Kui tegemist on koduga, kus näiteks kütmine käib puudega ning puid on vaja ise parajaks teha või on aias vanemaid puid, mis aeg-ajalt hooldust vajavad, siis on majapidamises kindlasti üheks vajalikuks seadmeks väike kodukasutaja saag.

Kõigepealt tuleb selgeks teha, milliseid töid sellega tegema hakatakse. Kui saagi on vaja harva, et aias olevatelt puudelt teinekord mõni oks maha võtta või mõni lauajupp pooleks saagida, siis piisab täiesti kõige väiksemast mootorsaest.

Väikseks loetakse sellist saagi, mille juhtplaat on kuni 30 cm. Sellised tuntud kaubamärkide saed on lihtsa ülesehitusega, kergelt kasutatavad ja kerged, kuid siiski vastupidavad ning korraliku mootoriga. Ka siis, kui saagi kasutatakse harva, peab teda olema lihtne käivitada, kerge hooldada ning ta peab alati töökorras olema. Siin jäävad pahatihti marketites müüdavad odavad mootorsaed hätta.

Kui majapidamises tuleb ka küttepuid saagida ning leidub ehk väike metsalapikegi, kust aeg-ajalt mõne puu tahaks maha võtta, siis peaks vaatama juba suurema mootorivõimsuse ning pikema juhtplaadiga mootorsae poole. Normaaltingimustes on 35–37 cm juhtplaat sellisteks töödeks täiesti piisava pikkusega.

Jälgi kilovatte mitte kubatuuri

Kui saagi hakata võimsuse järgi valima, siis tuleks eelkõige vaadata mootori kilovattide arvu, mitte kubatuuri. Kilovatt on see, mis teeb reaalse töö ära. Osadel saagidel võivad olla sama võimsuse juures täiesti erinevad mootori töömahud, kuid siin tulevad mängu mootori pöörded. Väiksema kubatuuriga masinal on pöörded oluliselt kõrgemad, mis omakorda tähendab seda, et ketile antakse suurem kiirus, mis on väga oluline töömugavuse tagamisel.

Kui saagi kasutab vanem inimene või naisterahvas, siis on kindlasti abi kergkäivitussüsteemist. Sae käivitamine on kergem ning käivitusnöörile tuleb rakendada oluliselt vähem jõudu, kui tavalise käivitusega saagidel. Kindlasti on kodukasutajal abi ka keti kiirpingutusest, see on lihtne ja tööriistavaba. Tavasaagidel kasutusel olevad ketikaane kinnitusmutrid ei kao ära ning ketti saab lihtsalt kasvõi paku otsas pingutada.

Kuna kodukasutaja ei ole alati kõige kogenum saekasutaja, siis peab olema kodukasutaja saag ka turvaline. Siin tuleb abiks lisa ketipidur, mis rakendub kohe, kui tagumine käepide lahti lasta. Lisaks on tagumise käepideme all lisalaiendus, mis kaitseb töökätt katkenud keti eest. Ka tavaline ketipidur on ehitatud nii, et juhul, kui saag peaks mingil põhjusel maha kukkuma, rakendub see kohe. Seega on juba kodukasutaja sae ehituse juures kõik võimalikud ohud likvideeritud või minimeeritud.

Kodukasutaja saagidel on kasutusel väikse hambaga ketid. Ketid on arendatud selliseks, et nad vibreeriksid võimalikult vähe ja et nende tagasi-löögioht oleks väike, samas lõikevõimsust ohverdamata ning seda isegi kasvatades. Saeketi juures on väga oluline lõikehamba teravus. Saekette on võimalik teritada edasimüüjate hooldustöökodades, kuid ka kodus saab sellega hõlpsasti hakkama. Vaja on vaid ümarviili, viili käepidet ning teritusraami. On arusaadav, et paar esimest teritust lähevad aia taha, kuid asjale pihta saades on ketiteritus lihtne ja kiire. Keti teritamise kohta on toodud näpunäiteid kasutusjuhendis ning kindlasti saab abi ka kohaliku edasimüüja käest.

Meeles peab pidama, et saeketi teravust tuleb pidevalt kontrollida ka tööpauside ajal. Nüri kett rikub juhtplaadi kiiresti ära, halvemal juhul isegi mootorsae tervikuna.

Millist kütust valida?

Kodukasutaja sael on kütuse ja selles kasutatava seguõli kvaliteet sama tähtis kui professionaalseks kasutamiseks mõeldud mootorsaagides. Kuna kodusaag enamuse ajast seisab, on väga oluline, et küttesegu ei kaotaks aja jooksul oma määrimis- ja põlemisomadusi. Kindlasti ei soovita osta tanklatest valmiskütuseid, kuna üldjuhul ei ole võimalik tuvastada, millist seguõli ning mis vahekorras on nendes kasutatud. Halva vedamise korral on juba esimese poole paagiga sae mootor kokku jooksnud. Kõige kindlam küttesegu on selline, mille jaoks te kasutate korralikust tanklast pärit 95E kütust ning kvaliteetset seguõli.

Seguõli puhul on soovitav kasutada saetootja enda õli, kuna mootori eripärade tõttu (pöörded, õlitussüsteem jne) ei pruugi ühe saemargi õli teisele sobida. Nii on kindel, et küttesegu kvaliteet on tagatud. Alati ei pea kasutama kõige kallimat seguõli, piisab ka tavalisest seguõlist. Peaasi, et see on saetootja poolt heaks kiidetud, mida nende enda õlid kindlasti ka on.

Bensiini ja seguõli vahekord kütuses on samuti oluline. Liiga vähese õliga ei toimu piisavat määrimist ning saag jookseb kokku, liialt rohke õli kasutamisel tahmavad põlemiskamber ning summuti väga kiiresti ning tulemuseks on jällegi riknenud mootor.

Enne sae seisma panekut soovitatakse sae kütusepaak tühjaks kallata ning saag käima panna ning lasta täielikult tühjaks käia. Nii ei jää karburaatoris olevad osad kütusesse ligunema ning ei kaota oma tööomadusi. Suletud kanistris säilib kütus oma omadusi kaotamata kuni pool aastat.

Mootorsael on oluline ka keti õlitamine. Palju kasutatakse ketiõlina vana kasutatud mootoriõli vms. See on aga väga vale, kuna vana mootoriõli on kaotanud oma määrimisomadused ning rikub kiiresti õlitussüsteemi ja juhtplaadi. Korralik ketiõli peab suutma määrida ning piisavalt nakkuda, et jätta juhtplaadi ja keti pindadele kaitsev õlikiht. Kui saagi kasutatakse ka talvel, peab jälgima ketiõli kristalliseerumistemperatuuri ehk külmakindlust.

Sae hooldamine on tänuväärt tegevus

Kodukasutaja saagide hooldamine on tehtud väga lihtsaks. Kodus saab väga kergelt näiteks õhufiltri korrasolekut kontrollida ja vajadusel vahetada, süüteküünalt, juhtplaati, saeketti jne.

Kuna tegemist on siiski mootorsaega (rõhuga sõnal mootor), siis tasub meeles pidada, et iga mootor vajab hooldust ja kontrollimist. Mootorsaagi tasub vähemalt kord aastas viia kohaliku edasimüüja juurde, kes vaatab selle üle. Vaid nii saad kindel olla, et saag on parimas töökorras ning teenib sind aastaid.

Seega, kodus kasutamiseks ei ole vaja suurt, kallist, rasket ja ulmepika juhtplaadiga mootorsaagi. Piisab ka väikesest, ilusast, mõistliku hinnaga ja oranži-musta-valge kirjust saest.

5 LIHTSAT SOOVITUST SAE OSTUKS

1. Mine kindla peale välja! Kasulikum on osta tuntud kaubamärgi saag, kui teha mitmekordne investeering, kuna soetatud saag polnud töökindel.

2. Ära investeeri üle! Vali just sinu otstarvet rahuldav saag. Kui oled tavaline kodukasutaja piisab täiesti mudelist, mille juhtplaadi pikkus on kuni 30 cm.

3. Hinda mootori võimsust kilovattide järgi. Kilovatt on see, mis teeb ära reaalse töö.

4. Kasuta mugavusi! Võta endale appi kergkäivitussüsteem ja keti kiirpingutus, mis on tööriistavaba.

5. Taga endale turvalisus! Kasuta ketipidurit, mis rakendub kohe, kui tagumine käepide lahti lasta ja käepideme lisalaiendust, mis kaitseb töökätt katkenud keti eest.

Vaata veel siit.