneb. Pange purki, kaanetage ja säilitage jahedas.

Porganditšatni

- 1 kg väikeseid porgandeid

- 2 sibulat

- 2 apelsini

- 2 dl vett

- 1 tl jahvatatud koriandriseemneid

- 1 sl soola

- 2 tl musta pipart

- 2 tl karripulbrit

- 2 tl värsket riivitud ingverit

- 2 dl kollaseid rosinaid

- 4 dl valge veini äädikat

- 1 pakk (300 g) marmelaadisuhkrut

Loe veel

Riivige porgandid, tükeldage sibulad. Riivige apelsinilt koor ja pressige mahl välja. Pange porgandimass, apelsinmahl ja -koor veega koos potti ja keetke kaane all 5 minutit. Lisage ülejäänud ained ja keetke pidevalt segades veel 5 minutit. Pange purki, kaanetage ja säilitage jahedas.

Aprikoositšatni

- 8 värsket või konserveeritud aprikoosi

- 2 šalottsibulat

- 1/2 dl heledat siirupit

- 1/2 dl valge veini äädikat

- soola

- pipart

Tükeldage aprikoosid ja sibulad. Pange kõik ained potti ja keetke umbes 7 minutit. Säilitage külmkapis ja tarvitage kohe.

Kollase tomati tšatni

- 750 g kollaseid tomateid

- 250 g sibulaid

- 1 dl valget suhkrut

- 1 dl valge veini äädikat

- 1 sl Dijoni sinepit

- 1 sl kurkumit

- 1 tl karripulbrit

- 1 tl paprikapulbrit

- 1/2 tl Cayenne’i pipart

- 1 dl tarretisesuhkrut

Tükeldage tomatid ja sibulad. Pange potti tomatid, sibulad, äädikas, valge suhkur ja sinep ning keetke segades 30–40 minutit. Lisage vürtsid ja tarretisesuhkur ning keetke veel 5 minutit. Pange purki, kaanetage ja säilitage külmkapis.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare