Pisarakook

Pisarakook

Koogipõhi

230 g võid
1 dl suhkrut
3 munakollast
5 dl nisujahu
1 tl soola
1/2 tl äädikat

Kohupiimakate

500 g lahjat kohupiima
3 munakollast
2 sl koort
0,5 dl suhkrut
2,5 dl rabarbritükke
kaneeli

Munavalgekate

6 munavalget
2 dl suhkrut

Vahustage või suhkruga, lisage munakollased, sõeluge juurde soolaga segatud jahu, lisage äädikas ning segage ühtlane tainas. Suruge see palliks, katke toidukilega ja pange pooleks tunniks külma. Seejärel määrige küpsetusplaat rasvainega ning pange sellele õhukeseks rullitud tainas. Küpsetage koogipõhja 200 kraadi juures 5–10 minutit.

Kohupiimakatte valmistamiseks peenestage kohupiim köögikombainis või ajage läbi sõela, lisage suhkruga vahustatud munad, koor ja maitsestage rabarbritükid kaneeliga. Määrige kate ühtlaselt koogipõhjale.

Munavalgekatte valmistamiseks vahustage munavalged suhkruga tugevaks vahuks ja määrige see kohupiimakattele. Küpsetage keskmises kuumuses 20–25 minutit, kuni munavalgekatte kõrgemad tipud on kuldpruunid.

Halvaakook
Halvaakoogid
3 klaasi kaerahelbeid
2 sl võid
2 sl suhkrut
100 g võid
1 pakk halvaad

Röstige kaerahelbed või ja suhkruga. Selleks sulatage või pannil, lisage kaerahelbed ja kuumutage pidevalt segades. Veidi aja pärast lisage suhkur ja kuumutage, kuni suhkur hakkab karamellistuma. Seejärel sulatage või, lisage tükeldatud halvaa ja röstitud kaerahelbed ning segage hästi läbi. Tõstke see külma veega niisutatud väikestesse koogivormidesse, suruge tihedaks ja laske külmas seista järgmise päevani.

Aprikoosi-porgandikook
Aprikoosi-porgandikook

Põhi

150 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
3 dl riivitud porgandit
2 tl hakitud ingverijuurt
1 dl piima või kefiiri
3,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit

Kate

800 g aprikoosikompotti
2 dl kompotivedelikku
3 sl želatiini

Kaste

200 g valget šokolaadi
1 sl õli
4 dl jogurtit
1 sl vanillsuhkrut
2 sl suhkrut

Vahustage või suhkruga ja lisage lahtiklopitud munad, seejärel riivitud porgand, ingver ja piim. Segage jahu ja küpsetuspulber ning lisage tainale. Segage see ühtlaseks ja pange lahtikäiva koogivormi põhja. Tainale laotage nõrutatud aprikoosid ja küpsetage ahju allosas 175 kraadi juures 50 minutit.

Leotage kompotivedelikus želatiin ja valage segu jahtunud koogipõhjale. Hoidke kooki külmas, kuni kate on tardunud. Valmistage koogi juurde šokolaadi-jogurtikaste. Selle tarvis murendage šokolaad väiksemateks tükkideks ja sulatage veevannis. Lisage õli ja sulatage. Pidevalt segades lisage jogurt, vanillsuhkur ja suhkur.

Karamellikiisu
Karamellikiisu
200 g sulatatud küpsetusmargariini
9 dl kaerahelbeid
6 sl nisujahu
3 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
4 tl vanillsuhkrut
6 sl heledat siirupit
Karamellikate:
4 dl vahukoort
4 dl fariinsuhkrut
2 tl võid
hakitud mandleid või pähkleid

Segage kaerahelbed, jahu, küpsetuspulber ja vanillsuhkur hoolikalt omavahel, lisage jahutatud sulatatud margariin ja segage ühtlaseks. Pange tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja siluge tasaseks. Küpsetage 175 kraadi juures ahju alaosas 15 minutit. Karamellikatte valmistamiseks segage rõõsk koor ja fariinsuhkur paksupõhjalises potis, kuumutage keemiseni ja keetke tasasel tulel pidevalt segades umbes 20 minutit, kuni segu pakseneb. Karamell on õige tihedusega, kui seda külma vette tilgutades karamellitilk hangub. Seejärel segage karamellile hulka või ja määrige kate jahtunud koogipõhjale. Peale puistake hakitud mandleid või pähkleid.