Eriti haruldasi sorte võiks koduses roosikogus igaks juhuks olla väikese varuga, sest meie talved hukutavad roose üpris sageli. Ja mõne ülearuse istikuga saate ju vahetuskaupa teha.

Kõigil sellistel puhkudel on suureks abiks, kui oskate roose silmamise teel ise paljundada. Näiteks pärast pakaselist talve saate omasilmatud istikutega kohe ära täita roosipeenrasse tekkinud tühikud. Sedasi säästate raha ja väldite kahtlase istutusmaterjali sattumist koduaeda. Omakasvatatud roosid on alati usaldusväärsed. Ja ka meie sordikaitse seadus ei keela litsentseeritud rooside paljundamist isiklikuks tarbeks ning katsetusteks koduaias.

Ei olegi keeruline töö

Silmamine on vana ja levinud paljundusviis. Suured puukoolid silmavad põldudel miljoneid roose, tehnoloogia on lihtne ja odav, kuid eeldab oskustega inimeste käsitsitööd.

Kodus ei võimalda endal roose silmata tavaliselt see, et pole võtta noori kibuvitsataimi, mida kutsutakse pooke- ehk roosialusteks. Roosialused tuleb enne seemnest kasvatada, ja paraku idanevad septembris külvatud kibuvitsaseemned mitte järgmisel, vaid alles ülejärgmisel kevadel. Seega võtab pookealuste kasvatamine aega.

Teine võimalus on osta varakevadel noori kibuvitsaseemikuid ja istutada nad aprilli lõpus peenrasse. 1,2 meetri laiusele peenrale saate 30cm vahedega istutada kolm rida kibuvitsaluseid ja need siis augustis silmastada.

Kui teil on ainult mõnda pookealust tarvis, võib kibuvitsa seemikud (tulevased roosialused) istutada kaheliitristesse pottidesse ja silmatagi neid augustikuus potis.

Kibuvitsaseemikust roosialuse juurekaelale silmastatud kultuurroosi pung kasvab kinni ühe kuuga, kuid kultuursed roosivõrsed kasvavad silmatud roosipungast välja alles järgmisel kevadel. Silmastatud kibuvitsal lõigake seepärast varakevadel silmast kõrgem osa maha. Kultuurroosi pungast võrsub kahe-kolmeharuline roosipõõsas suve lõpuks, kusjuures esimesed õied puhkevad augusti alguses.

Kibuvitsa juurekaelale silmatud roosisilm.

Rooside ja viljapuude silmastamine on üsnagi lähedased tegevused. Minu kogemuste põhjal õnnestub aga kibuvitsa juurekaelale roosipunga silmastades kokkukasvamine paremini.

Kuidas see töö siis käib? Esmalt pühkige alus ehk kibuvitsa juurekael lapiga puhtaks. Siis lõigake terava noa või skalpelliga kibuvitsa koorele T-kujuline piki- ja ristlõige. Seejärel avage noaotsaga T-lõike ülemised servad. Nüüd lõigake kultuurroosi võrse keskmisest osast parajalt arenenud pung ehk silm, katsuge see lõigata 2–3 cm pikkuse õhukese kooreribaga. Selle riba keskel asuv pung libistagegi roosialusele tehtud T-kujulisse lõhesse ja suruge siis lõike kooreservad kokku.

Lõpetuseks siduge haav iselaguneva pooketeibi, õhukese kummi- või kileribaga kinni. Arvestage, et silmastada saab ainult kuiva ilmaga!

Kultuurroosi silm kasvab kibuvitsast alusega kokku ühe kuu jooksul ja jääb siis puhkeseisu, et järgmisel kevadel noore kultuurroosivõrsena välja kasvada.

Silmast kasvab kultuurroosi võrse.

Silmastamine õnnestub kindlasti, kui teil on natuke kannatust ja kui teete kõike õigel ajal.