Otse komposti pidin vedama ainult mõned tumekollaseks tõmbunud ja melonisuuruseks paisunud kurgid, kellel õnnestus mingi trikiga nädalate kaupa lehtede vahel peidus püsida. Sama teed läksid ka viis-kuus kuusekujuliseks kasvanud lehtsalatit, kuid neid kasvatasin ma selliseks teadlikult. Minu arvates näeb ülekasvanud lehtsalat peenral nii ilus välja, et neid tasub selle vaatepildi nimel meelega rohkem maha panna. Vabaks jäänud peenrapinnale aga istutasin gladioole, daaliaid ja suvelilli. Et oleks rohkem ilu kui otsest kasu.

Samuti suutsin ma endale antud sõna peaaegu pidada ega vedanud puukoolidest koju kümneid ja kümneid taimi, kellele mul aias tegelikult ruumi pole. Ainult viis taimepotti ootavad pikisilmi maha istutamist. See on minu puhul saavutus!

Kuid mis kõige olulisem – me värvisime maja fassaadi üle. Töö, milleks olin paar viimast aastat hoogu võtnud, sai nüüd lõpuks tehtud. Selle tuules kujundasin natuke ümber ka tubast elu. Saatsin teisele ringile kõik mööblitükid, mille olemasoluga olin küll harjunud, aga mis tegelikult elamisse väljanägemise ega kasutusmugavuse poolest ei sobinud. Asemele hankisin sisustust, millest olin juba kaua unistanud – korralik söögilaud ja šikid toolid, uued kardinad ja nipet-näpet veel.
Hea meel on mul ka sellest, et otsustasime majaesise terrassi ehituse järgmisse aastasse lükata. Tänu sellele oli meil aega uuenduskuuri läbi teinud suvekodu ja õiterohkemat aeda õhtuti lamamistoolides lebotades nautida.

Nüüd ongi käes september ja aeg teha järgmise suve plaane. Mina ehitan terrassi valmis ja jätkan tarbeaias samu taimekasvatuspõhimõtteid. Mida kavatsed teha sina, armas lugeja?

Lugeja kirjutab

Täname kõiki, kes toimetusele kirjutasid ja tagasisidet andsid. Ootame teie kirju ja soovitusi kuni 15. septembrini aadressil maakodu@maakodu.ee.

Tere!

Mulle meeldis väga artikkel peiulillede mitmekülgsest kasulikkusest. Peiulilled on minu ühed lemmikud ning iga aastaga lisandub neid minu aeda üha juurde - nii peenardele kui amplitesse.

Heade soovidega

Kristiina Lilja

***
Lemmiklugusid Maakodu augustinumbris on mul kaks.
„Peipsi toidutänava maagiline tõmme“ on esimene lemmik. Eelkõige sellepärast, et ise pole seal käinud, aga Heli Raametsa päevikuvormis ülevaade visualiseeris toimunud ürituse suurepäraselt. Päris erapooletu ma pole: ürituse üks eestvedaja,Tauno Laasik, on mu lähisugulane.

Tänan Eva Luigast artikli „Nartsisside uuendamine“ eest: lihtsad tõed, mis kipuvad ununema.

Kaunist viimast suvekuud soovides
Vesta Uuetoa

***
Huvitavaid lugusid oli ajakirjas palju. Minu kõige suuremaks lemmikuks aga on Pille Petersoo põnevate maitsetega aed, Kuna Pille on tohutute kogemustega toidublogija, on väga paljud maitsetaimed leidnud ka tema toitudes kasutamist.

Märgiksin ära ka huvitava loo kodu, kuhu inimesed ja asjad õigel ajal kokku satuvad

Tegijatele palju jõudu ja peatselt ka toredat suve lõppu.

Ruth Riivald

***
Oli väga palju huvitavat, õpetlikku ja vajalikku lugemist. Meeldis lugu Pille Petersoost. Olen küll uurinud tema retsepte Nami-Namist ja nüüd tean tema tegemistest veel rohkem, ka sellest huvitavast aiast.

Sirje Pedosk