“Näen iga päev, et paljudel majaomanikel on lehepuhur oma tööriistavalikus olemas ja seda kasutatakse vägagi erinevatel eesmärkidel,” märgib Türk. “Peenikest prahti on aiateedelt, aga ka peenarde vahelt muidu pea võimatu kätte saada. Mõnes kohas tuleb lihtsalt väiksemat õhusurvet kasutada, et killustikku või mulda minema ei puhuks.”

Mootoriga, kas siis kahetaktilise bensiinimootoriga või elektrimootoriga varustatud lehe- ja prahipuhurid on muude analoogsete riistadega võrreldes suhteliselt uued leiutised. Laiatarbekaubaks muutusid need alles kusagil 10–15 aastat tagasi ja nagu ikka selliste masinatega on areng pärast paisu tagant pääsemist ja kasutajate poolehoiu võitmist osutunud tormiliseks.

Lehepuhurite puhul seisneb see areng eelkõige masina gabariitide väiksemaks ja kaalu kergemaks muutumises, aga ka mootori ökonoomsuse paranemises, mürataseme vähenemises, puhumisvõimsuse ehk väljundõhu liikumiskiiruse suurenemises. Ja üha enam pööravad selliste riistade konstruktorid tähelepanu ka ergonoomikale.

Lehepuhuri efekt pääseb kõige paremini mõjule, kui lehtedest ja muust prahist puhastada kõvakattega pindu, olgu selleks siis asfalt, kõnniteekivi või -plaat, aiatee, plats või garaažiesine. Ja iseäranis siis, kui see praht koosneb näiteks männiokastest, käbidest, kivikestest, suitsukonidest, väiksematest puulehtedest jms tränist, mis rehapiide vahelt läbi läheb.

Aia- ja metsatehnika maaletoomisele ja müügile spetsialiseerunud OÜ Saestuudio soovitab, et lehepuhur muudab aedade, pargiteede ja platside prahist puhastamise üksjagu mugavamaks ja kiiremaks kui suudaks ükski luuamees. Kasutusjuhendis mingeid ettekirjutusi puhastatavale pinnasele ja materjalile pole, kõik sõltub konkreetsest olukorrast ja riista tõhusus tuleb lihtsalt katse-eksituse meetodil proovile panna.

Eks jah – raudreha koliseb kivipinnasel ja on raske, luud kulub kivisillutisel kiiresti, puhuriga saab aga platsi kiiresti ja tõhusalt puhtaks. Aga eks kõik sõltub inimeste valikutest. Lehepuhur vajab regulaarset hooldamist, õhufiltri sagedast puhastamist jne. Luua või reha kasutajal on asi muidugi lihtsam.

Peale puhuri on olemas ka kogumisfunktsiooniga analoogsed riistad – asi töötab põhimõtteliselt nagu tolmuimeja, ühe toruga puhutakse lehed hunnikusse kokku ja teise toruga imetakse kasutaja puusal olevasse kotti kokku. Mida rohkem funktsioone, seda kallim riist – uudseimal tehnoloogial põhinevate lehepuhurite-kogujate hinnad võivad ulatuda ka 700 euroni, kuigi keskmiselt maksavad säärased riistad paari-kolmesaja euro ringis. Seega samas suurusjärgus nagu tuleb välja käia odavama muruniiduki eest.

Nii ühel kui ka teisel on kettsaagide ja võsalõikajatega sarnane kahetaktiline mootor, väiksematel riistadel 25 cm3 võimsusega 0,75 kW, suurematel profiriistadel on kubatuur 51 cm3 ja ka võimsust sellevõrra rohkem.

Türk räägib, et tegelikult on mootori võimsus kõigest üks näitaja, mis määrab kogu lehepuhuri töö n-ö kasuliku võimsuse ja õhu liikumise kiiruse väljundtorus. Nimelt ventilaatorist algav õhukanal on konstrueeritud nõnda, et tekib tsentrifugaalefekt ning õhu liikumine saab sel moel hoogu juurde.

Bensiinimootoriga puhurite (tootjad näiteks Husqvarna, Partner, McCulloch, Jonsered) kõrval toodetakse ka võrguelektri ja akutoitega lehepuhureid (Makita, Bosch, Skil, Gardena, Stiga).
Kõike seda arvessse võttes tundub, et lehepuhur on küll tõhus riist pargiteede või tänavate puhastamiseks, aga ennekõike siiski selliste töömeeste kätes, kes sellise hooldustegevusega endale igapäevast leiba teenivad. Mõnesaja ruutmeetri suuruses koduaias saab sügislehed kokku ka reha-harja-luuaga ja veel üks mootoriga riist lisaks niikuinii garaaži- või kuurinurgas seisvale muruniidukile, võsalõikajale ja mootorsaele oleks ehk liigne luksus.

Seda enam, et lehepuhuril on ka rida puudusi: kasvava rohu seest õhujuga prahitükikesi korralikult välja ei puhu; ollus, mida koristada tahetakse, peab olema kuiv, sest veidigi vihma- või kasteniisked okkad ja lehed kleepuvad kangekaelselt teepinnasele, eriti, kui sellel juhtub ka natuke liiva olema.

Samuti ei saa tugevat õhujuga tekitavat masinat kasutada rahvarohketes kohtades, sest teatud ulatuses tolmupilvede tekkimisest pole pääsu.

Ent kui ruumi on piisavalt, pinnas sobilik ja prahti palju, siis on lehepuhur muidugi asjalik abimees. Aga eks kindlasti leidub ka inimesi, kes paarisadat eurot lehepuhuri soetamiseks paljuks peavad ning pigem käsitsi oma teed ja muruplatsid puhtaks roogivad. Täpselt samuti, nagu on piisavalt ka neid, kes oma töö kergendamise eest on valmis maksma.

Lehepuhurid-kogujad:

Lehepuhur Husqvarna 125 BVx

Lehepuhur

Kodukasutuseks sobiv käeshoitav puhumis- ja imemisfunktsiooniga lehepuhur.
Mootor kahetaktiline, 28 cm3, 08 kW, maksimaalselt 8000 p/min.
Kütusepaagi maht 0,5 l.
Õhukiirus 78 m/sek, õhuvoolu kiirus tiiviku korpuses 13,3 m3/min, õhuvoolu kiirus torus 12 m3/min.
Maksimaalne lubatud müratase 107 dBA.
Kaal 4,4 kg.
Komplektis lehekogumiskott ja multšimistera.
Hind 315 eurot.
Müüja Saestuudio.

Lehepuhur Makita BUB 182Z

Akutoitega kodukasutuseks ja professionaalseks tööks sobiv käeshoitav lehepuhur.
Aku pinge 18 V.
Õhukiirus 80 m/sek, maksimaalne voolukiirus torus 2,6 m3/min.
Maksimaalne lubatud müratase 107 dBA.
Kaal 1,8 kg (akuga).
Maksimaalne lubatud müratase 94 dBA
Garantiiaeg kodukasutuses 24 kuud.
Hind 76 eurot aku ja laadijata.
Aku hind 53 eurot (18 V, 1,3 Ah, Li-Ion), tööaeg 12–75 min.
Müüja Verkter Eesti.

Allikad: OÜ Saestuudio, OÜ Verkter Eesti, OÜ Boxes