Kõik laekunud fotod on imetlemiseks siin.

Anneli ja Arne Simm Noarootsist said eelmise aasta jaanipäevaks valmis oma kodu juures väliterrassi-suveköögi. Ruumikas terrass on elumajaga ühenduses ja tänu valgustusele saab seal olemist nautida nii päeval kui sumedatel öödel. „Hetkega sai see pere lemmikkohaks, kaasa arvatud karvastele neljajalgsetele,“ lisas pererahvas.

Anneli ja Aarne Simmi terrass-suveköök pimedas.

Kristi Koppeli terrass.

„Meie hubane ja omanäoline terrass asub Võrumaal Noodaskülas,“ kirjutas Kristi Koppel. „Oleme selle omanäoliseks ja hubaseks sättinud väga tavaliselt ja lihtsalt.

Kristi Koppeli terrass.

Pottidesse olen oma pistikutest paljundanud pelargoonid, lisaks lantaanid ja inglitrompet. Suveks saavad toast õue kaks draakonipuud. Lisaks on mulda pistetud terrassitomatid, maitsetaimi ja võõrasemadega jagavad ühes potis ruumi talvest üle jäänud mugulsibulad. Oma terrassil on mõnus puhata, loodust nautida ja võrratu linnulauluga kõrva paitada.“

Kerti Alev saatis droonifoto oma ligi 70 ruutmeetrisest terrassist, kus on ka glämpingutelk. Terrasssi hakati ehitama 2020. aasta suvel. „Kuna krundi saime kätte jaanipäevaks ja telk saabus augustiks, siis esimene suvi kulus peamiselt ehitamiseks ja sättimiseks,“ selgitas ta. Päris valmis ei ole terrass veel saanud, sest on plaanis lisada detaile ja laiendada terrassi ees olevat lõkkeala.

Kerti Alev terrass.

Praegu kasvavad terrassil kuumaasikad, piparmünt, rosmariin ja on mõned lillepotid. Puude otsa on riputatud mõned amplitaimed. Plaan on juurde istutada lavendlit, tüümiani ja madalamaid kirsstomateid. „Koos metsiku loodusega, mis praegusel aastaajal nii vingelt õitseb – lõhnab siin nagu paradiisis,“ ütles ta lisades #einiidukitele

Maarja Erenvert saatis pildid oma maakodu terrassist.

Maarja Erenverti terrass.

Ta tunnistas, et on taimede tundmise osas suhteliselt võhik. „Mulle lihtsalt meeldivad ilusad lilled ja valin neid oma terrassile ja aeda välimuse mitte nime järgi.“ Paar nime on siiski meelde jäänud - eriti meeldivad talle pisikesed nelgid ja daaliad. Amplites kaunistavad tema aeda erinevat värvi petuuniad😊.

Maarja Erenverti terrass.

Peeter Raudnagel saatis fotod oma maakodu terrassist, mison rajatud umbes 30 aastat tagasi oma kätega, nagu kõik mis pildil peale suurte puude. Terrassi pindala on ligi 70 m2. Kuna kinnistu on rikkalikult haljastatud ilu- ja viljapuude, põõsaste ja peenardega, ei ole terrassil lilledele suurt rõhku pandud, domineerivad suured puud.

Peeter Raudnageli basseiniga terrass.

„Kaminat katab lõhnav kuslapuu, praegu lõhnab ta muljetavaldavalt, eriti õhtuti. On veel hostad, maikellukesed ja väikesemad lilled mille nime ma ei tea,“ tutvustas peremees. „Bassein on 1,2 m sügavune, sinna hüpatakse vahel saunast sisse ja seal soojeneb tarbeaia kastmisvesi. Peame terrassil oma suvised pereüritused, jahedal kevadel sügisel annab kamin sooja. Istun seal tihti suvel palava päikese eest varjus. Mõnus koht.“

Peeter Raudnageli terrass.

Peeter Raudnageli terrass.

Anu Roos Järva-Jaanist ütles, et terrassil tal palju lilli ei ole, kuid seal kõrval on meelespeade aas. Kui meelespead lõpetavad, hakkavad õitsema karikakrad ja sinine aas muutub valgeks. „Momendil on veel sinine aga hakkab juba värvimuutus,“ lisas ta.

Anu Roosi terrass, mille kõrval õitseb praegu meelespeade aas.

Mirlian Rebane saatis pildi oma terrassist, kus on mõnus vabas õhus einestada.

Mirlian Rebase terrass.

Olga Otsa terrass.

Jaana Veskimeister saatis pildi oma maakodu terrassist, mis ehitati vana maja stiili arvestades 2014. aastal. „Lilled kahjuks akende all olevates kastides veel ei õitse, aga kohe-kohe on nupud avanemas,“ lisas perenaine.

Kuna terrassile pääseb köögiuksest, on kiireks haaramiseks terrassile kastidesse kasvama pandud sibul, salat, koriander, petersell, till ja juurseller, suve edenedes saab ka tomatit (praegu õitseb). Terrassi ääres on maitseainete konteiner (laste lemmik on piparmünt, millest tehakse igasuguseid jooke).

„Täna on ilm tuuline, aga muidu on mõnusalt ruumi kõik pikutustoolid ka rivvi panna ja soojust nautida,“ ütles Jaana.

Jaana Veskimeistri pere terrass.

Kristi Kelt andis teada, et tema terrass on 16 aaastat vana ja seal kasvab mitmeid taimi. „Igal aastal istutan lilli pottidesse. Sel aastal on lemmik valge petuunia koos stepirohuga,“ täpsustas ta. Terrassil leidub veel 1 potitomat, naistenõges ning teisi suvelilli ja ka tubaseid potililli, mis toast õue suvitama tulnud.

Kristi Keldi terrassil kasvavad taimed.

Mirja-Helen saatis pildid oma pere mereäärse off-grid (ainult päikese toel toimiv) suvekodu terrassidest, mida on lausa kaks. Maja ümber paiknevatesse kastidesse on istutatud kahte sorti Hiina siidipöörised. „Ei jõua ära oodata, millal need kõrgust saavutavad,“ ütles ta. See terrass valmis sel kevadel.

Mirja-Heleni terrass.

Mirja-Heleni kasvuhoonega terrass.

Teisele terrassile on ehitatud kasvuhoone. Kõik potid on isekastmissüsteemiga ja nii ei pea vee pärast kuni kaks nädalat muretsema. Kasvuhoone terrass valmis eelmisel sügisel.

Liis Liströmi pisikeses suvilas on suur terrass. Kuna suvila asub maalilises metsatukas ja privaatselt, muudeti terrass veidi sega-summa-suvilaks, seal kasvab võõrasemasid, kõrrelisi, petuuniaid jm.

Liis Liströmi suvila terrass

Külli Vao terrass Tartus.

Helen Talpsepa terrass valmis viis aastat tagasi vanast kuuri raamist, mis lohistati hoovist natuke välja. Terass on tavaliselt kõikvõimalike lilli ja kõrrelisi täis, kasvavad ka mõned tomatitaimed. „Ise oleme meeletult rahul, on koht kus olla iga kell ja iga ilmaga,“ lisas ta.

Helen Talpsepa terrass.

Helen Talpsepa terrass.

Kairi Kruusma maakodu terrass on valminud tasapisi ja aeglaselt tänu puidu jms hindade hulluks minemisele ja sai enam-vähem valmis selle aasta kevadel. Nüüd tuleks veel välja mõelda, kuidas seda taimestada. „Unistuseks oleks kasvama panna väheke lilleilu, aga muidu peamiselt toiduks erinevaid maitsetaimi,“ arvas perenaine. Probleemiks on kastmine, kuna ei viibita pidevalt kohapeal ja ka linnakodus on vaja taimi kasta.

Kairi Kruusma maakodu terrass.
Ele Pärnpuu lilleline terrass.

Ele Pärnpuu tunnistas, et tema terrassi märksõnaks on „liiga palju lilli“. „Aiandisse ma minna ei tohi, sest kõik lilled anuvad, et ma nad koju viiks,“ naljatas ta. Pildil on begoonia, pelargoon, fuksia ja hortensia. „Lilli ei saa kunagi liiga palju olla, pildil on vaid üliväike osa neist. Pildil on minu lemmik terrassinurgake. Terrass on juba üle 10 aasta vana ning on iga suvi kujundatud veidi erinevalt. Oleks vaid rohkem aega seda ilu rahulikult istudes ka nautida!“ ütles ta.

Ele Pärnpuu lilleline terrass.

Kertu Vilipõld andis teada, et neil valmis terrass paar nädalat tagasi. „Lilled valisin nii, et oleks ilus ja rohkelt värvi,“ lisas ta.

Kertu Vilipõllu terrass.

Triin Ojaste terrass loob oma nägu alates 2021. aasta suvest. Imeilusa massiivse(te) lillekasti(de) autor on tema kuldsete kätega kallis kaasa.

Triin Ojaste terrass.
Triin Ojaste terrass.

Lillekastidest võib leida: stepirohtu, võõrasemasid, aedliiliaid, kannasid, petuuniad, kiisu/miisusabasid. Lisaks leiab inkaliiliad, daaliad, hortensiad ja väikestele rohenäppudele on oma herne-salti-kale-tillikast.

Marika Vakmani väike terrass on näha alloleval fotol. Pole kasvuhoonet, kuid see-eest kasvab kena päikese all tomat, tšilli, paprika ja teisel pool maja ka maitsetaimed.

„Siin ma siis kohvitan oma Kreeka terrassil ja naudin igat päikesepaistet... ,“ õhkas ta.

Marika Vakmani terrass.

Triin Abeli terrassi kaunistavad oma õitega hortensiad ja lavendlid.

Triin Abeli terrass.