Kahe talu edukas koostöö on eelnevatel aastatel saanud väga palju külastajate tunnustust. Kuigi talud on ettevõtjatena konkurendid, võidavad mõlemad sellisest koostööst.

Kuna peale on kasvamas uus põlvkond aiandushuvilisi, siis on sellised teemapäevad väga populaarsed. Selle käigus on võimalik asjatundjalt küsida kõik oma küsimused, lisaks pakuvad mõlemad aiad oma kujundusega inspiratsiooni nii algajatele kui ka juba kogenud tegijatele. Tullakse uudistama ja lihtsalt lilleilu nautima. Nõrga talus on avatud ka väike kodukohvik.

Kui tavapäraselt tuleb aiandustalude külastamiseks aeg kokku leppida, siis nüüd kolmel päeval saab lillenäitusele tulla ette teatamata, lisaks saab taimi ka kaasa osta.

Astilbed armastavad poolvarju

Nõrga talu perenaine Krista Kukk ütles, et astilbed on tänuväärt poolvarju armastavad püsikud. Kuna varjulise aiaosa kujundamine on tihti tõsine väljakutse, siis astilbed on kindlasti väga hinnatud valik just sellisele kasvukohale. Astilbed on pikaealised ja kahjurid neid ei kimbuta, lisaks sobivad nad lõikelillena vaasi.

„Kõige populaarsemad on valgete ja punaste õitega sordid. Näitus-müügil näeb ligikaudu 30 erinevat sorti, kahjuks on mõned sordid juba läbi müüdud,“ lisas ta.

150 sorti pojenge

Kaevandi talu perenaine Anu Nurmsalu pojengidega.

Kaevandi talu kollektsioonis on pea 150 sorti pojenge. „Endiselt on väga populaarsed kõik kollase värvitooniga sordid. Otsitakse aga ka just mingi väga erilise värvitooniga sorte,“ rääkis Kaevandi talu perenaine Anu Nurmsalu. Eelistatakse sorte mida ei peaks eraldi toestama. Pojengide populaarsus on viimastel aastatel hüppeliselt tõusnud, väga palju rajatakse uusi pojengide kollektsioone.

Nõrga talu

Nõrga talu 1,5 ha suurune iluaed pakub üllatavaid vaateid ning võlub hiiglasliku veesilmaga, olles tõeline püsilillede paradiis.

Aia uhkuseks on suur päevaliiliate ja flokside kollektsioon. Floksid on aia vaieldamatud pärlid. Traditsiooniline floksinäitus, mida näeb iga aasta augusti esimesel nädalavahetusel on toonud talule tuntust nii Eestis kui välismaal.

Lisaks näeb aias veel sadu erinevaid püsikuid, mis sobivad just taluaia stiili ja suure rehielamuga. Vanade põlispuude alla on rajatud kaks suurt istutusala, mis on kujundatud varjulembeste püsililledega, ülejäänud aias naudivad taimed päikest pea terve päeva. Kujunduses on rõhk just keskmise- ja kõrgemakasvulisetel liikidel ja sortidel.

Perenaise erilised lemmikud lisaks floksidele on veel hostad, astilbed, lursslilled, heleeniumid, siilkübarad, kobarpead, ängelheinad, vesikanepid, priimulad ja kõrrelised.

Nõrga talu on tunnistatud 2009. aastal Suure-Jaani valla kauneimaks tootmistaluks ja auhinnatud 2010. aastal Vabariigi Presidendi „Kauni Eesti kodu“ konkursil.

Kaevandi talu

Kaevandi Aed on Kaevandi talust välja kasvanud pereettevõte. Suure-Jaani vald tunnistas 2010. aastal Kaevandi talu kaunimaks tootmistaluks ja aastal 2019 auhindas Vabariigi President ‘Kaunis Eesti Kodu’ konkursil. Kaevandi Aed paneb rõhku tuntud talulillede (hostad, floksid, pojengid) kasvatamisele. Igal aastal on katsetatud midagi uut. Nende aia suurhetk on pojengide õitsemise aeg.

Külastajal on võimalus tutvuda aiaga kohapeal, vaadelda maastiku muutusi ning istutusalade kooslusi. Kollektsioonipeenrad annavad võimaluse jälgida uute sortide käitumist meie oludes. Suured põlispuud annavad aiale päikese- ja tuulekaitset aga samas tekitavad inspiratsiooni.