Kandiku kaunistamise õpetuste saamiseks pöördusime Mari Riina Risti poole, kes on tuntud nobenäpp ja osav mosaiigitegija. Käsitöömeistri Rakveres asuvas kaunis õiterohkes ning mõnusate soppidega aias on hulgaliselt kaunistatud esemeid, silm tabab siin-seal mosaiigiga ehitud aiavaase ja lillepotte. Mosaiiki jagub tubadessegi. Maakodu kirjutas tänavu märtsinumbris tema mosaiigimustritega rikastatud köögist. Pole kahtlust, et tema juba teab, kuidas sellist tööd teha!
Mari Riina ütleb, et kena mosaiigi aluseks on hea idee ja joonis. "Kandik ehk neljakandiline aluspind on algajale mosaiigitegijale harjutamiseks kõige parem, sest neljakandilisele esemele mustrit teha on lihtsam kui ümarat kaunistada," märgib Mari Riina.

Idee mõtlemisel peab arvestama kandiku kuju ja suurusega. Isegi kui alus on väike, ei ole algajal mõtet imepeenikesi lillejooniseid kavandama hakata. Selleks vajaminevaid tükke oleks liiga raske teha. Kust aga saada mosaiigikivikesi ehk eri värvi keraamilisi plaate?

Mari Riina soovitab kenasti küsida neid ehitusmaterjalide kauplustest, sest nendel võib olla praakplaate, mis tuleb nagunii maha kanda. Nende hulgast tuleb vastavalt kavandile teha valik.
Samas on mustris soovitatav kasutada ainult sarnase paksusega keraamilisi seinaplaate.

Põrandale mõeldud keraamilised plaadid on seinale mõeldutest oluliselt paksemad, ka on neid väga raske mosaiigikivikesteks purustada. Jälgima peaks, et mustris kasutatavate plaatide all ei oleks vana segu või liimi jääke. Vastasel korral jäävad mustris killud ebatasaselt, samuti ei pruugi killud hiljem hästi kinnituda. "Ja veel üks tähelepanek: mida heledam on segu, millest keraamiline plaat on valmistatud, (heitke pilt plaadi glasuurimata poolele), seda lihtsam on seda purustada."

Haamriga töötamise eel tõmmake töökindad kätte, katke töökoht vaiba või tekiga. Alustuseks tuleb sobivatest toonides keraamilised plaadid purustada.

Haamriga koksates lendab palju kilde laiali. Maha jäädes võivad killud olla teravad ning need võivad inimesi või loomi vigastada. Tekiga on lihtne pärast purustamist ebavajalikud keraamilised killud ohutusse kohta viia.

Mari Riina kasutab plaatide purustamisel aluspinnana paekivikamakat. "Paekivi on veidi konarlik ning kui haamriga ebatasasel pinnal plaadile hoop anda, siis puruneb see kergemini kildudeks," seletab ta.

Haamriga saab plaate päris hästi sobivateks kivikesteks purustada. Juhul kui tükid on ikka liiga suured või tuleb nende kuju parandada, tuleb appi võtta mosaiigi tangid. Ettevaatlikult tangidega plaati naksides saab killukestele anda sobiva kuju, näiteks kui vajate lillevarre või kroonlehe jaoks kivikesi. Valminud kivitükid jaotage värvi aluseks võttes eri karpidesse. Kui ettevalmistustööd tehtud, saate alustada kaunistamistöödega.

Lustiga mosaiiki laduma

Töövahendid:

Töö- ja kummikindad, kaitseprillid, soovi korral põll. Haamer, karbid kildude jaoks, mosaiigi tangid (sirge teraga ja vedruga), pahtlilabidad ja silumiseks ka kummist labidad, nuustik, puidust kandik.

Materjalid:

Keraamilised seinaplaadid, soovitavalt ühepaksused, vesi, PVA-liim ja vuugitäide.

Joonistage kavand kandikule nii, et saaksite joonte vahele paigutada valmislõigatud mosaiigikivikesed. Mari Riina kavandas kandikule arbuusilõigud ja saialilled.
Mari Riina Risti mosaiigitöö ja aed

Asetage kandik, arbuusivärvides värviliste kivikeste kastid ja liimitops enda ette lauale ning tõmmake kätte kummikindad.

Väikeseks tükeldatud kivikestest mustri ladumine on Mari Riina hinnangul teraapiline tegevus, sest selle töö ajal ununeb muu maailm väga kergesti. Esmalt tuleb paika panna mustri kivid. Kandke pintsliga liim mustrile vahetult enne kivikese paigale asetamist, seejärel vajutage kivikesed ühe kaupa paika.
Mari Riina Risti mosaiigitöö ja aed

Hoidke niiske lapike enda ligiduses. Kui liim sattub kivikese värvilisele poolele, tasub see kohe eemaldada. Puhastamisega hiljaks jäädes ei pruugi see pärast enam puhtaks minna.

Jätke kivikeste vahele parajad vahed, ärge suruge neid liialt külg külje kõrvale kokku. Vastasel korral on vuugitäidet halb vahele panna. Kui muster on paigas, siis laduge kohtadele ka taustakivid. Nüüd võite iga asetatud kivikeses otse liimi sisse kasta ning seejärel sobivale kohale asetada.
Mari Riina Risti mosaiigitöö ja aed

Mari Riina Risti mosaiigitöö ja aed

Mari Riina Risti mosaiigitöö ja aed

Mari Riina Risti mosaiigitöö ja aed
Ehituspoest ostetud vuugipulbrile tuleb lisada vett ja segada see siis hambapasta paksuseks seguks. Arvestage sellega, et see taheneb väga kiiresti. Vuugitäide kantakse kildudele pahtlilabidaga.
Mari Riina Risti mosaiigitöö ja aed

Vuugivahede täitmiseks on ehituskauplustel pakkuda juba eri värvi vuugisegusid. Mari Riina soovitab valikul arvestada mustri põhitoonidega, näiteks tumedamatele pildikestele tumedam vuugitäide.

Mari Riina Risti mosaiigitöö ja aed

Kui vuugitäide on paigas, siis siluge täidist kivikeste vahel kummilabidaga. Kui selle töö järel avastate kivikeste vahel mikropragusid, tuleb vuugitäidet juurde lisada ning see koht uuesti siluda.
Mari Riina Risti mosaiigitöö ja aed
Kui kogu kandiku ulatuses on vuugitäide paigas, siis võtke pehme ja kergelt niiske lapp ning peske mosaiigikivid nendele sattunud vuugitäitest puhtaks. Hiljem nühkige kivikesed kuiva lapiga läikima.
Enne kasutamist võiks lasta kandikul vähemalt päevake korralikult kuivada, et raskused kivikesi paigast ei liigutaks ning mõrasid ei tekitaks. Seejärel on kandik aiapeoks valmis!
Mari Riina Risti mosaiigitöö ja aed