Vastab VÄINO PALLUM

Need aplad söödikud, kes hävitasid teie maasikataimede juured, on hariliku maipõrnika (Melolontha hippocastani) tõugud. Harilik maipõrnikas on laialt levinud mardikas, kes on 22–26 mm pikkune, heledate punakaspruunide kattetiibade, musta pea ja pruuni eesseljaga.

Mardikas lendleb mai lõpul ja juuni algul soojadel tuulevaiksetel õhtutel. Ta sööb paljude lehtpuude ja -põõsaste (vilja- ja ilupuude ning -põõsaste) lehtedesse suured ebakorrapärased augud. Tugevamal kahjustusel jäävad lehtedest järele ainult pearood.

Mardikas muneb enamasti hõreda taimestikuga kuiva mulda kuni 10 cm sügavusele. Seejuures eelistab ta kerge lõimisega huumusrikast pinnast. Munast koorunud vastsed – konutõugud – elavad mullas 4–5 aastat. Esimesel suvel on nad 5–10 mm pikkused ja toituvad peamiselt kõdust, hiljem taimede narmasjuurtest. Kolmandast aastast alates võivad nad maasikataimede juured täielikult ära süüa, eriti siis, kui tõuke on palju.

Neljandal või viiendal suvel saab tõuk täiskasvanuks. Siis on ta
45–60 mm pikk, omapärase C-kujuliselt kõverdunud keha ja 3 paari rindmikjalgadega olend. Värvus on tõugul määrdunudvalge, tagakeha läbipaistva soolestiku tõttu sinakashall, pea aga läikiv ja kollakaspruun.

Paharet nukkub juunis-juulis. Koorunud noormardikad jäävad mulda talvituma. Järgmisel kevadel nad väljuvad sealt ja lendavad puudele-põõsastele toituma.

Pika elutsükli tõttu võib mardikaid rohkesti lendlemas näha vaid iga 4–5 aasta tagant.

Maipõrnika tõukude kahjustuse vähendamiseks või lausa vältimiseks harige maasikataimede reavahesid korduvalt. Kobestage mulda puhmaste ümber ning koguge ja hävitage mullaharimisega nähtavale tulnud tõugud.

Väetage taimi küllaldaselt täismineraalväetisega ja mullake neid korduvalt, et juurestik oleks tugev. Kuival ajal kastke.

Esimeste närbumistunnuste ilmnemisel kõrvaldage kahjustatud taimed koos suure mullapalliga.

Vältige komposti ja muude orgaaniliste väetiste kasutamist maasikataimede kasvu ajal, sest huumusrikas muld meeldib põrnikale.

Orgaanilist väetist (rikkalikus koguses) andke rajatava maasikaistanduse eelkultuurile.