Töö muudab lihtsaks see, et vana jope eest pole tarvis lukku harutada, vaid võib ära lõigata ainult metallosa koos mõnemillimeetri lukukangaga. Muidugi sobivad ka täiesti uued lukud. Algaja võiks teha lihtsama, ühest lukutükist koosneva prossi, edaspidi aga saab kätt harjutada keerukamate, mitmest tükist kokku pandud ehetega.

Materjalid ja töövahendid

  • metall-lukk
  • värviline viltimisvill
  • viltimisnõel ja poroloonist alus
  • käsitöövilt
  • liim Moment Kristall
  • prossinõel
  • pärlid, kivikesed ja pärliniit
  • väikesed terava otsaga käärid
Vajalikud materjalid.


Tehke nii

Võtke umbes 20 cm pikkune lukutükk. Lõigake ülearune lukukangas ära, jättes alles 3–4 mm. Hargnemise vältimiseks võib sulatada luku kangaserva ettevaatlikult küünlaleegi kohal.

Pange nõela taha kahekordne niit ja tehke otsa tugev sõlm. Painutage lukku nii, et see võtab soovitud kuju ning õmmelge seejärel niidiga kinni. Niidijooksud võivad jääda prossi põhja, sest viltimise ajal katame need villaga. Kui teete südamekujulist prossi, vajutage südame alumisse otsa nurk ja vajadusel õmmelge see paari tugeva pistega kinni.

Südamekujulise prossi tegemiseks vajutage selle ühte otsa nurk ja õmmelge vajadusel kinni.

Kui prossi raam on valmis, liimige see käsitöövildile, kasutades liimi Moment Kristall. Pange liimi ainult servadesse ja jälgige, et prossi põhjaosale ei jääks liimiseid laike, mis takistavad hiljem viltimist. Laske liimil veidi aega kuivada.

Kui liim on kuivanud, alustage viltimist. Asetage imepisike kogus viltimisvilla lukust raamile nii, et see ulatub üle servade. Viltige kõigepealt kinni villa keskkoht, seejärel hakake nõelaga sättides viltima servasid. Jätkake vähehaaval villa lisades viltimist, kuni vilt ulatub luku servadeni. Pange pealmiseks kihiks oma lemmikvärvi vill.

Viltige kõigepealt kinni villa keskkoht.

Nüüd lõigake väikeste teravate kääridega ülearune käsitöövilt prossi ümbert ära. Valige sobivad pärlid ja kivikesed ning õmmelge need prossile. Kui soovite, kaunistage pross tikandiga.

Valige tagumiseks pooleks ja külgedeks meelepärast värvi käsitöövilt. Joonistage prossi kuju vildile ja lõigake välja tagumine pool.

Kinnitage prossinõel tagumise poole külge ja liimige tagakülg prossile. Lõigake vildilehe sirgest servast sobiva laiusega riba ja liimige see prossi külgedele.

Kinnitage prossinõel tagumise poole külge.

Pärnumaa Seljaku käsitööspaa õpitubade kohta saab lugeda: Facebook, Seljaku käsitööspaa.