Valik plaane väikeaeda

Kirjastus Maalehe Raamat 2008

Öeldakse küll, et talvel on õige aeg aiaplaane teha, sest siis saab kevadel kohe plaani ellu viia ja suvel juba kaunilt kujundatud aeda nautida. Kuid paljudel siiski pole nii head kujutlusvõimet, et suuta kõleda külmaga suvist aiaolemist ette kujutada. Sellisel juhul soovitan just suvel selleks eeltööd tegema hakata. Raamat „Valik plaane väikeaeda” on selleks hea abimaterjal, sest sellesse on koondatud 140 aiaplaani, mille on koostanud rahvusvaheliselt tunnustatud aiakujundajad. Ehkki raamatu pealkiri viitab väiksematele aedadele, ei pea suurema maalapi omanikud raamatut ära põlgama, sest igas aias on soppe ja väiksemaid eraldi seisvaid aiaruume, millele saab hästi toimiva kujundusega anda hoopis uue ilme või kasulikuma funktsiooni. Ka need, kes kavatsevad aiaplaani professionaalilt tellida, võiksid end enne planeerimise põhitõdede ja võimalustega kurssi viia. Siis olete tulevasele aiakujundajale hoopis paremad koostööpartnerid.

Seda, kui oluline on aiakujunduse puhul põhjalik eeltöö, rõhutab ka raamatu koostaja Andrew Wilson:

Klientide soovide ja vajaduste erinevuste mõistmine on aiakujundajale ülioluline. Sama tähtis on ka aia funktsioonist aru saamine: kas see on mõeldud laste mänguplatsiks, peopaigaks või lihtsalt päevitamiseks. Kui otsustate ise aia kujundamisega hakkama saada, varuge kindlasti aega, et kõik soovid ja vajadused paberile saaks. Olge kriitilised ning ärge tehke enesele illusioone, sest kogu tulevase aia iseloom ja kasutusmugavus hakkabki sellest sõltuma.
Kuigi iga aed on eriline, on ka terve rida ikka ja jälle esile kerkivaid probleeme, mida on tegelikkuses küllaltki lihtne lahendada.

Kuna iga näidiskujunduse juures on ka seletuskiri, on raamatus olevaid aiaplaane lihtne lugeda ka neil, kes pole aiakujundusega enne kokku puutunud.