Liialdamata võib öelda, et vaatan suu ammuli, mida kõike inimesed on teinud. Sageli piisab heast ideest, et üks lagunenud hoone saaks uue ilme ja funktsiooni. Ja ideid, nagu te seda ajakirjade sirvides võite ise veenduda, inimestel juba jagub.

Seekordsele konkursile esitati väga palju ilusaid kodusid, mille seast oli žüriil päris keeruline võitjat valida. Igaüks väärinuks eraldi tunnustust. Need on ääretult kaunid ja hubased pesad, kus meile nii armsaks saanud palkseinad vahelduvad skandinaavialike tapeetide ja heledate tekstiilidega. Võidukodu aga võlus meid karge maalähedase stiili ja terviklikkuse, julgete värvilahenduste ja vana ning uue oskusliku ühendamisega.

Nagu ajakirja lugedes näete, võib kunagisse lehmalauta ehitada väga stiilse elamise, noobli puhkeruumi või moodsa terrassi. Püüdsin omanikega vesteldes ette kujutada, kuidas kunagi askeldasid seal lehmad-sead.

Aiakategooria finalistide seas oli väga eriilmelisi aedasid. Ühtviisi võluvad olid nii võiduaia lopsakad taimekooslused ja suured istutusalad kui ka modernse linnaaia askeetlik, rahulik ja tasakaalustatud stiil.

Konkurss „Eesti kauneim maakodu“ toimus tänavu juba üheksandat korda. Nende aastate jooksul oleme ikka ja jälle veendunud, et Eestimaal on peidus imeilusaid maakodusid ja aedasid, töökaid ja andekaid inimesi. Aitäh kõikidele osalejatele, uute tulijatega kohtume juba järgmisel aastal!

Lugeja kirjutab

Tere!

Septembrikuu numbris olid väga huvitavad lood aedadest – nii Inglismaa aiareisi kirjeldused kui ka jutt kuulsa Claude Monet‘ aiandushuvi kohta olid kaasakiskuvad.
Oleme ise üle 20 aasta tagasi Õismäe „mugavustest“ maale kolinud ja elame siin oma maatükil võimetekohast pool-looduslikku elu. Laseme looduslikel taimedel ka ikka vohada ja ei lähe kaasa linnaliku maadligi muruniitmis-võistlusega. Küll aga uhkeldame linnu- ja putukarohkusega, mida me lapselapsed vajadusel ka suurendusklaasiga uurida saavad. Igal kevadel joovastume taas vahtraõite lõhnast ja naudime arvatavalt tuhandete mesilaste „töölaulu“. See kõik jätkub vanade õunapuude, sirelite ja jasmiinide õitsemise ajal. Hetkel askeldame astelpajudega – tänu ka nende retseptide eest!

Ajakiri on seegi kord lugeda olnud mitmete toredate inimeste poolt – jõudu teile jätkuvalt seda tänuväärset tööd teha!

Maire Pentikäinen

***

Tere!

Septembrikuu ajakirjast meeldis artikkel „Kui aiandus teeb õnnelikuks“.

Rõõm on tõdeda, et Kai ja Ain Asu tunnevad end hästi oma aeda hoolikalt valitud taimede, metsloomade ja teineteise seltsis!

Õnneks pole palju vaja ning rõõmu saab tunda igast pisiasjast. Ka ajakiri „Maakodu“ iga uus number toob rõõmu!

Ülle Kukk

***

Lemmiklugu oli vaieldamatult Rein Veidemanni „Igavesti teie“. Mitu korda tuli pisarat pühkida, sest meelde tulid oma kaks kallist koera, kes on tänaseks vikerkaare taha lahkunud.

Gerli Koppel