Tartu Ülikooli botaanikaaia ja Eesti Taimekasvatuse Instituudi koostöö tutvustab köögiviljade kohalikke sorte, mis taluvad hästi ilmamuutusi ja on haiguskindlamad võrreldes teiste piirkondade sortidega. Kõik Eestis aretatud sordid on põhjalikult testitud ja kasvavad kõige paremini just kohalikes tingimustes. Keskmiselt võtab ühe sordi aretamine aega 10–15 aastat.

Peenral on eksponeeritud eestlaste poolt armastatud maitsega köögiviljade sordid: kollase sisuga nostalgiahõnguline kartulisort ‘Jõgeva kollane’, varajane haiguskindel kaalikasort ‘Kohalik sinine’, varajane madalakasvuline aedoasort ’Vaia’, väga hea hapenduskapsa sort ’Jõgeva’ ja teised.

Köögiviljataimi on maailmas üle 1200 liigi, neist Eestis umbes 100, millest laiaulatuslikult kasvatatakse 20–30 liiki. Valides traditsioonilisi kohalikke liike ning nende erinevaid sorte, aitad kaasa bioloogilise mitmekesisuse ja mullaviljakuse säilimisele.

Köögiviljad on toiduks kasutatavad tervislikud kultuurtaimed. Nad annavad enamasti vähe kaloreid ning sisaldavad vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid, värvipigmente ja teisi olulisi toitaineid. Köögivilju süüakse värskelt või töödeldult (keedetult, küpsetatult, hapendatult, marineeritult).