Väike valik räimeroogi


Väike valik räimeroogi
FOTO: REPRO

Paastukuu menüüs on alati olnud tähtis koht kalal, ka meie rahvuskalal räimel.

Paljud meist armastavad räimi süüa, kui ainult ei peaks puhastamisega aega viitma või vänget praadimise haisu taluma. Puhastamisest ei pääse, see on paratamatu, aga praadimisest võib ju loobuda. Väga häid toite väiksest värskest kalast saab valmistada ju ilma keetmata-küpsetamata. Sel juhul jääb kalalõhn vaid toidutegija tunda. Mahlane soe ahjuroog maitseb võrratult hästi ning toidust leviv aroom on ka vähem pealetükkiv.

Ahjuräimed

- 500 g räimefileed

- soola

- jahvatatud valget pipart

- 1 ½ dl maitsestamata jogurtit
või hapukoort

- ½ dl majoneesi

- ca 1 dl riivsaia või -leiba

- 1 tl võid

- hakitud tilli

Laotage räimefileed lauale, nahk allpool, maitsestage soola ja pipraga ning keerake rulli. Laduge need madalasse võiga määritud ahjuvormi.

Segage majonees jogurtiga, kallake rullidele, peale puistake riivsai ning küpsetage 225° juures umbes 20 minutit. Valmis toidule lisage hakitud tilli. Juurde andke kartuli- või aedviljapüreed.

Hautatud räimed
tomatikastmes

- 800 puhastatud räimi

- 2 porgandit

- 1 petersellijuur

- tükike sellerit

- 1 sibul

- 3 sl tomatipastat või -püreed

- 2–3 sl õli

- 1 ½ dl õunaäädikat

Seotud lood:

- 1–2 tl suhkrut

- soola

- 2–3 loorberilehte

- purustatud musta pipart

- 1 tl jahvatatud nelki

- 1 tl kaneeli

Tükeldage supijuured õhukesteks liistakuteks. Laduge kalad kahe-kolme kihina ahjuvormi, vahele pange supijuured. Segage äädikas, õli ja tomatipasta omavahel kastmeks, maitsestage ja valage kaladele. Hautage ahjus kaane all kuni kaks tundi. Valmis hautisega sobivad keedetud kartulid.

Vürtsikas räimeroog

- 800 g räimefileed

- 1 laimi või sidruni mahl

- 2 dl kookospiima

- 3 sl magusat tšillikastet
või jahvatatud tšillit

- 1 dl peenestatud koriandrilehti

- 2–3 sl basiilikulehti

- 1 küüslauguküüs

- 1 tl soola

- 1 tl võid

Tõstke pestud nõrutatud räimefileed madalasse nõusse, pigistage peale sidrunimahl. Jätke 30 minutiks jahedasse seisma, vahepeal pöörake fileesid, et mahl paremini sisse imbuks. Määrige ahjuvorm võiga, laduge sellesse kokkumurtud räimed. Maitsestage kookospiim tšillikastme või -pulbriga, lisage sool ja pressitud küüslaugumahl ning kallake ahjuvormi räimedele. Küpsetage 200° juures 20–25 minutit. Valmis roale puistake peenestatud koriandrit ja basiilikut. Juurde andke keedetud riisi.

Lihtsad ahjuräimed

- 500 g puhastatud räimi

- 3 sl rukkijahu

- ½ sl soola

- 1–1 ½ sl võid

Pestud nõrutatud räimi veeretage soolaga segatud jahus ja laduge need võiga määritud ahjuvormi. Ülejäänud või pange väikeste tükikestena kaladele ja küpsetage praeahjus 25–30 minutit.

Sidruniräimed fooliumis

- 600–700 g puhastatud räimi

- 1 sl aed-liivateed

- soola

- 2 sl õli

- 1–2 sidrunit

Puhastatud, pestud ja nõrutatud räimede sisse raputage soola ja liivateed, laduge kahekordsele fooliumile. Siis tõstke servad üles ja piserdage kaladele õli. Viilutage üks suurem sidrun või kaks väikest, asetage lõigud räimedele ja keerake foolium tihedalt suletud pakiks. Küpsetage kuumas praeahjus umbes 20 minutit. Juurde andke mõnda juurviljahautist ja kartuleid.

Räimed sinepikastmes

- 600 g puhastatud räimi

Eelmarinaad

- 1 l vett

- 2–3 sl äädikat

- 3 sl soola

Kaste

- 2 dl magusat sinepit

- 1 dl veiniäädikat

- 1 dl õli

- 4 sl suhkrut

- 1 tl purustatud valget pipart

- 1 dl hakitud tilli

Segage külm marinaad, tõstke hoolikalt pestud ja nõrutatud räimed sellesse ning hoidke üle öö külmikus.

Pärast seismist nõrutage kalad marinaadist, eemaldage luud ja seljauim. Valmistage kaste. Laduge räimed kihiti kastmega purki ja pange enne tarvitamist ööpäevaks külma.

Sinepiräimed sobivad leiva ja kartulitega.

Kergelt soolatud räimed

- 500 g räimefileed

- 3 tl soola

- 2 tl suhkrut

- tilli

Segage sool suhkruga, hõõruge sellega fileed ja pange kalad kahekaupa kokku, kõhupooled vastamisi. Laduge need kaussi, vahele puistake tilli. Hoidke jahedas. Kahe-kolme tunni pärast on räimed söögikõlblikud.

Loe veel

Marineeritud räimed tilliga

- 18 räimefileed

- 2 tl soola

- 2 tl suhkrut

- 2 sl õli

- 1 sl äädikat (30%)

- ½ tl purustatud valget pipart

- 1 tl kanget sinepit

- ¼ kl vett

- 1 sl hakitud tilli

Laduge pestud ja nõrutatud poolikud räimefileed kaussi. Õlist, äädikast ja veest valmistatud keetmata marinaad maitsestage pipra, sinepi, soola ja suhkruga. Valage marinaad kalafileedele, pinnale puistage hakitud tilli. Pange tunniks jahedasse kohta seisma. Siis on see hea anda lauale kuumade keedetud kartulite juurde.

Valeangerjas

- 1 kg puhastatud räimi

- 3 kl vett

- 8 pipratera

- 6 vürtsi

- 1–2 sl äädikat (30%)

- 1 sl suhkrut

- 2–3 tl soola

- 2 sl želatiini

Suuremad räimefileed poolitage, väiksemad keerake niisama rulli ja laduge kuumakindlale klaaspannile (klaaspoti kaanele) tihedalt üksteise kõrvale. Pange želatiin vähese veega paisuma. Keetke marinaad, korjake vahukulbiga välja pipra-vürtsiterad ning segage želatiiniga. Tuline segu kallake räimerullidele nii, et nad oleksid üleni kaetud ja kuumutage 2–3 minutit tasasel tulel. Valvake, et vedelik ei hakkaks keema. Katke pann kaanega ja hoidke väljalülitatud elektripliidil või pliidiserval veel 10 minutit. Siis tõstke pann alusele jahtuma, eemaldage kaas. Hiljem tõstke räimerullid külmikusse. Uuem klaaspann on nägus serveerimiseks. Vanemalt kõrbemisjälgedega pannilt tõstke valeangerjas vaagnale ning kaunistage tilli, peterselli või sidrunilõikudega.



LUGEJA KIRJUTAB

Eestlane on ammusest ajast olnud räimedega sina peal. Küll on teda praetud, keedetud, suitsutatud ja marineeritud mitmel viisil. Tulime ükskord naabrimehega mõttele kasutada praetud räimedele silmumarinaadi.

Olen silmusid marineerinud 30 aastat, ikka ühtmoodi. Kui sain ühelt Narva kalatööstuse tehnoloogilt uue retsepti, milles marinaadile on külmas vees leotatud želatiini lisatud, muutus olukord 100%. Kui valada praetud räimedele tarretuv marinaad, on hoopis teine maitse. Selle retsepti järgi tehtud räimed meeldisid meile väga. Proovige järele.

Marinaad-tarretis praetud räimedele või silmudele

- 1 l vett

- 1 sl suhkrut

- 1 sl soola

- 3–5 loorberilehte

- 15 tera lõhnavat pipart (vürtsi)

- 15 tera musta pipart

- 2–3 sl 30% äädikat

n 2–3 sl želatiini

HEINO SALUMAA



HÜVA NÕU

- Kui räimede ostmata jätmise põhjuseks on põdur tervis – ei jõua mitu korda päevas trepist üles-alla käia, et pärast kojutoomist ja puhastamist kalarapped välja viia –, pole see ületamatu mure. Pakkige need väikeseks nutsakuks ja pistke ajutiselt sügavkülma.

- Ostes ärge asetage värsket kala kotti teiste toiduainete vahele, kus see muljuda saab. Hoidke kala eraldi pakina.

- Värskel pulkkangel räimel on luu kõvasti kinni, seda on tülikas eemaldada. Selleks et tööd hõlbustada, hoidke sisikonnast puhastatud kalu mõni tund toasoojas või peske neid leige veega.

- Külmtöödeldavaid räimi hoidke ööpäev läbi marinaadis, seejärel on luid kerge eemaldada.

- Väide, et räimi puhastades läheb suur osa kaduma, pole õige. Eemaldatud ja korralikult üle pestud peadest-roogudest saab keeta ülimaitsva leeme, just nagu vääriskaladestki. Kurnatud leemest suppi keetes võite lisada siis vähem puhast fileed. Värske räime niisk ja mari sobivad hästi munahüübe koostisosaks. Kokkuvõtlikult võib öelda, et 1 kilost jääb tarvitamata vaid näputäis sisikonda.

- Kui tuleb tahtmine soolasilku süüa, ärge kurtke, et seda müügil pole. Võtke 1 kg rapitud räimede kohta 250 g jämedat soola, laduge pestud nõrutatud kalad kihiti soolaga purki ja nädala pärast on soolasilk omast käest võtta.

- Kalalõhna kõrvaldamiseks hõõruge käsi sidruniviiluga või loputage neid äädikavees.

Targu Talita

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare