Õmmelda armastavatel perenaistel on lihtne muuta oma magamistoa ilmet tekstiilist õmmeldud voodipeatsiga.

Suurt padjapüüri meenutava voodipeatsi õmblemiseks läheb vaja sobivas toonis ühevärvilist kangast, liimiriiet, peatsi riputamiseks ka ööse ning mahulist vatiini, et hiljem saaks soovi korral selga toetada.

Alustuseks printige kangale meelepärane foto. Üks võimalus selleks on kasutada reklaamibüroo abi, kus see töö kenasti ja kiiresti teie eest ära tehakse.

Samas saate tekstiili fotoga kaunistamiseks kasutada arvutiga ühendatud või digifotoaparaadiga ühendatavat tindiprinterit ja spetsiaalset paberit foto tekstiilile jäädvustamiseks. Ei tasu kurvastada, kui teil pole värviprinterit. Mustvalged pildid jäävad väga ilusad ja omapärased.

Arhitektuur Rotermanni kvartalis

Fotopoest paberit ostes peaksite teadma, mis värvi kangale pilt tuleb. Heleda ja tumeda tausta paberid on erinevad. Heleda pinna korral ostke paberit AVERY Zweckform nr 2513 Transfer Films for light cotton. Tumedale kangale sobib paber AVERY Zweckform nr 9406-5 T-Shirt Folie.

Pange paberileht printerisse ja printige pilt peegelpildis. Enne valige printerist toiming Standard Resolution, kas 360 dpi või 1440 dpi. Kui pilt on printerist väljunud, laske tindil kuivada. Lõigake pilt paberist välja nii, et äärde jääks 3mm serv. Teravaid nurki ei maksa lõigates jätta, need võivad tekstiilile halvasti kinnituda või isegi lahti tulla.

Pildi saab kinnitada triikides. Triikimislaud ei ole aga piisavalt kõva pind. Hea alus selleks tööks on kõige tavalisem köögilaud, pildi ja laua vahele asetage midagi õhukest, näiteks lina või padjapüür. Nii saate sileda ja kindla pinna.

Pange paber tekstiilile nii, et pilt jääks vastu särki. Triikige maksimaalse kuumusega – 180 kraadi ja kindlasti ilma auruta.

Vajutage triikrauaga tugevasti üle kogu paberi vähemalt 3–5 minutit, aeg sõltub pildi suurusest. Pilt on kangale jäänud, kui see enam ei läigi.

Triikimata kohad jäävad nähtavad, sest need läigivad. Erilise hoolega triikige nurki ja ääri.

Kui lõpetate, jätke kangas vähemalt minutiks jahtuma. Seejärel eemaldage aeglaselt ja ühtlaselt kattepaber.

Et pilt kinnituks ja pesukindlamaks muutuks, asetage sellele tavaline küpsetuspaber ja triikige veel umbes minut aega. Ja ongi omanäoline voodipeatsi kangas valmis.

Esimest korda tuleks seesugust tekstiili pesta muust pesust eraldi ja pigem käsitsi. Pesumasinas pestes ei tohi temperatuur kindlasti olla üle 40 kraadi. Sellise tekstiilist voodipeatsi teise serva võib õmmelda ka taskud, kuhu saab hiljem paigaldada ööpesu või prillid.

Kokku õmmeldes paigaldage kahe kanga vahele kindlasti liimiriie, siis hoiab peats kenasti vormi. Kui kõik on valmis, mõõtke peatsipadja nurkadesse riputamisaukude sobivad kohad ning paigaldage öösid.

Kolm ühes: peats, riiul ja valgusti

Dekoratiivseks voodipeatsiks saab hõlpsasti kujundada puidust kaubaaluse. Kui kodus seesugust võtta ei ole, saab kaubaaluse tellida ja osta internetist.

Esmalt eemaldage kaubaaluselt üks laud. Seejärel taltsutage tulevase peatsi puidust pinna karedust liivapaberiga. Järgmisena valige värv, millega saate kaubaalusele triibud pintseldada. Korrektsete triipude värvimiseks võite värvitava ala mõõta ning piirata maalriteibiga.

Peatsilt eemaldatud laua asemele paigaldage sobivates mõõtmetes akrüülklaasist (Plexiglas) riba. Selle saate osta ja parajaks lõigata ehituskaupluses. Läbipaistva klaasriba taha saab hiljem paigutada valgusti, mis võimaldab voodipeatsit ühtlasi kasutada kui öölampi.

Vahva tulemuse saate, kui seate klaasile ritta meeleolukad fotod, mis voodisse heites tuju alati heaks teevad.

Mudilaste magamistuppa sobiksid kindlasti ka laste enda tehtud joonistused. Kõige korrektsemalt saab seesugused kaadrid ja pildid akrüülklaasile jäädvustada reklaamibüroo abiga. Sealt osatakse öelda, kui suure formaadiga fotosid tuleb teil selliseks puhuks oma galeriist valida. Kui olete fotod teele saatnud, vormistatakse nendest kleebitav pildiriba. Pildile jäädvustatud kaubaaluse akrüülklaasil on kleepriba, mis on 1 m 20 cm pikk ning 20 cm lai.

Kui olete peatsi korralikult paigale pannud, võite kaubaaluse ülaossa sättida lillepotid, kinnitada lisavalgusteid või korvikese ööpesu tarbeks.

Toonitamaks julget peatsilahendust, tasub voodile visata paar dekoratiivset patja või särtsakas voodikate.

Graafilised unenäomustrid

Katke voodipeats magamistoaga sobiva tekstiiliga ning joonistage see isikupäraseks.

Selleks vajate kangast, klambripüstolit ning tekstiilimarkerit.

Kindla idee ja käega toasisustajad saavad selle tegevuse juures meenutada “Onu Raivo jutu­pliiatsi” lastesaadet ning pildi kohe tekstiilile joonistada.

Need, kes nii hästi joonistada ei oska, võivad mustri tekstiilile kandmiseks kasutada projektorit. Kui projektorit pole kusagilt võtta, saab meelepärase mustri arvutist välja printida ning selle võrdseteks ruutudeks jaotada ning joonida.

Sarnasteks ruutudeks jaotage siis ka peatsit kattev tekstiil. Seejärel joonistage muster ruut ruudu haaval kangale.