Kui vanad suusad on kaunitele orhideedele vaid dekoratsiooniks, siis orhideenäitusega samal ajal toimuv Merle Silla maalide näitusmüügilt saavad huvilised kauni maali ka kodu kaunistamiseks kaasa osta. Sten Manderi väitel on osa maale juba ka omaniku leidnud.

Kui orhideenäitusele tulla värvi otsima siis peavad külastajad veidi pettuma. „Tahame tutvustada pigem neid orhideesid, mis on populaarsest kuukingast veidi erilisemad,“ sõnab Mander ja lisab: „Näiteks sel aastal on meil suur rõhk paelkingadel ja veenuskingadel.“

Nagu ikka taimedega, on ka orhideedega nii, et nad õitsevad siis kui tahavad. Mõni on Manderi sõnul juba ära õitsenud, mõni õitseb mitmendat korda, mõnel aga on õitsemine alles ees. „See tähendab, et külastajail on alati võimalik leida mõni õitsev orhidee,“ lisab Mander.

Enamasti tolmeldavad käpalisi putukad ning igal käpalisel on oma putukaliik. Sten Mander teab aga rääkida sedagi, et mõnda liiki, näiteks Masdevallia mendozae tolmeldajaks on hoopis linnud – tibatillukesed koolibrid.

Promenaea´d on tõeliselt kaunid,“ kiidab Mander ning lisab: „Tema eripäraks on see, et vanusega pleekivad ilusad kollased õied ja muutuvad heledaks, peaaegu valgeks ja nii näeb taimel korraga nii valgeid kui kollaseid õisi.“

Äsja oma imeväikesed õied avanud Chiloschista segawae kohta räägib Sten Mander aga järgmist: „Tegemist on lehdedeta orhideega. Kui taim on väike, juveniilses faasis,siis tal mõni tilluke leht on, hiljem on aga vaid juuremass, mis teeb ära kogu selle töö, mida tavaliselt teevad lehed.“

Et kõik iludused ja haruldused kasvuhooneist üles leida, tuleb olla üsnagi tähelepanelik.

Selle aastasele orhideenäitusele lisab elevust esimest korda peetav erakollektsionääride orhideevõistlus. „Kui mingil hetkel oli tunne, et võistlusest osavõtt jääb kasinaks, siis praegu võib öelda, et omavahel võtavad mõõtu 18 kaunist orhideed,“ on Sten Mander asjaga rahul ning lisab: „Eks laseme esikolmikul ise valida, millise orhidee nad auhinnaks saavad.“ „Seda aga, millised orhideed esikolmikusse kuuluvad, otsustavad külastajad,“ täpsustab Mander.

Botaanikaaia õppeklassis on koostoos Jardin OÜ-ga traditsiooniline orhideede müük, kust huvilised leiavad kindasti midagi ka kaasa ostmiseks.

Orhideenäitus „Ilu eest!“ jääb avatuks kuni 17. märtsini. Rohkem infot leiab Tartu Ülikooli Botaanikaaia kodulehelt.