Mahlane seenepirukas

Tainas:

- 2 keskmist keedetud kartulit või 2 dl paksu kartulipüreed

- 125 g margariini

- 2 ½ dl nisujahu

- 1 tl küpsetuspulbrit

Kate:

- 5 dl hakitud seeni

- 100 g porrut või sibulaid

- 2 sl õli

- ¼ tl jahvatatud musta pipart

- 1 tl kuivatatud aedpunet

- soola

- 3 dl piima

- ¾ dl nisujahu

- 100 g sulatatud juustu

Riivige kooritud kartulid kaussi, lisage toasoe rasvaine (margariin pooleks võiga või ainult margariin) ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Segage neist kiiresti ühtlane tainas ja suruge see võiga määritud küpsetusplaadil laiali. Asetage plaat tainaga külmikusse, kui kapis ruumi pole, siis kuhugi mujale jahedasse kohta. Peske porru hoolikalt puhtaks, nõrutage ja lõigake peeneks. Õliga kuumutatud praepannil praadige porrut mõni minut, lisage hakitud seened ja aeg-ajalt segades hoidke tulel veel umbes 5 minutit. Maitsestage seened pipra, soola ja aedpunega. Siis valmistage eraldi nõus kaste, segades jahu piimaga. Kuumutage kogu aeg segades, kuni kaste mõne minuti pärast parajalt paksuks muutub, lisage siis sulatatud juustust võetud tükikesed ja segage, kuni need kastes sulavad.

Võtke külmikus seisnud plaat välja, tõstke seened ühtlase kihina tainale, valage peale kaste ning küpsetage 200° juures umbes 30 minutit. Pirukas on valmis, kui servad on ilusad helepruunid ja kate on tahenenud. Soojalt maitseb niisugune pirukas kõige paremini. Selle võite ka varem valmis teha ja panna tarvitamiseni sügavkülma. Külmutada võite nii küpsetamata kui ka valmis piruka, mille õigel ajal ahjus kuumaks teete.

Spargelkapsa pirukas seentega

Tainas:

- 150 g margariini või võid

- 3 dl nisujahu

- 2–3 sl külma vett

Kate:

- 1 spargelkapsas

- 4 dl puhastatud, tükeldatud kukeseeni

- 1 sl võid

- 1 dl peenestatud porrut

- 2 muna

- 200 ml koort

- 3 dl riivitud juustu

- soola

- purustatud musta pipart

Näppige margariin jahuga sõmerjaks, lisage külm vesi ja vajutage ühtlaseks tainaks. Ärge minge taina tegemisel hoogu ega sõtkuge seda ülearu.

Suruge tainas koogivormi
(ø 23 cm), nii et ka serv oleks kaetud, ja asetage seniks külma, kui katet valmistate.

Jaotage spargelkapsas õisikuteks, suuremad õisikud tükeldage ja aurutage või keetke väheses soolaga maitsestatud vees poolpehmeks ning nõrutage võimalikult tahedaks. Puhtad tükeldatud seened praadige vähese võiga kergelt läbi, et seenemahl aurustuks.

Küpsetage tainast 200° juures umbes 10 minutit, võtke siis ahjust, raputage pirukapõhjale õhukesed porruviilud ja tõstke neile praetud kukeseened, kõige peale spargelkapsas. Segage munad, koor ja riivitud juust ning valage kattele, maitsestage soola ja pipraga. Küpsetage umbes 40 minutit, kuni pealevalatud munasegu on korralikult hüübinud.

Väikesed kapsapirukad

Tainas:

- 600 g jahu

- 1 kl vett

- 100 g pärmi

- 1 kl toiduõli

- 2 muna

- 1 tl soola

Täidis:

- ca 800 g värsket peakapsast

- 2 sl võid

- 1–2 sibulat

- 3–4 keedetud muna

- soola

- jahvatatud musta pipart

- 1 muna määrimiseks

Segage pärm leige veega, lisage sool, munad ja õli ning lõpuks jahu. Kloppige jõuliselt puulusikaga, kuni saate pehme pealt sileda taina, mida käsitsi sõtkuda pole vaja. Pange tainas kausiga pooleks tunniks külmikusse.

Hakkige kapsas võrdlemisi peeneks ja hautage õige vähese veega pehmeks, valage sõelale ja laske vedelik välja nõrguda. Peenestatud sibul kuumutage kergelt võiga läbi ja lisage kuivaks nõrutatud kapsale. Maitsestage soola ja pipraga. Hakitud muna tõstke eraldi igale pirukale täitmise ajal. Jahusele lauale lahtirullitud tainast pirukaid tuleks enne ahjupanekut lahtiklopitud munaga määrida. Parem, kui valmistaksite täidise enne taina segamist.

Pirukate täimiseks sobivad ka mitmesugused muud köögivilja- ja seenehautised.

Küpsetatud õunad

- 4 õuna

- 4 sl suhkrut

- 1 sidruni viljaliha

- 2 munavalget

- 4 sl tuhksuhkrut

Valige keskmise suurusega ühesugused õunad, peske ja eemaldage neilt südamikud. Asemele tõstke suhkruga segatud sidrunisisu. Küpsetage õunad praeahju väheses kuumuses. Kui need on veidi jahtunud, tõstke väiksemasse võiga määritud vormi ning nõrutage küpsetamisel eraldunud siirupine vedelik peale. Vahustage munavalged, segage tuhksuhkruga ja pange vormi õuntele. Küpsetage veel, kuni tekib ilus kollakaspruun glasuur.

Tordi moodi kook

Tainas:

- 2 dl hapupiima või petti

- 1 ½ dl suhkrut

- 1 dl õli

- 1 dl jämedat sepikujahu

- 2 dl nisujahu

- 1 tl soodat

Kate:

- 50 g võid või margariini

- 2 dl tuhksuhkrut

- 1 sl mahla

- 1–2 dl pohli

Segage kausis hapupiim, suhkur ja õli. Lisage soodaga segatud jahud. Sooda võite asendada 2 tl küpsetuspulbriga. Segage kõik ühtlaselt läbi ja kallake tainas umbes 25 cm läbimõõduga võitud vormi. Küpsetage umbes 20 minutit 200° juures, siis võtke ahjust ja laske koogil jahtuda.

Valmistage kate, segades sulatatud rasvaine tuhksuhkru ja mahlaga. Kallake see jahtunud koogile ja raputage üle puhastatud pohladega.

Kui teil parajasti pohli pole, võite selle asemel teha koogi sõstrate, põldmarjade või õhukeseks lõigatud õunaviiludega.

Sõstrakook

Tainas:

- 3 ½ dl nisujahu

- 1 dl kaerakliisid

- 2 tl küpsetuspulbrit

- 2 dl suhkrut

- 1 tl jahvatatud kardemoni

- ½ dl õli või sulatatud võid
või vedelat margariini

- 2 dl piima

Kate:

- 3 dl puhastatud sõstraid (valgeid, musti või punaseid või nende segu)

- ½ dl moosisuhkrut

- 2–3 sl purustatud pähkleid või mandleid

Määrige lahtikäiv koogivorm (ø 25 cm) võiga ja pange ahi soojenema 200° juurde. Segage kausis nisujahu, kaerakliid, küpsetuspulber, suhkur ja kardemon. Lisage vedel rasvaine ja piim. Segage kõik kiiresti ühtlaseks tainaks ja katke sellega koogivorm. Peale raputage marjad, suhkur ja pähklipuru. Küpsetage 25–30 minutit.