Kas eelistada värskeid või kuivatatud ürte, sõltub aastaajast ning millist toitu plaanitakse valmistada. Värsked ürdid sobivad paremini kergetesse ja värsketesse toitudesse soojal hooajal ning kuivatatud ürdid pigem jõulistesse ja rasvasematesse toitudesse külmal ajal.

Munapirukas peekoniga

- 250 g pärmilehttainast

- 4 muna

- 4 sl vahukoort

- 60 g tugevamaitselist riivjuustu
(näiteks Gouda)

- 6 viilu peekonit

- 2 tl Santa Maria tüümiani

- 1 tl Santa Maria basiilikut

- soola ja pipart

Pange lehttainas sulama ja kuumutage ahi 220 kraadini. Rullige sulanud tainas veidi lahti ja lõigake sellest 25 x 20cm ristkülik. Tõstke tainas koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Lõigake tainale servad – selleks tehke u 1 cm kaugusele servast sirged, mitte läbivad lõiked. Seejärel torkige taina keskossa kahvliga augud ja pintseldage servi munaga.

Segage omavahel vahukoor ja riivjuust ning maitsestage ürtide ja pipraga. Valage juustu-kooresegu taina keskele ja katke peekoniviiludega. Küpsetage ahjus u 15 minutit. Võtke pirukas ahjust, ja kui tainale on tekkinud mullid, suruge need kahvliga katki ning lööge pirukale munad. Küpsetage veel 7–10 minutit, kuni munavalge tardub, kuid kollane on veel pehme.

Serveerige soojalt.

Ürdine sealiha tomatikastmes

- 600 g seakaelakarbonaadi, 4 x 4cm kuubikutena

- 60 g nisujahu

- 2–3 sl oliiviõli

- 50 g peekonit, hakituna

- 1 väiksem sibul, hakituna

- 2 porgandit, hakituna

- 4 küüslauguküünt, hakituna

- 400 g šampinjone, hakituna

- 1 tl Santa Maria rosmariini

- 1 tl Santa Maria majoraani või punet

- 1 Santa Maria loorberileht

- 1/2 tl Santa Maria muskaatpähklit

- 400 g purustatud tomateid

- 150 ml punast veini

- 150 ml kanapuljongit

- roseepipart (kaunistuseks)

- soola ja pipart

Veeretage sealihakuubikuid jahus, pruunistage õlis ja tõstke kõrvale.

Pruunistage samas potis kergelt peekon, lisage sibul, porgand, küüslauk ja seened ning kuumutage läbi. Seejärel tõstke potti ka pruunistatud liha, maitsestage maitseainetega ja riivige juurde muskaatpähklit. Segage läbi ning lisage tomatid, vein ja puljong. Hautage pliidil või 150kraadises ahjus vähemalt kolm tundi, kuni liha on täiesti pehme. Serveerige koos tagliatelle või muu pastaga. Kaunistage roseepipraga.

Kana rosmariini, tüümiani ja röstitud küüslauguga

-1 terve kana (või 4 koiba
või 8 kondiga kintsu)

- 1 sl võid

- 1 tl Santa Maria rosmariini

- 1 tl Santa Maria tüümiani

- sidruni riivitud koor

- 100 ml valget veini

- 150 ml kanapuljongit

- 50 g võid, kuubikutena

- soola ja pipart

Kuumutage ahi 200 kraadini. Lõigake kana tükkideks ning maitsestage soola ja pipraga. Pruunistage kanatükke paksupõhjalises potis mõlemalt küljelt 2–3 minutit ja tõstke seejärel potist välja. Pange potti küüslauk ja kuumutage aeg-ajalt segades u 1 minut. Jälgige, et küüslauk ei kõrbeks. Lisage nüüd potti pruunistatud kanatükid ja sidrunikoor, maitsestage ürtidega ning segage läbi. Katke pott kaanega ja hautage ahjus u 20 minutit. Seejärel niisutage kana potis olevate mahladega ja küpsetage ahjus ilma kaaneta veel u 30 minutit, kuni kana on küps. Tõstke kanatükid serveerimistaldrikule ja katke fooliumiga. Tõstke pott pliidile ja kuumutage keskmisel kuumusel. Lisage vein ja muljuge küüslaugud lusikaga puruks.

Kallake juurde kanapuljong ja hautage u 5 minutit, kuni kaste on kergelt paksenenud. Lisage ükshaaval võikuubikud, samal ajal pidevalt segades.

Kui kaste on paksenenud, eemaldage see pliidilt ning lisage vajadusel soola ja pipart. Serveerige kana koos kastme ja kartuli-selleripudruga.

Ürdine kartulisupp peekoniga

- 3 sl võid

- keskmist porrulauku, hakituna

- 6 küüslauguküünt

- 1 l kana- või köögiviljapuljongit

- 2 tl Santa Maria Prantsuse ürdisegu

- 800 g kartuleid, tükeldatuna

- 100 g hapukoort (20%)

- soola ja pipart

- serveerimiseks peekonit, riivjuustu, hapukoort ja värskeid ürte

Kuumutage või paksupõhjalises potis. Lisage porrulauk ja kuumutage ilma pruunistamata u 5 minutit. Lisage küüslauk ja kuumutage veel 1–2 minutit.

Seejärel lisage kartulid, puljong ja ürdisegu ning hautage kaane all tasasel tulel u 40 minutit, kuni köögiviljad on täiesti pehmed. Lisage hapukoor ja püreerige. Maitsestage soola ja pipraga ning serveerige koos praetud ja hakitud peekoni, riivjuustu, hapukoore ning ürtidega.

Valge kala vorm

- 1 kg valget kala

- 200 g rohelisi herneid

- 5 muna (keedetud 6 min)

- 1 munakollane, glaseerimiseks

- 500 g pärmilehttainast

- 2 sl Santa Maria ürdisegu
küüslauguga või estragoni

- kuivatatud tilli

Velouté-kastmeks

- 50 g võid

- 4 šalottsibulat, hakituna

- 400 ml kuiva valget veini või vermutit

- 375 ml kalapuljongit

- 200 ml vahukoort (35%)

- soola ja pipart

Sulatage või poti põhjas. Lisage hakitud šalottsibul ja kuumutage madalal temperatuuril u 10 minutit, kuni see muutub klaasjaks (jälgige, et sibul ei pruunistuks). Lisage vein ja keetke poole võrra kokku. Lisage puljong ja keetke poole võrra kokku. Lisage vahukoor ning keetke, kuni kaste saavutab kreemja konsistentsi ning maitsestage soola ja valge pipraga.

Soojendage ahi 180 kraadini (pöördõhuga 160°). Lõigake kala umbes 3 x 3cm tükkideks. Lisage herned, kaste ja maitseained, segage õrnalt läbi ning valage ahjuvormi. Lõigake munad sektoriteks, tõstke kalamassile ning katke
pärmilehttainaga. Tehke tainasse mõned läbivad lõiked ja pintseldage tainast munakollasega. Küpsetage ahjus u 40 min, kuni vorm muutub pealt kuldpruuniks.

Ürdine ahjuribi koorekastmega

- 150 ml valget veini või vermutit

- 1 sl pruuni suhkrut

- 1 sl oliiviõli

- 3 sl Dijoni sinepit

- 1 tl Santa Maria rosmariini

- 1 küüslauguküüs, pressituna

- 1 ribiplaat (1,5 kg)

- 100 ml vahukoort

- soola ja pipart

Segage omavahel vein, suhkur, sinep, rosmariin ja küüslauk. Eemaldage ribiplaadilt kelme, valage peale marinaad ja hoidke toatemperatuuril 1 tund. Ülejäänud marinaad hoidke kastme jaoks alles.

Maitsestage ribi soola ja pipraga ning küpsetage ahjus 175° juures u 1 tund, kuni liha lööb kondi küljest lahti. Kui ribi on küps, keerake see fooliumisse ning laske 10–15 minutit seista. Samal ajal valage järelejäänud marinaad potti, lisage koor ja kuumutage keemiseni. Vähendage kuumust ja laske kastmel veidi pakseneda. Serveerige ribi koos kastme ja keedu- või ahjukartulitega.

Veise abaliha ürdi-õllekastmes

- 800 g veise abaliha

- 2 sl õli

- 1 sibul, hakituna

- 1 porgand, hakituna

- 1 varsselleri vars, hakituna

- 3 küüslauguküünt

- 250 ml tumedat stout-tüüpi õlut

- 2 tl Santa Maria tüümiani

- 2 tl Santa Maria peterselli

- 2–3 tl pruuni suhkrut

- soola ja pipart

Kuumutage ahi 150 kraadini. Lõigake veise abatükk neljaks suureks kuubikuks ning maitsestage soola ja pipraga. Pruunistage paksupõhjalises potis ja tõstke kõrvale. Lisage potti sibulad, porgandid, seller ja küüslauk ning kuumutage aeg-ajalt segades viie minuti jooksul.

Seejärel lisage köögiviljadele lihakuubikud, õlu, petersell ja 1 tl tüümiani. Sulgege pott kaanega ja hautage ahjus 3–4 tundi, kuni liha on täiesti pehme. Seejärel tõstke lihatükid serveerimistaldrikule ning katke fooliumiga. Püreerige köögiviljad blenderiga, kuni kaste muutub täiesti ühtlaseks.

Lisage pruun suhkur ja ülejäänud 1 tl tüümiani. Segage läbi ja serveerige koos lihaga.

Õunapannkoogid tüümianikreemiga

- 2 muna

- 300 g nisujahu

- 100 g suhkrut

- 3 tl Santa Maria küpsetuspulbrit

- 2 tl Santa Maria jahvatatud kaneeli

- 1 tl Santa Maria jahvatatud ingverit

- 0,5 l hapupiima või keefirit

- 50 g võid, sulatatuna

- 2 tl Santa Maria vanillsuhkrut

- 1/4 tl Santa Maria muskaatpähklit

- 2 õuna

- 1 tl soola

Tüümiani-kohupiimakreem

- 200 ml vahukoort

- 50 g suhkrut

- 1 tl Santa Maria tüümiani

- 1 sl Santa Maria vanillsuhkrut

- 300 g kohupiima või kohupiimapastat

Vahustage vahukoor koos suhkru ja maitseainetega. Lisage kohupiim ja segage ühtlaseks.

Lõigake õuntest 12 viilu – nii õhukesed kui võimalik (võimalusel kasutage mandoliin-viilutajat). Ülejäänud õunatükid riivige peeneks. Vahustage munad kergelt ja lisage jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool, maitseained, hapupiim ja või. Segage, kuni tainas on ühtlane. Lisage riivitud õunad ja segage korralikult. Kuumutage pann keskmisele kuumusele, lisage veidi õli.

Raputage igale õunaviilule 1/2 tl suhkrut, asetage pannile ja valage peale u 80 ml tainast. Küpsetage mõlemalt küljelt u kaks minutit, kuni pannkoogid on kuldpruunid. Tüümiani-kohupiimakreemi tegemiseks vahustage vahukoor koos suhkru ja maitseainetega, lisage kohupiim ja segage ühtlaseks.

Serveerige pannkoogid koos tüümiani-kohupiimakreemiga.