Üks lihtsam moodus on meelitada suitsu- ja räästapääsukesi pesitsema soodamatesse ja sobivamatesse kohtadesse.
Selleks tuleb paigutada pääsukestele pesasid. Euroopas on populaarsust võitnud suitsupääsukestele mõeldud tehispesad, mis on valmistatud saepuru ja tsemendi segust. Tehispesad on pikaealised ja ilmastikule väga vastupidavad. Nende paigaldamine võimaldab pääsukestel pesitseda kohtades, kus looduslikku ehitusmaterjali napib või see on halva kvaliteediga.

Tehispesadega saab pääsukesi suunata pesitsema kohtadesse, kus on neile kõige ohutum ja kus nende väljaheited meid ei häiri. Vajadusel saab ka tehispesi ümber paigutada.
Kindlasti tuleb aga pesitsusperioodi lõppedes tehispesad seest puhastada, et mitte pärandada järgmisele pääsupaarile pesaparasiitidest allüürnikke. Vaata soovitusi www.eoy.ee

Tehispesi tuleks otsida, nii suitsu- kui räästapääsukestele, veebipoekesest. Tellides jälgige, et ostaksite pesa õigele liigile. Räästapääsukese tehispesad on pealt kinnised, samas kui suitsupääsukese pesad on pealt avatud ja kausjad ehitised. Ehk täpselt nii nagu päriseluski! Tehispesade paigaldamisel tuleb samuti jälgida pääsukeseliikide erinevaid nõudeid – suitsupääsukestele tuleb pesad paigaldada hoonete sisse, räästapääsukestele aga hoone välisküljele.

Samas saab hakkama ka lihtsamalt. Meisterdage ise kahest servapidi kokku naelutatud lauajupist riiulisarnane pesaalus, mis aitab olemaoleval pesal pikemalt püsida.Riiulisarnane pesaalus, selleks sobib nii paksema papi-kui lauatükk, kinnitatakse pesa alla seinale ja see püüab väljaheited kinni.Pärast poegade väljalendu saab lauatüki ära võtta ja puhastada.
Lisaks võib pääsukestele ehitada paaris- ja ridaelamuid.

Jälgige kindlasti, et seinale kinnitatud pesakaste ega lauatükke kassid või teised röövloomad kurjasti ära kasutada ei saaks!
Kui pääsukesed kohale jõuavad, on nad teile tänulikud! Ja tehke suvisesse aialinnupäevikusse www.eoy.ee/aed - oma kodukoha suitsu- või räästapääsukeste kohta kindlasti märkmeid. Kui teil veel aialinnupäevikut ei ole, siis saate oma isikliku veebipäeviku luua ning sinna oma aialinnud, aga ka taimede õitsemise, putukate ilmumise ning aias kohatud imetajad-kahepaiksed-roomajad, kirja panna.