Kristel Kirss, Maakodu tegevtoimetaja:

Minu lemmikuks on sügisastrid. Ilmselt seetõttu, et need on mu koduaedades alati kasvanud, seda juba lapsepõlvest peale. Esimesena märkasin neid mu esimeses lapsepõlvekodus - Priipalus. Sinna istutas need ema. Madalakasvulised puhmikud mõjusid suvel teiste lillede vahel oma kompaktse vormiga vägagi dekoratiivselt. Ja kui sügisel nende väikesed helelillad õied tumeroheliste lehtede taustal avanesid, siis näis see muinasjutuliselt ilus. Nagu tähed taevast oleks peenrasse kukkunud.

Paraku minu aias need madalad edenenud ei ole. Nüüd olen näinud oma lähedaste aedades ka kõrgekasvulisi sügisastreid. Nende imelised erkroosad või ka valged õied püüavad madalakasvuliste lillede taustal alati pilke ja ka vaasis püsivad need väga hästi. Katsetan nüüd valge kõrgekasvulise sügisastri kodustamist, mõned nädalad tagasi istutasin selle suurte lootustega oma aeda.

Aedhortensia

Jaan Mettik, Maakodu aiatoimetaja:

Hortensiad, eriti aedhortensia (Hydrangea paniculata) ning selle sordid.
Puhkedes enamasti valged õisikud omandavad vananedes punaseid ning rohekaid toone ning nende ilu ei riku ka ei esimesed ega hilisemad öökülmad. Hortensiate kuivanud õisikud jäävad aeda kaunistama peaaegu kevadeni.

Siidpööris

Hiina ja amuuri siidpööris (Miscanthus sinensis ja M. sacchariflorus)

Taimed, mis ongi kõige kaunimad siis, kui hakkavad sügise saabudes kolletuma. Lisaks kuldpruunile värvusele ning kohevatele õisikutele lisavad vastu talve lagedaks jääma kippuvale lillepeenrale kõrgust. Siidpööriste kõrged puhmikud lõigatakse tagasi alles kevadel.

Krüsanteem

Marju Vitkar, Maakodu aiatoimetaja:

Mulle meeldivad suured ja uhked krüsanteemid

Kanarbik

Kadri Tramm, Maakodu peatoimetaja:

Kanarbik, eerika ja kukehari on minu sügisesed lemmikud. Väga kaunis on looduslik kanarbik ja metsas käies ei saa neilt kuidagi silmi ära. Eerikaid istutan ma linnakorteri rõdukasti. Nende erk värvitoon paitab silma isegi lume saabudes. Kukehari on kasvanud aastatega maakodu peenral juba suureks puhmaks. See lill püsib vaasis kaua, ent sobib panna ka sügiskimpudesse.

Eerika

Kukehari

Sügislilled

Jana rand, Maakodu veebitoimetaja:

Mulle meeldivad sügislilled, sest nende ilmumine on iga kord nagu üllatus. Kui nad oma erklillad õied ühtäkki peenrast välja pistavad, siis oleksid nad justkui tulnukad teiselt planeedilt.