Lehtede ja õite korjamiseks sobib kuiv päikesepaisteline hommikupoolik, kui kaste on juba kuivanud ning toimeainete sisaldus taimedes suurim.

Ürte koguge kuiva ilmaga

Raamatu “Till aias ja köögis” autor Tiiu Väinsaar ei soovita ürte lausvihmaga koristada ja kinnitab, et alles kolm päeva pärast suurt vihma tõuseb toimeainete hulk taimes normaalsele tasemele. Pikemal vihmaperioodil peaks leidma sajuhoogude vahel veidigi aega, kuni koduaias kasvavad maitsetaimed on koristamiskõlblikud, see tähendab kuivad.

Muret teeb veel asjaolu, et pärast tugevat äikesevihma on taimed mullapritsmetega koos. Taimi ei tohiks aga pesta, sest see vähendab vajalike toimeainete kogust.

Väikeses koguses saab kasvavaid taimi päev enne koristamist pesta peenejoalise voolikuga, aga see on suur töö.

Hilissügisel peterselli koristades vajavad lehed tihti pesemist. Siis tehke seda kiirelt ja ilma leotamiseta. Märg ürt tahendage enne restil kuivatamist.

Seemneid koristage valikuliselt vastavalt nende valmimisele. Aga seemnete puhul ei kehti samad soovitused mis ürtide puhul. Näiteks köömneid on hea lõigata hommikuse kaste ajal, sest niiskelt varisevad nad vähem. Küpsed seemned kipuvad üldse kergesti maha pudisema.

Kasutage korvi

Noa või kääridega lõigatud taimed asetage suurde õhurikkasse kasti või korvi. Ärge suruge neid kokku, vaid jätke õhuruum vahele. Vürtsbasiilik ja aedmeliss on eriti õrnad ning tundlikud pigistamisele. Kui te seda ei arvesta, ei saa te ka ilusa välimusega ürti, sest muljutud kohad lähevad neil kuivatamisel mustaks.

Kuivatamine

Ärge koristage taimi nii suures koguses, et te ei suuda neid tunni jooksul kuivama sättida ning enne seda veel neid läbi sorteerida. Peale selle peate arvestama, missugune on teie kuivatamiskoht ja kui suurel hulgal taimi saate sinna panna.

Sorteerimisel eraldage värvimuutustega ja katkised lehed, eemaldage veerikkad või puitunud varred.

Ürtide kogumine ja kuivatamine

Kuivatamiseks sobib pime, kuiv, soe, puhas tuuletõmbega ruum, mis võiks olla ka ventileeritav. Kõiki taimi ei saa kimpudes kuivatada, nii et lisaks nööridele on vaja kuivatusreste.

Kui tahate kuivatusreste hoida saunalaval, peab saun olema puhas ja suitsulõhnata. Kõik taimed võtavad kergesti võõra lõhna külge, eriti suitsulõhna.