• Vanematel kirvestel, millel on puidust vars, tuleb eriti hoolikalt kontrollida, kas kõik elemendid on kenasti paigas, terved ja kindlalt kinnitatud.
  • Olge kirvega lüües täpne ja hoolas, vältige kirvepea pakule viltu löömist. Hoogne löök võib tekitada töövahendi tagasipõrkumise ja vigastada teid või rikkuda kirvest. Kirve tera tuleb otse piki puu süüd sihtida.
  • Kodus võiks olla vähemalt kaks kirvest – üks suurte ja teine pisemate halgude tarvis. Näiteks Fiskarsi valikus on lausa kaheksa eri funktsiooniga kirvest. Tavaliselt on raskemad kirved disainitud massiivsemate pakkude ning kergemad väiksemate puutööde jaoks.
  • Keha õige asend vähendab kangete liigeste tekkimist ja valesid liigutusi. Võtke harkseis, jalad umbes õlgade laiuselt laiali. Nii on võimalus terava riistaga jalga lüüa väiksem, kui näiteks kirves peaks puust väga kergelt läbi minema. Samuti on puutööd hõlpsamad, kui kasutada abivahendeiks kiine, puutange ja konkse. Need tööriistad on traditsiooniliselt kasutusel olnud ning väärivad ka tänapäeval rakendamist. Küll on nende riistapuude disain nüüdseks edasi arenenud ja uue kuue saanud.
  • Kunagi ärge raiuge, kirves pea kohal – see on väga ohtlik. Eriti kui on tegu vanema põlvkonna tööriistaga või seda pole enne korda tehtud. Kirvepea võib kukkuda ja põhjustada kehavigastusi.
  • Hea on vaim valmis panna, kui tead, et eri puuliigid seavad lõhkujale erineva koormuse. Okaspuud on raskem raiuda kui lehtpuud ja toores puu lõheneb paremini kui kuiv puit. Vastupidiselt lehtpuule tuleks okaspuu lõhkumist alustada puu südamest, sest okaspuu servadest ei lõhene.
  • Lehtpuudele on omane vintske koor ja raiumine võiks alata välimistest äärtest. Niiviisi koor rebeneb ja pakk läheb kergemini pooleks. Halgudel olevad oksakohad annavad samuti materjali jonnakusest märku ja viitavad ettevaatlikkusele, kuna jändrikud oksakohad muudavad lõhkumise raskemaks.
  • Pärast tööd on soovitatav tööriist puhastada ja panna kuiva ruumi hoiule. Sellega kindlustate, et kirves on töökorras ka edaspidi. Kasutage kirvetera kaitsevahendit, mis uut tüüpi kirvestega poest kaasa antakse. See muudab ka tööriista transportimise mugavaks.